Megelőzési stratégiák

2015. december 09. 07:45

Gondolkozzunk el, vajon miért tartotta fontosnak Klebelsberg, hogy a C-vitamin felfedezőjének az anyagiakon túl a jó közérzet, az alkotó légkör és az igényes közösségben végzett munka feltételeit is megteremtse.

2015. december 09. 07:45
Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet

„Amikor Klebelsberg Kunó hazahívta Szent-Györgyi Albertet, a Cambridge-ben, majd az Egyesült Államokban dolgozó kutatóorvos mindössze harmincnyolc éves volt. Klebelsberg tudta, hogy az ifjú tudós olyan lehetőségeket kapott külhoni kutatómunkájához, amelyek Magyarországon nem álltak rendelkezésére. Ezért nem egyszerűen »hazacsábította«, hanem megígérte, hogy hasonló feltételeket biztosít neki, ha hazatér. Nem azt mondta, hogy jöjjön haza, kap egy rakás pénzt, de maradjon a realitás talaján, hanem teret nyitott tudományos ambícióinak, megteremtve a korszerű laboratóriumi körülményeket, és a szegedi egyetemen kialakulhatott egy összetartó tudósi-tanítványi közösség. Ma úgy mondanánk, tudta, mekkora mágnes a humán tényező.(...)

Akit azzal kecsegtetnek, hogy ha visszajön, fizetését kiegészítik százezer forinttal, nem lesz boldogabb, ha közben irigykedő kollégák, előmeneteli lehetőségek hiánya, vállalkozásellenes körülmények várják. Pénz, vonzó munkafeltételek, értelmes célok csak együttesen lesznek hatásosak. S bár nem hisszük, hogy a hazacsábítás programjában csupa kis Szent-Györgyi fog repülőre ülni, és szülőhazájába visszatérni, gondolkozzunk el, vajon miért tartotta fontosnak Klebelsberg, hogy a C-vitamin felfedezőjének az anyagiakon túl a jó közérzet, az alkotó légkör és az igényes közösségben végzett munka feltételeit is megteremtse.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kommentelő
2015. december 09. 14:42
Te hülye vagy. Az államadósság 20%-al nőtt, nem számítva az orosz hitelt, mert akkor inkább 35-50%-al, miközben eltapsoltak 13%-nyi nyugdíjvagyont. A rezsicsökkentés javát lenyelte Garancsi és a MET, a migránsok közül meg amúgy sem maradt volna itt senki. A pedagógusok hónapok óta nem kapják meg a bérüket karácsony előtt, a bankok pedig áthárították az adókat az emebrekre és a cégekre, ezért nincs beruházás.
brekker
2015. december 09. 14:08
Az egészségügyi költségeknek hányadrésze az orvosbér, nővérbér (nem általában a bérköltség, hanem az orvosok, nővérek bére), van erre kimutatás? Ami pedig a külföldre távozó orvosokat illeti, egyszerű talpasként ott sem sokkal jobb esélyei lesznek mint itthon. Mint újonnan jövő, rendszert nem ismerőnek a reménybeli tisztelt kollégák, magukat tisztázandó, akár a nyakába varrhatnak egy kártérítési pert is.
tóth mária
2015. december 09. 11:05
Ez a nő még fog lejjebb is süllyedni!? szánalmas,gerinctelen-csak a pénz! Hánynom kell tőle.
Xenon
2015. december 09. 11:05
A hátamon a szőr feláll attól, hogy emberek a pártjukhoz igazítják a véleményüket, és nem fordítva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!