Sonka-Magyarország nem ország

2015. április 08. 08:26

Közülünk, táplálkozásunkban is ősies magyarok közül vajon hányan tudhatják még, hogy mi a sonka, egyáltalán? Mert amit én sonkaként mostanában látok, az többnyire lapocka, frikandó, comb, csülök vagy valami hasonló sertésalkatrész, de nem sonka.

2015. április 08. 08:26
Uj Péter
Népszabadság

És hogy mennyire nem vagyunk azok: így húsvét táján, egy-egy kellemes füstaromaillatú sertésdarab fölött el-elmerengtem, hogy ebben a roppant hagyománytisztelő és hagyományt hagyományra hagyományozó, világraszólóan agrárgyökerű társadalomban, ahol nemcsak velünk él minden, de főállású hagyományőrök is ápolják a hagyományokat (ezt szintén a köztévében láttam, egyenruhájuk, fegyverük még nincs, de így hívják őket, ez volt kiírva), szóval közülünk, táplálkozásunkban is ősies magyarok közül vajon hányan tudhatják még, hogy mi a sonka, egyáltalán?

Mert amit én sonkaként mostanában látok, az többnyire lapocka, frikandó, comb, csülök vagy valami hasonló sertésalkatrész, de nem sonka. És akkor a baromfibaromságokról ne is beszéljük, azokról beszélni is hányinger, és én nem is tartom értelmes emberi lénynek példul azt, aki képes kiejteni a száján azt az aljas, korrupt nyelvi képződményt, hogy pulykamellsonka.

A sonka nem egy kétökölnyi, szálakra eső, fűrészporszáraz fitneszhúsdarab. A sonka nem vákuumcsomagolt szeletek szomorú halmaza. A sonka nem gyorspácolt, nem gumírozott, nem tolótetős, nem lendkerekes, nem nyolcmagos, nem flabélos. Hanem sonka.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2015. április 09. 00:28
Hát itten vidéken, a piarcokon, vásárban lehet rendes, emberes sonkát kapni. Én idén mangalicát vettem. Férjemuram négy darabra fűrészelte, hogy a csülökrész bablevesbe kerüljön, jusson még egy utóhúsvétra, illetve legyen tojásalá valónak, sütni majdan szeletelve. Nappal hideg vízben ázott, cseréltem rajta, majd alaposan lekapartam estefelé. Alaposan megmostam a tojásokat is, éppen huszonkettőt, az ízvilághoz illő kolbászokat, hogy a füstölés felszíni nyomai eltűnjenek, majd odaraktam nagyfazékban egy éjjelre nagyon halkan rotyogni. Így együtt, hogy a hagyományokat is őrizzem. Épp, hogy néha fölbuggyanjon. Reggel tűzhely lekapcs, a saját levében kell, hogy hűljön, addig elkészülnek a kalácskák frissen. Épp annyira legyen csak édes a tésztája, hogy jelezze, ez valódi foszlós kalácstészta. Fele rétes, fele simaliszt, természetesen jól kidolgozva. Torma, mustár, újhagyma ... Lehet teríteni. A tojáspucolást magamra szoktam vállalni, ugyanis egy kis rutin kell hozzá, különben cafrangos lesz. Ki asztali áldást mond, ki pedig csak fohászkodik egy nagyot: soha ne legyen rosszabb dolgunk! Legközelebb tessék tájékozódni, melyik piarcra érdemes sonkabeszerzés ügyében idejében kirándulni. Árban nem drágább, mint a nagyipari előállítású, de művi. Egy apróság, a pármai sonka ugyanaz, mint a magyar hagyományos, a németeké nekünk szokatlan, mert ők nem akácon, hanem fenyőn füstölnek. A többi külföldi termék is, amit próbáltam, nekünk erős pácolású. Az igazi sonka rejtélye a finoman adagolt fűszerezés, a minőségi hús és a szakszerű főzés eredményeként a langymeleg omlósságában búvik.
hátakkor
2015. április 08. 22:42
Olyan alkatrésze, hogy "sonka" nem létezik sem a pulykának, sem a disznyónak. UP amúgy ehet disznyót?
Zsolt75
2015. április 08. 22:15
Nem kell ennyit rugózni. Kiötlötte ezt a provokatív szójátékot, majd írt hozzá egy buta cikket. Ennyit tud, meg a nevét.
Rockpapa
2015. április 08. 18:56
Most kivételesen igaza van,csak felvetődik a kérdés, hogy neki mi köze van a magyarok hagyományaihoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!