Leginkább a franciákat és a belgákat sújtja a radikalizmus

2015. október 20. 09:22

Magyarországnak még nem kell ezzel szembe nézni, tehát még nem alakultak ki olyan radikális csoportosulások, amelyek veszélyt jelentenének. Gondoljunk csak a zsinagógák elleni robbantásokra. Interjú.

2015. október 20. 09:22
Trócsányi László
Pesti Srácok

Hazánk ebből a szempontból mennyire lehet érintett?

Magyarország annyira érintett, mint bármely más ország. Amit kiemelnék még, hogy tranzit szerepünk is lehet, ezért is fontos a különböző szolgálatok közötti együttműködés. De amit a migrációval kapcsolatban az elmúlt hónapokban át kellett élnünk, felszínre hozta azt a problémát, hogy miként lehet pontosan kiszűrni a radikális nézeteket valló személyeket, ami nyilván nem könnyű.

Említette, hogy a börtönökben is terjedhetnek a szélsőséges nézetek.

A börtönök tekintetében az egyik legnagyobb probléma az, hogy túlzsúfoltság van egész Európában. Az elhelyezési körülmények nem megfelelőek, illetve, ha valakit elzárnak, az nagyon káros tud lenni. A konferencián programokról, a pártfogó-felügyelői rendszernek a szerepéről beszéltünk. Megjegyezném, hogy Európában  a lakosságban van egy olyan aggodalom is, hogy a kormányok meg fognak-e ezzel az egész jelenséggel birkózni, vagy nem. Alapvetően kétfajta nézet van: vannak a szigorú büntetőpolitika hívei, illetve vannak olyan nem kormányzati szervezetek, amelyek aggodalommal tekintenek arra, nehogy az alapjogok sérüljenek. Jómagam egyébként a szigorúbb, de nem a kegyetlen büntetőpolitika híve vagyok. Például egy súlyos bűncselekmény elkövetésénél kell a szigor, mert hiszem, hogy a büntetések célja a visszatartó erő. Ugyanakkor a börtönökben kell olyan programokat, foglalkozásokat, képzéseket szervezni, amik lehetővé teszik, hogy az elítéltek visszailleszkedjenek a társadalomba.

A radikalizáció tekintetében a magyar börtönökben felmerült már valamilyen konfliktus?

Az a típusú probléma, ami Nyugat-Európában, például Franciaországban és Belgiumban van, olyan nálunk nincs. Utóbbi két ország a leginkább érintett ebben a tekintetben, de Svédországban és Olaszországban is vannak gondok. Én úgy gondolom, hogy Magyarországnak még nem kell ezzel szembe nézni, tehát még nem alakultak ki olyan radikális csoportosulások, amelyek veszélyt jelentenének. Gondoljunk csak a zsinagógák elleni robbantásokra, vagy olyan terrorcselekményekre, amit szélsőséges csoportok követnek el. Szerencsére ez a jelenség Magyarországon nincs jelen, mindazonáltal figyelnünk és tudnunk kell, hogy más országban mi történik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2015. október 20. 17:53
A radikalizmus nem egy ördögtől való dolog, sőt vannak helyzetek, amikor kizárólagossá válhat, mert egyedül ez vezethet eredményre. Radikális alkalmazásnak tűnhet egy furunkulus felvágása, és kitisztítása, mert vannak esetek, amikor csak és kizárólag csak ez segíthet. Valahol a politikai radikalizmus is ilyen. Előfordulhat, hogy egy még nagyobb bajt már csak így előzhetünk meg. Ebben az esetben indokolt sőt kívánatos a felvetődése. Működése, mondhatni, a fotoszintézis pandantja. Ahogy a fény elmúlásával a fotoszintézis is megszűnik, úgy a radikális megoldások is véget érnek a problémás állapoton megszűntével. Ezért értelmetlen a radikalizmussal való riogatás. Ahogyan a konkrét radex-nek is van egy fizikális tartománya, eleje, meg vége, ugyanúgy van a radikalizmusnak is tranzitív értelemben vett kiteljesedettsége. A belgák radikalizálódásához meg mit lehet hozzáfűzni? Azt mégsem várhatjuk el tőlük, hogy éppen Kongóban alapítsanak egy II.LEOPOLD-ra keresztelt humantárius jellegű alapítványt, valamiféle olyan szlogennel, hogy:" a KEZEDET tesszük rá, nem vész el a pénzed". Amúgy, a brüsszeli metro utasainak faji összetételéből kiindulva nagyon az a véleményem, hogy a fagyi kezd visszanyalni. Már nem csak a belga csoki jellegzetes színe a barna, sőt fekete!!!
kuwiq
2015. október 20. 15:56
Nekünk itt vannak a rómaiak, van épp elég bajunk.
Akitlosz
2015. október 20. 15:39
"Én úgy gondolom, hogy Magyarországnak még nem kell ezzel szembe nézni, tehát még nem alakultak ki olyan radikális csoportosulások, amelyek veszélyt jelentenének." Ebben a mondatban a kulcsszó a még. Kétszer is.
Akitlosz
2015. október 20. 15:38
"A börtönök tekintetében az egyik legnagyobb probléma az, hogy túlzsúfoltság van egész Európában." Eggyel több érv a halálbüntetés mellett. Teljesen felesleges életfogytig a szabadulás esélye nélkül börtönben tartani embereket. Ráadásul roppant drága és veszélyes is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!