Élni és élni hagyni: a borsznob

2015. szeptember 22. 09:37

Hétvégén vittem egy üveg vörösbort a családnak. Kibontottam, belenyomtam egy dropstopot, és miután az első csepp elérte a fehér asztalterítőt, a palack nyakát szalvétával kötöttem át.

2015. szeptember 22. 09:37
Bánlaki D. Stella
Vinoport

„Hétvégén vittem egy üveg vörösbort a családnak. Kibontottam, belenyomtam egy dropstopot, és miután az első csepp elérte a fehér asztalterítőt, a palack nyakát szalvétával kötöttem át. Megfogtam a palack végét, töltöttem a poharakba.

Megszagoltam a bort, pörgettem a poharat, megkóstoltam, még mondtam is valamit. Összesen 5 perc telhetett el, mire észrevettem, hogy mindenki rajtam röhög. Felcsattantam: »jól van na, erről a borról írni akarok, különben nem csinálnék ekkora felhajtást«! A pasim unott képpel vágta rá: »dehogynem«. (...)

1. Első és legszembetűnőbb: a borsznob beszél a borról miközben issza. Gyakran, és feleslegesen sokat. Ráadásul nem egyszerűen locsog róla, hanem túlmisztifikálja az italt és az egész témát. Különösen élvezi, ha olyan kifejezéseket használhat, amelyeket senki más nem ért körülötte. Őket persze lenézi.

2. Soha nem kérdez, hiszen (ahogy az első pontból is kiderült) ő úgyis mindenkinél jobban tudja. Legfeljebb azért kérdez, hogy kötekedjen, vagy hogy a másik tudatlanságára rávilágítson.

3. A 2 ezer, illetve annál is nagyobb palackszámmal készített tételeket legjobb esetben is csak a korrekt jelzővel illeti. A tetszését csak kézműves, lehetőleg külföldi tétel nyerheti el. Azért hibát abban is fog találni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2015. október 06. 19:53
Egészen sok bort volt szerencsém megkóstolni, tehát van némi kialakult véleményem.Furcsa apropóból sikerült néhány 40-60 éves Grand cru, Grand Vine-t is hazámtól távolabb.Viszont eszembe nem jutott egyszer sem faxságokat szerepelni, még ezekről az igazán nagyságokról sem. Szeretem a jó Magyar borokat, de még ugyanaz területről származók között is ég és föld a különbség. Sőt még ugyanannak a pincészetnek is.Amikor olvasom az érthetetlen jellemzéseket, miket képzelnek egy bor ízébe illatába, mindjárt komplexusaim kellene legyen, miért nem érzem ezeket én is.De nem, tehát tahó vagyok!No ez már így is marad.Igazán nagy nevű pince vezetők szintén készítenek szar borokat.Ellenben egészen kiváló borokat ittam Hofer, Aldi boltokból is lefikázott olasz, spanyolokból is.Nem ártana tehát némi szerénységet tanúsítani!
kulalak
2015. október 05. 01:40
El kell(ett volna) olvasni az eredetit. (Wine geek:)
Autofocus
2015. szeptember 25. 15:09
Mennyi érzéketlen, autista buzi ír ide, pont a lényegét nem értik Bánlaki Stella finoman intellektuális, önkritikus, szarkasztikus bejegyzésének, de miért is értenék, buta kispolgárok.
csender
2015. szeptember 23. 20:31
Az 1895 kb. 7-es a tízes skálán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!