Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Juncker nem hagyná szó nélkül a párizsi vérengzést

2015. január 07. 20:19

Mélységes megdöbbenésüknek adtak hangot európai vezetők szerdán, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadást követően. Európa számos városában gyászolnak és állnak ki Franciaország mellett a helyi polgárok.

2015. január 07. 20:19

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke brutális és embertelen támadásnak minősítette a történteket. Ez tűrhetetlen, barbár cselekedet, amelyet sem emberként, sem európaiként nem hagyhat szó nélkül egyikünk sem, idézte a brüsszeli testület rövid közleménye a luxemburgi politikust, aki kifejezte részvétét az áldozatok családtagjaival, Franciaországot pedig mind a maga, mind az általa vezetett testület nevében szolidaritásáról biztosította.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini szerda esti közleményében mélyen megrázónak minősítette a terrortámadást. A sajtószabadság alapjog, és nem engedjük, hogy ezek a támadások meggyengítsék értékeinket, jelentette ki az olasz politikus, szolidaritásáról biztosítva Franciaországot, az áldozatokat és családtagjaikat. Az uniós diplomácia vezetője azt is közölte, hogy a terrorizmus elleni küzdelmet a következő külügyminiszteri tanácskozás napirendjére fogja tűzni.

Az Európai Unió továbbra is egységesen küzd minden szélsőségesség ellen, zárja közleményét az unió külügyi főképviselője. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felháborítónak és rémtettnek nevezte a támadást. Ez brutális támadás alapértékeink és demokráciánk alappillére, a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, állapította meg közleményében a lengyel politikus. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tudatta, hogy mélyen megdöbbentette a terrortámadás, egyúttal együttérzéséről biztosította a szerkesztőséget, a rendőröket és szeretteiket.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár teljes szolidaritásáról biztosította Franciaországot, a merényletet pedig a sajtószabadság elleni felháborító támadásnak minősítette.

Az Európai Uniótól teljes mértékben független páneurópai integrációs szervezet, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke, a luxemburgi Anne Brasseur szintén az interneten tudatta: együtt érez az áldozatokkal. Ez közvetlen támadás a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, tudatta az ET parlamenti közgyűlésének vezetője.

Megemlékezések világszerte

Az MTI előbbi képén az látszik, hogy a Párbeszéd Magyarországért és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom tagjai a párizsi Charlie Hebdo című szatirikus hetilap ellen elkövetett mai merényletben elhunytak emlékére mécsest gyújtottak a francia nagykövetség épülete előtt Budapesten. Párizsban és több francia városban ezrek vonultak utcára, és hasonlóan cselekedtek számos nyugat-európai városban is.

Közben Klaus Johannis román elnök facebookos profilképét Je suis Charlie feliratúra cserélte le, ami egyben cikkünk illusztrációja is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. január 08. 10:26
szent Ágoston mondta: nincs olyan kis hatalom, amivel ne élnének vissza. A mai világra lefordítva: nincs az a szabadságjog, amivel vissza ne élnének.
SwordFish
2015. január 08. 10:18
Ja, nem hagyja szó nélkül. Eleve ez volt a cél, az Európai Egyesült Államok létrehozása felé. Most majd a terrorizmus ürügyén bevezetik, ha másként nem megy. >:-) Miután az iszlámállamos idiótáik itt partizénkodnak Európában, hogy érezzük lelkileg, milyen Ukrajnában élni, ha nem akarunk szabadkereskedelmet meg világállamot önként és dalolva. >:-)
Kvasztics Fedor
2015. január 07. 22:49
Hiába na, jó ötlet a multikulturális társadalom, érdemes volt létrehozni. Aztán meg jól jön ez a támadás azoknak, akik ellenzik a palesztin állam elismerését. Végül pedig nagyon megérte háborút kezdeni az arab világ ellen.
pitypang1125
2015. január 07. 22:26
Megérdemelték a liberális férgek! Vegyék végre tudomásúl hogy a szabadság, a szabad elvűség nem azt jelenti hogy bármit megtehetnek, még azt is ami, megbotránkoztatja, felháborítja a közt! Addig játszottak a tűzzel még az meg nem égette őket! Rövidesen a liberális szarok így fognak járni világszerte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!