Nem sikerült a felzárkózás az elmúlt 4 évben – II. rész

2015. január 22. 08:44

A növekedés fenntarthatósága is megkérdőjelezhető, mivel 2014-ben számos olyan egyszeri tényező játszott közre a GDP növekedésében, amelyek idővel kifutnak.

2015. január 22. 08:44
Ténytár
Ténytár

Tartósan fenntarthatatlan

Összefoglalva elmondható az elmúlt évek gazdaságpolitikájáról, hogy hosszú távon fenntarthatatlan. A kormánynak választ kellene találnia az olyan sürgető problémákra, mint például a szegénység. Az elmúlt 4 és fél év tapasztalatai azonban azt támasztják alá, hogy a kormányzati gazdaságpolitika inkább növeli a szegények számít, mintsem csökkentené, ezzel négymillió magyar állampolgárt hagyva az út szélén.

A növekedés fenntarthatósága is megkérdőjelezhető, mivel 2014-ben számos olyan egyszeri tényező játszott közre a GDP növekedésében, amelyek idővel kifutnak. Azok nélkül pedig korántsem lenne rózsás az összkép. És akkor még nem ejtettünk szót a magánnyugdíjvagyon államosításról, amelynek negatív hatásai majd csak évtizedek múlva jelentkeznek.

Bár voltak kisebb sikertörténetek, mint például a túlzottdeficit eljárásból való kikerülés, a kormányzati gazdaságpolitika több területen is megbukott, vagy megbicsaklott. Nem véletlen, hogy adósságbesorolásunk még mindig bóvli, hiszen külföldön is sokan úgy látják, hogy számos olyan kérdőjel övezi a Fidesz gazdaságpolitikáját, ami miatt hosszú távon nem fenntartható a 2014-es »siker«.

Az ország sorsa a következő években dőlhet el: ha a társadalmi egyenlőtlenségek tovább fognak emelkedni, akkor hazánk még jobban leszakadhat a régióban, és csak álmodhatunk arról, hogy valaha is felzárkózunk az uniós átlaghoz. Olyan gazdaságpolitikára van szükség, ami támogatja a versenyszféra bővülését (piacbarát, és nem piacellenes), hiszen valódi munkahelyek csak itt jöhetnek létre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2015. január 22. 19:53
Ki az a hibbant libbant, aki ezt idegágogta?
Mich
2015. január 22. 12:57
A Hazugságtár ontja azt, amiből rengeteg van neki: a hazugságot...
catalina9
2015. január 22. 11:52
Ténytár tényei: A működésünk kereteit segítő alapítványt a budapesti bíróság jegyezte be, annak adatai a következők: Prospect Műhely Alapítvány 1024, Budapest, Széll Kálmán tér 11. Alapító: Paul Garrison, a CEU Business School volt rektora." Szóval a CEU....azt hiszem az is Soros György kreálmánya...
catalina9
2015. január 22. 11:40
A Ténytár nulláslisztbefingik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!