Melyik a legfontosabb híroldal?

2015. március 12. 00:47

A grafikonunkon jól látható, hogy a mandiner.hu és a k-monitor nevű oldalak messze verik a mezőnyt, csak utánuk következnek a nagyobb hírportálok, mint az Index, a HVG, a Hír24 vagy a 444.

2015. március 12. 00:47
Kincse Szabolcs
Nyelv és Tudomány

„Ha a hetven blogunkon (és csak a bejegyzések szövegeiben – minden más sallang, oldalbox, lap alja, nem játszik!) találtunk hivatkozást valamerre, ellátogattunk az adott lapra, leírtuk mi az. Ha azon a lapon is találtunk hivatkozást, tovább futottunk a következőre… és így tovább, tíz lépés mélységig. A vizsgálatból természetesen kizártuk a közösségi médiát (pl. Facebook, Twitter, Google Plus), hogy ne torzítsa az adatainkat.

Össze is szedtünk hetven népszerű politikai blogot, hogy fondorlatos vizsgálatoknak vessük alá őket. Első körben arra voltunk kíváncsiak, hogyan a hetven blogunk kire hivatkozik elsősorban, illetve azok kire hivatkoznak tovább.

Ez a gyakorlat arra volt jó, hogy megvizsgáljuk, egy-egy portálról hány hivatkozást sikerült besöpörnünk.

Íme a számok: a vizsgálatba összesen 613 egyedi domain (portál, blog) került be, ezeknek több mint 12 121 oldalán jártunk. A domainek között 2 374 linket találtunk – ezek 22 542 link összevonásából alakultak ki. Sokat dolgozott tehát a szorgalmas program.

A grafikonunkon jól látható, hogy a mandiner.hu és a k-monitor nevű oldalak messze verik a mezőnyt, csak utánuk következnek a nagyobb hírportálok, mint az Index, a HVG, a hir24 vagy a 444. Miért is van az, hogy a politikai blogok számára fontosabbnak tűnik két, aránylag kisebbnek tűnő oldal? Ha megvizsgáljuk a fiatal jobboldal kedvenc portálját, a mandinert, hamar – már a főoldalon – rábukkanunk a titok nyitjára: a mandiner egyik népszerű rovata egy-egy kiragadott idézetet dob fel más portálok, blogok cikkeiből, a rovat pedig pörög, mint a búgócsiga. A megosztást is megosztják, a blogger visszamutat, stb. Ugyanez a helyzet a k-monitorral: a korrupcióellenes oldal egyik profilja, hogy korrupcióval kapcsolatos híreket oszt meg. Ha tehát a HVG hoz egy tényfeltáró anyagot, az megjelenik a k-monitoron, azt pedig osztja a blogger… és így tovább.

(...)

Jól látható, hogy a legjelentősebb információt terítő portálok az Átlátszó, a HVG és a Mandiner voltak. Kevésbé konvencionális oldalakként pedig felbukkannak olyan domainek, mint az Occupy Hungary Valódi demokráciát, most! blogja, vagy például dr. Erőss Gábor blogja (új, bal, zöld).

Mivel olvasóink kedvelik a sporteseményeket és a ranglistákat, készítettünk egy ranglistát is ebben a számban. Íme:

  1. HVG
  2. Átlátszó
  3. Mandiner
  4. Valódi demokráciát, most!
  5. Origo
  6. Ténytár
  7. Dr. Erőss Gábor - új, bal, zöld
  8. Magyar Narancs
  9. HÍR24
  10. NOL


Aki legjobban megmondja

Ki a legerősebb kutya? Ki viseli a nadrágot? Ki a pedellus? Azaz: ki a legnagyobb megmondóember? Megannyi izgalmas kérdés. A vizsgálatunk természetesen erre is választ ad, méghozzá az úgynevezett autoritás (kb. tekintély) értékének vizsgálatával. A magas autoritású oldalakra több link mutat, sőt, a hubok maguk is nagyon kedvelik az autoritásokat. Egy tökös autoritásra tehát nem kell sok oldalnak mutatnia: elég ha hubok mutatnak rá, akik aztán terítik is az információt.

Ezek az oldalak azok, akiknek az információit, híreit a vizsgált hálózat tagjai leginkább lényegesnek tekintik. Nem meglepő, hogy az előző grafikonunk több sikeres szereplője is visszaköszön itt. A prímet megint csak a már-már verhetetlennek tűnő HVG viszi, dobogósak még az Átlátszó és a Mandiner.

Íme a tekintélyes ranglista:

  1. HVG
  2. Átlátszó
  3. Mandiner
  4. Valódi demokráciát, most!
  5. Ténytár
  6. Dr. Erőss Gábor - új, bal, zöld
  7. Origo
  8. NOL
  9. Magyar Narancs
  10. HÍR24
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2015. november 22. 18:40
szánalmas mandiner cenzura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MOPO3OB
2015. március 18. 13:48
Még soha nem hallottam Dr. Erőss Gáborról, de remek hacker lehet. :-)
dávid
2015. március 16. 03:29
Hát fura ez a gráfelmélet, a "Valódi demokráciát!"-ról nem is hallottam.
kamasuka
2015. március 15. 09:32
Ezt nem hittem volna, hogy a mandi ennyire erős. Tk. akkor ha valakinek a magyar médiapiac kell, a mandinerbe és a hvgbe érdemes pénzt fektetni, és részesedést az indexből, majd ezeket megerősíteni. Utána a többi úgy eltűnik, mint az express.hu és az aprod.hu. Vagy visszaesnek, vagy összeolvadnak, de egyedül lótúró az egész. Ezek szerint a 444, origo nagyon sehol sincs. mno, véleményvezér :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!