A saját közösséghez ragaszkodás jogáról

2015. április 29. 21:51

A CFCF logikája tökéletesen azonos a környező országok magyarfaló sovinisztáinak álságos hozzáállásával: a magyar gyerekeket nem szabad elkülöníteni.

2015. április 29. 21:51
Krómer István
Napi Gazdaság

„Mindkét szó hangsúlyos: elkülönítésnek kell történnie, továbbá annak jogellenesnek is kell lennie – legalábbis az igazság szolgáltatására szomjazó, anyanyelvét értő, s a jog alapjait ismerő állampolgár így gondolhatná. S bár csekély reményeket táplálunk az iránt, hogy a CFCF ádázait erről képesek lehetünk meggyőzni, az értelmes hazai közbeszéd érdekében nyomatékosan le kell szögezni, hogy az elkülönítés elszenvedett állapot; ha valaki maga dönt arról, hogy elkülönül, az semmiképpen nem valósíthatja meg a szóban forgó jogsértést. Mert ha nem így lenne, a CFCF-nek első helyen a pécsi Gandhi Gimnáziumot kellene beperelnie. Abszurdum, ugye? A jövő halvány reményének legszebb virága ez a középiskola, ahol saját önazonosságukban megerősödött, tehetségükben kibontakoztatott fiatalok nevelődnek a putrikból érkező gyerekekből.


Szüleik tudatosan választották a saját közösségükben való pallérozást – teljesen hasonló meggondolások alapján, mint ahogy a nemzeti kisebbségekhez tartozók saját nyelvük, a vallásukhoz ragaszkodók saját felekezetük szerint »szegregálják« gyermekeiket a többségi nyelvűektől vagy a vallástalanok tömegeitől. És ez alapvető emberi joguk! Amiképpen természetesen az is, hogy ha úgy látják jónak, a többség intézményeiben tanulhassanak. Ha egy magyar gyereket azért nem vesznek fel egy román intézménybe, mert magyar, egy vallásost vagy cigányt egy államiba, mert vallásos vagy cigány – na ez a szegregáció, ami tűrhetetlen. Az ellenkezője, a saját közösség tudatos előtérbe helyezése – emberi jog. Ha a huszár-telepi cigány szülő úgy dönt, hogy a gyerekének jobb a megszokott, hazai pályán, gyerekkori társai között nevelődnie, ehhez ugyanúgy joga van, mint a székely szülőnek a Mikó Kollégium választásához. (...)

A CFCF logikája tökéletesen azonos a környező országok magyarfaló sovinisztáinak álságos hozzáállásával: a magyar gyerekeket nem szabad elkülöníteni a román, szlovák, szerb stb. gyerekektől, mert csak az integrált oktatás biztosítja azokat a készségeket (ők előszeretettel az államnyelv elsajátítását helyezik az első helyre), ami nélkül végzetes hátrányba kerülnének szegény kisebbségi gyerekek. Hát nem. Nem kerülnek végzetes hátrányba. Ellenkezőleg, gyökereikhez ragaszkodva éppen hogy jobb eséllyel teljesíthetik ki képességeiket, s válhatnak versenyképessé a többséghez tartozókkal. Éppen úgy, mint a Gandhi Gimnázium vagy a most ádáz gyűlölettel támadott, Sója Miklósról, a hodászi cigányok lelkipásztoráról elnevezett nyíregyházi iskola diákjai. A Kúria visszaadta a reményt, hogy lehet bonyolult ügyekben is értelmes döntéseket hozni. Már-már igazságot szolgáltatni…”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2015. április 30. 10:30
Csak egyetérteni lehet vele.
vigyor
2015. április 30. 09:14
Remek írás. És egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy a jogvédő szervezetek elfogadottsága miért olyan alacsony. Nem azért, mert olyan ügyeket karolnak fel, amit akár a többségi társadalmak, akár az aktuális kormányok nem, vagy kevéssé fontosnak ítélnek. Hanem azért, mert elég sokszor egyszerűen képtelenség érvekkel megvédeniük azt, amiért harcolnak, hiszen maga a kiindulási alap, a jogsértés ténye nem történik meg.
Agnieszka
2015. április 30. 07:37
Másodszor találkozom Krómer írásával a mandineren, ez a józan ész hangja, remélhetőleg sokan hallják, sőt, meg is fontolják.
balbako_
2015. április 30. 06:32
Ez bizony így van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!