A baloldal morális atombombája

2015. április 16. 12:24

Összefoglalva, én nagyon támogatom az FNA bevezetését, csak egy kérésem lenne: ne rajtunk kísérletezzenek. Sokkal jobban jártunk volna, ha a szocializmust sem rajtunk próbálják ki.

2015. április 16. 12:24
bell
Kapitalizmus

Sok baloldali – és itt már nem a cikk szerzőjéről van szó – úgy gondol egy ország jövedelmére, mint valami égből pottyant mannára, vagy éppen olajkutakból feltörő természeti kincsre, amit úgy igazságos, ha egyenlően osztják el. Az ilyen adottságú országokban ez még rendben is van, de a legtöbb országban a jövedelmeket emberek keresik meg szorgalommal, kreativitással, tudással, erővel. Ezekben viszont soha nincs egyenlőség, tehát a különböző teljesítmény szerinti jövedelemkülönbség jogos. Abba erőszakkal belenyúlni rablás.

Az egyik ATV-s vitában Karácsony Gergely közösségi jövedelemről beszél, de ilyen nincs.

Emiatt a szemléletbeli szakadék miatt nem értik meg, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) – a baloldal legújabban remélt csodafegyvere – egy olyan morális atombomba, amelyet saját magára dob le egy társadalom, ha beveti. Az FNA-ról szóló vitákban, a pénzügyi problémákon túl, az ellenzőknek nagyon határozottan, morális alapon kell megkérdőjelezni ezt az elképzelést, ugyanis papíron meg lehet rajzolni egy olyan költségvetési átrendezést, amibe belefér az FNA, talán egy-két évig működne is – de az „atombomba” ledobása után már egész más számokkal kell számolni. A mai FNA-támogató baloldal pontosan ezzel a morális rombolással nem számol, mert az ő világnézetükből ez nem látszik. A kommunizmusról is tudni lehetett előre, hogy nem fog működni, de egy téves világnézetből ez nem látszott, és a sok lelkes forradalmár világjobbító kísérletébe nagyon sokan belehaltak.

Az FNA-val is az a baj, hogy a létező emberek nem úgy reagálnának rá, ahogy azt a támogatók ma elképzelik. Az említett ATV-s vitában Karácsony Gergely vitapartnere, Balázs Zoltán, a Corvinus docense csak csóválta a fejét a sok sületlenség hallatán, és nagyon helyesen morálisan kérdőjelezte meg az elképzelést.

Összefoglalva, én nagyon támogatom az FNA bevezetését, csak egy kérésem lenne: ne rajtunk kísérletezzenek. Sokkal jobban jártunk volna, ha a szocializmust sem rajtunk próbálják ki. Nem öröm kívülről sem végignézni, ahogy egy balos kormány lepusztít egy működő gazdaságot és társadalmat (ld. Venezuela), de ha lehetne, ezúttal ne mi legyünk a kísérleti nyulak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!