Mit kezdjünk Trianonnal?

2015. június 04. 11:36

Összetartozni jó. Legalábbis sokkal jobb, mint arra emlékezni, hogy kárt szenvedtünk. Elvettek tőlünk valamit. Trianon alapjaiban rengette meg a magyar identitást. Azóta eltelt 95 év.

2015. június 04. 11:36
Kocur László
Új Szó

„Trianonunkkal valamit kell kezdeni. A pszichológia átkeretezésnek nevezi azt a folyamatot, amelyben következetesen átértelmezzük és átértékeljük egy tapasztalat minőségét. Az átkeretezés során megváltoztatjuk az élménnyel kapcsolatos érzékelési nézőpontunkat. Amikor 2010-ben a magyar Országgyűlés a korábban nemzeti gyásznapként pozicionált június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, pontosan ezt tette.

Egy fokkal jobb, mintha évről évre siránkozni gyűlnénk össze egy Nagy-Magyarország térkép tövébe. Persze, Trianonnak van 90 év előnye az 5 éves emléknaphoz képest, időbe fog telni, mire elveszti formális jellegét, és megtalálja a saját útját, ha megtalálja.

Tartalommal való megtöltéséhez a felvidéki magyarság is nagyban hozzájárulhatna, ha legalább az alapvető kérdésekben összetartozónak tudna mutatkozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. június 04. 17:50
Pont ez a szennylap, az Új Szó tesz meg mindent azért, hogy a felvidéki magyarság magára ne találjon.
Akitlosz
2015. június 04. 16:26
A történelem nem ért véget. Rövid idő alatt is nagyot fordulhat a történelem kereke. Szóval nem tuti, hogy a jövőben is úgy lesznek a dolgok, ahogyan a jelenben éppen vannak. Sőt, bizonyos, hogy más lesz. A jövőt pedig lehet alakítani, a jelenben. Szóval nem siránkozni kell Trianonon, hanem tenni érte, hogy a jövőben máshogyan legyen.
Akitlosz
2015. június 04. 14:33
Már nagyon régi politikai trükk régi ünnepeknek eseményeknek új tartalmat új értelmezést adni. Példa számtalan: Ugyanezért augusztus 20-án vezették be a kommunista alkotmányt. Ugyanezért október 23-án "kiáltotta ki" a kommunista Szűrös Mátyás a köztársaságot. Ugyanezért lett "Szűz Mária Magyarország nagyasszonya" Babba helyett. Stb.
alex.leopardi
2015. június 04. 12:49
te román vagy basszus,dákcsemete barom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!