A rossz nyelvtudás dicsérete

2015. május 19. 12:15

A szlovák és a magyar közeg sem képes reálisan meghatározni, mi számít elfogadható szlováknyelv-tudásnak.

2015. május 19. 12:15
Tokár Géza
Új Szó

A szlovák és a magyar közeg sem képes reálisan meghatározni, mi számít elfogadható szlováknyelv-tudásnak. Míg a tájékozatlan, sokszor egyenesen rosszindulatú többségi közeg gyakran már az igen-tesséket is a hiányos szlováktudás jeleként értékeli, a magyarok gyakran belső gátakkal és félelmekkel küszködnek, szoronganak és félnek megszólalni az akcentusuk, vagy a rossz ragozás, valamint az ebből következő nyilvános megszégyenüléstől való félelem miatt. Mindenki átesik ezen az állapoton, a sorok szerzője először az egyetemi években érezte ezt a traumát, és majd’ minden hivatalos megszólalása előtt megküzd vele. Mások könnyebben túllépnek rajta, egyesek pedig soha nem is próbálkoznak – inkább megpróbálnak érvényesülni Magyarországon.

Valami alapjában véve siklott félre a szlovákiai társadalomban. Miközben senki nemlát kivetnivalót abban, hogy Angliában valaki hiányos, vagy gyakran egyáltalán nem létező angol nyelvtudással igyekszik érvényesülni, idehaza más az alapállás. A Szlovákiában szlovákul elv értelmében egy magyarnak meglehetősen kevés a tere a tévesztésre. A rossz beszéd luxusa és a helytelen nyelvhasználat joga azoknak jár, akiknek a szlovák az anyanyelvük. Esetleg védekezni tudnak azzal, hogy magyarul is legalább annyira rosszul beszélnek, mint a hivatalos nyelven, mert szlovák iskolába jártak.

Amíg a magyar iskolákon a százszázalékos szlováknyelvtudás megtanítását kérjük számon, eleve vesztes játszmába hajszoljuk bele az intézményeket – azzal együtt, hogy az oktatás minőségén minden tekintetben javítani kellene. Az alapvető paneleket el lehet és el is kellene sajátítani a tanulás útján, de a környezetet és az életszagú helyzeteket az iskolák nem tudják és nem is akarhatják pótolni. A nyelvtanulásról folyó közbeszéd nem csak a szakmai problémákról szól – inkább egy általános értékválságról tanúskodik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. május 19. 17:13
Annyira nem megy a szlovák nyelvtudás a magyaroknak, hogy inkább Csehországban dolgoznak. :-)
Akitlosz
2015. május 19. 17:11
"Miközben senki nemlát kivetnivalót abban, hogy Angliában valaki hiányos, vagy gyakran egyáltalán nem létező angol nyelvtudással igyekszik érvényesülni," Ez erős túlzás. Másról sem hallani, akárki akárhogyan is beszél angolul, minthogy akcentus. Semelyik másik nyelvvel kapcsolatban nem foglalkoznak ennyit a beszélő kiejtésével, mint az angollal kapcsolatban.
Maddox
2015. május 19. 12:51
Esetleg le lehetne szokni arról is, hogy a magyar kérjen elnézést állandóan valami jöttmentektől, mert nem beszéli az ő nyelvüket. Próbálom összeszámolni, hogy hány nem magyar fáradt eddig azzal, hogy magyarul hozzám szóljon. Egészen egyig jutottam, egy cseh gyerek, aki sziával köszönt, és ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!