Az elveszett reformkor

2015. április 07. 16:36

Egyszer ki kellene már mondani, hogy a Horthy-korszak folytathatatlan volt és megérett az elmúlásra.

2015. április 07. 16:36
Papp István
Népiblog

„Egyszer ki kellene már mondani és széles körökben megegyezni abban, hogy a Horthy-korszak, a szegény- és kisparasztságot nyomasztó szociális problémákkal, az emberi és polgári jogok egyre erősebb korlátozásával, külpolitikai úttévesztésével és végül a több százezer magyarról történt részvétlen lemondásával együtt folytathatatlan volt és megérett az elmúlásra. Bár kétség kívül voltak tehetséges miniszterek a kor politikai elitjében is, és főként az oktatás és művelődés terén, valamint a városi munkásság életkörülményeiben történt bizonyos javulás, de a politikai rendszer egésze éppen a legkritikusabb pillanatokban mutatta meg valódi gyengeségeit. Ugyanakkor a rendszer megőrzött bizonyos vonásokat az 1918 előtti korlátozott, konzervatív-liberális parlamentarizmusból is, paradox módon éppen az a részleges folytonosság volt benne a jó, amit Németh László vagy Bibó István is oly hevesen, de ebben az esetben tévesen bírált.

Éppen az a korlátozott politikai pluralizmus tette lehetővé, hogy kialakuljon egy olyan reformnemzedék, amelynek a szovjet rendszer iránti rokonszenvvel egyáltalán nem vádolható tagjai is hitet tettek egy új politikai szisztéma mellett. Példának okáért Márai Sándor vagy Szent-Györgyi Albert, akik nem a politikai élet bal oldalához húztak és később kommunista diktatúra ellenében emigrálni kényszerültek, szintén hittek a mélyreható változások szükségességében. Ők tudták, hogy Bethlen István útja nem folytatható, a nép részvételét a demokráciában biztosítani kell, az elavult rang- és címkórságnak leáldozott, radikális földosztásra, széles körű szociális reformokra van szükség. Ehhez egyáltalán nem kellett kommunistának lenni,minden józan, hazáját szerető ember tisztában volt a mélyreható változások szükségességével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. április 08. 09:00
A hadbalépésről: ha a világ legelnyomóbb és leggyilkosabb rendszere a határaihoz ér egy országnak, annak kutya kötelessége a továbbterjedését megakadályozni. A Szovjet-orosz gyarmatbirodalomról beszélek, amelynek új világrendet hirdető rendszere 1941 júniusáig 26,373,000 ember erőszakos, időelőtti haláláért volt felelős. (Forrás: R. J. Rummel professzor, University of Hawaii)
balbako_
2015. április 08. 06:52
Csak szólok a Horthy korszak lezárult 1944-ben a német megszállással. Annak ellenére hozott gazdasági sikereket az országnak, hogy Trianon szétverte a közigazgatást, megbénította az országos közlekedést, az elcsatolt országrészekből a puszta életüket mentők százezrei vagonokban laktak otthontalanul, lebénította az ipart, felborította az ezer éves mezőgazdasági rendszert és irtózatos hadisarcot kellett fizetni.
foton
2015. április 08. 00:25
Entity: entitás lét lényeg valóság Örülök, hogy segíthettem.
Box Hill
2015. április 07. 23:15
Ha 1937-ben 100-nak vesszük az egy főre jutó GDP-t Magyarországon, akkor Spanyolországban 79 volt, Portugáliában 78 és Görögországban 77. Ha ugyanezt megnézzük 1989-ben, akkor a magyarországi 100 mellett Spanyolország 384-re nőtt, Portugália 166-ra és Görögország 194-re. Forrás: Baják László – Somogyi Gyula: A szocialista gazdálkodás fekete könyve, az elvesztegetett évtizedek, Budapest Business Klub, 2002, 8.old. Ezt tette velünk a kommunista erőszakgazdálkodás. Sziesztázó országok is kenterbe vertek bennünket. Tehát pont ami Horthy után következett, azt nem lehet "folytatható"-nak hívni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!