És a múlt felfalja a jövőt…

2015. május 18. 09:24

Thomas Piketty szerint ez az öngerjesztő örvényléshez hasonlítható folyamat, amelyet könyvében is leírt, egy idő után az egész rendszer létét veszélyezteti majd.

2015. május 18. 09:24
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Thomas Piketty szerint a kapitalizmus 15. századi létrejöttétől a 19. századig terjedő időszakban folyamatosan gyorsabb ütemben növelte a jövedelmekből való részesedést, mint amilyen ütemű az összes jövedelem növekedése volt.

Ennek a történelmi periódusnak az összes háborús konfliktusa valamilyen módon kapcsolódik ehhez az alapellentmondáshoz. Az első világháború és aztán az 1929–1933-as nagy gazdasági válság drámai módon mutatott rá a helyzet tarthatatlanságára, így a Roosevelt-féle New Deal és a második világháború utáni európai jóléti állam is nagy történelmi korrekciót jelentett. A korrekció lényege az volt, hogy a tőkejövedelmeket terhelő magasabb adókkal és magasabb bérekkel az évszázadok óta tartó tendencia megváltozott. Az 1940 és 1980 közötti időszakban már inkább a munkaerő-tulajdonosok összes jövedelemből való részesedése haladja meg rendszeresen az összjövedelem növekedési ütemét. De a globális tőke az elmúlt három-négy évtizedben visszaszerezte hatalmi pozícióit, és mára visszaálltak az eredeti arányok, amit legfőképpen a több százmilliós ázsiai munkaerőtömeg globális munkaerőpiacra való belépése tett lehetővé.

A helyzet tehát újra az önmegsemmisítés felé hajtja a rendszert, vagyis újabb, csak a New Dealhez mérhető fordulatra volna szükség. A globális pénzhatalmi rendszer azonban ma sokkal nagyobb erőt képvisel, mint valaha, ezért az újraszabályozás nem látszik könnyű feladatnak. A világ mai helyzete és főként távlatai, roppant veszélyeket hordoznak, az azonban legyen biztató jel, hogy az ezt feltáró gondolatok, mint Piketty példája is igazolja, előbb vagy utóbb, de mindenképp utat törnek maguknak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csender
2015. május 18. 16:13
==A Czakó Gábor által is varázsigeként említett Pénz, Fejlődés, Verseny virtuális fogalmak. Az ökológiai, azaz természetelvű „fenntartható fejlődés” fogalma azonban biológiai és nem gazdasági kérdés. Az élelmiszer elsősorban nem áru, hanem létfeltétel - nem "versenyképesen" és "gazdaságosan" kell megtermelni, hanem "minden körülmények között"! Erre pedig csak a falu képes... A valódi falu nem a mai falunak csúfolt lakó-, üdülő- vagy szegény-, sőt nyomortelep, hanem egy emberi közösség és természeti környezetének szerves, önfenntartó egysége. Hogy is mondja a politikai zsargon? "Élelmiszer önrendelkezés"... Ez ugye azt jelenti, hogy egy nemzet a saját életterében, a saját földjén minden körülmények között, béke és külső ipari "inputok" (olaj, gép, vegyszer) híján is képes a saját biológiai léte fenntartására?!== Amiről te írsz az az ökofalu vagy önellátó térség (ország). A fenntartható fejlődés (növekedés) egy sokkal globálisabb, ördögi tömeghülyítő szólam és élő rendszer. A gazdák és a rabszolgák együtt fejlődésének olyan irama és aránya, amely még nem veszélyezteti a gazdák mindenható szerepét. Nem könnyű feladat nekik ennek mindenkori kiegyensúlyozása, mert sok a változó tényező. Az együtt bukás benne van a rendszerben. Csak két fő okot említek: - a rabszolgák fokozott létszám- és igénynövekedése - a gazdák egyre többjének (főleg az újabbaknak) a telhetetlensége A rendszer továbbéltetése e kettő megfékezése nélkül nem lehetséges. A "megoldás" többféle lehet: - bércsökkentés - munkanélküliség növelése - sok kis háború - egy nagy háború - előidézett természeti katasztrófák - a renitens gazdák megrendszabályozása (politikai megoldások, koncepciós perek, banki-pénzügyi ellehetetlenítések, gyilkosságok, stb. ) Amint látható, ezek nem kellemes dolgok. A kérdés, hogyan vannak elővezetve, megetetve, lenyeletve. Ha rosszul - kész a "baj"!
kulalak
2015. május 18. 15:48
Elolvastam az eredetit. Talán jobb lett volna ha a történeti áttekintés helyett a "mit kellene tenni ahhoz" pontosabban lenne kibontva. A "tőkejövedelmeket terhelő magasabb adókkal és magasabb bérekkel" meg "New Dealhez mérhető fordulat" általános, megfoghatatlan, laza (s persze, hogy lehetetlen feladat). Megnézném azt a politikust aki pl. 50-60-70-80-90%-os adókulcsot vezetne be békeidőben. Annak a 0,1%-nak hatalma hatalmas.
kaffogó hebrencs
2015. május 18. 13:04
"Azt gondolom, egy évszázaddal ezelőtt sokan azt mondták volna, hogy a progresszív adózás nem fog megvalósulni, aztán megvalósult." Unortodoxiában bezzeg a világ legnagyobb eredményéként tálalták, hogy a Fidesz megvalósította az szdsz régi álmát - az egykulcsos adót. Bogárnak azért jár annyi tisztelet, hogy ő leírta, ez hosszútávon miért káros.
Tintamin
2015. május 18. 12:21
Láttam ezt az elmebeteget az EchoTV-n, hát minden mondata fájt, szörnyű arcokat tűrnek meg a jobboldalon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!