A tokajiak voltak az elsők!

2015. július 13. 20:04

Egy tulajdoni lap azt sejteti, hogy a tokaji termelők voltak az elsők a világon, akik szándékosan töppedt, nemespenésszel fedett szőlőszemeket szüreteltek.

2015. július 13. 20:04
Oz Clarke
Vinoport

„Manapság az édesség minden ételben és italban ott van, de ez akkor még nem így volt. A gazdagok ezért követeltek minden tartalmas és édes bort. A természetes édes bor készítéséhez nem elég egyszerűen szuperérett szőlőt szüretelni. A szőlőnek addig a pontig kell érnie, amíg töppedésnek indul a tőkén, vagy, ideális esetben, amíg megtámadja a nemespenész. Ez kiszívja a szőlőből a nedvességet és olyan koncentrálttá teszi, amennyire az csak fizikailag lehetséges. A magyarok az aszú szót használják ezekre az összezsugorodott, kiszáradt szőlőszemekre, és azokra a szőlőkre is, amelyek cukortartalmát a nemespenész koncentrálta.

Arra van némi bizonyíték is, hogy a tokaji termelők lehetettek az elsők, akik rendszeresen természetes édes bort készítettek. Először 1571-ben említették az aszúbort, méghozzá egy tulajdoni lapon. Ez egyértelműen jelezte, hogy az aszú szőlőket elkülönítették a normál szőlőktől a Mézes Mály területein. Ez legalább azt sejteti, hogy a tokaji termelők voltak az elsők a világon, akik szándékosan töppedt, nemes penésszel fedett szőlőszemeket szüreteltek. A németek a Rajna mentén nem jöttek rá a nemes rothadás használhatóságára egészen 1775-ig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2015. július 14. 17:54
na ez menő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!