Meritokrácia vs. kleptokrácia

2014. december 15. 13:23

A magyar kormány reakciója a Nyugatról jövő kritikákkal szemben következetesen az volt, hogy ezek a bírálatok világnézeti ihletésűek, és csak az európai, illetve amerikai baloldaltól származnak.

2014. december 15. 13:23
geradam
Kapitalizmus

Az amerikai politikai vitákban a republikánusok képviselik az individuális szabadságjogokat a növekvő államhatalommal szemben. A törvényesen szerzett magántulajdon és ebből következően a szerződés szentsége, a korlátozott állam, a fékek és ellensúlyok kifinomult rendszere, a hatalmi ágak szétválása, a sajtó és a szólásszabadság olyan értékek, amelyek a republikánusoknál magasabb prioritást élveznek, mint a demokratáknál, akik ezekben a kérdésekben gyakran hajlamosak pragmatikusabbak lenni külpolitikai vonatkozásban.

Az olyan kelet-európai autokratáknak, mint Putyin, Orbán és társai tulajdonképpen szerencséjük volt az utóbbi két amerikai elnökválasztással. Egy McCain- vagy Romney-adminisztráció kevésbé tolerálta volna Orbánék korrupciós ügyeit és Nyugat-ellenességét. (…)

Persze, vannak világnézeti különbségek. De ezek nem a jelenlegi amerikai adminisztráció és a magyar kormány között van, hanem a nyugati gondolat és a kelet felé gravitáló orbáni maffiaállam között vannak. Mindez része egy régi, az emberiséggel szinte egyidős vitának: a meritokrácia és kleptokráciaközötti különbségnek. Ebben a vitában a maratóni csata óta a Nyugat – nem feltétlenül földrajzi értelemben véve – képviselte a meritokráciát (tehát az arra érdemesek hatalomgyakorlását) a hatalomközpontosító kleptokráciával (tehát a politikai hatalommá szerveződött tolvajlással) szemben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemormester
2014. december 15. 16:47
Hát öcsi, ez nagyon ideológikus lett. Ha a maratoni csatában a meritokrácia nyert, akkor a Peloponészoszi háborút ki nyerte meg? És a nagy rablás - aka "privatizáció" - idején a "Nyugat" nem hogy csendben volt, hanem haszonélvezte, mint a mai "nyugatosok".
balbako_
2014. december 15. 15:53
El ne ájuljak már! "a fékek és ellensúlyok kifinomult rendszere, a hatalmi ágak szétválása," a gyakorlatban így történik: Nézzük Obama jogait (2011 óta) 1,Az elnök elrendelhet merényletet (gyilkosságot) bármely amerikai állampolgárral szemben. 2,Joga van állampolgárok korlátlan idejű fogva tartását elrendelni. 3,Elrendelheti bárki felhatalmazás nélküli megfigyelését. 4, A GPS-t az állampolgárok bírói engedély nélküli megfigyelésére használhatja 5Kiadhatja állampolgárait más országoknak akkor is, ha bizonyítottan kínvallatást alkalmaznak.
csuka
2014. december 15. 15:12
A korrupció rendkívüli problémát okoz: "Ezért van szükség ekkora államapparátusra Az egykori kormánytag úgy tapasztalta, hogy politika legfelső szintjén közszájon forog, hogy egy 70-80 tagú kormány (miniszterek, államtitkárok) létrejöttekor, a kormányalakító miniszterelnök csupán 8-10 kormánytagot nevezhet meg, a többit közvetlenül a maffiacsaládokat irányító oligarchák „delegálják”. Megdöbbentő nyíltsággal mesélte el, hogy ahol nagyobb méretű közkassza illetve nagy, még széthordható közvagyon-tömeg van, oda a saját ember mellé "a titkosszolgálatoknál szokásos úgymond tartótisztet is helyeznek". Ezek általában nincsenek alkalmazásban, mégis ők hozzák viszik az információt, sőt olykor kész törvényjavaslatokkal "segítik" a miniszterek munkáját. A „maffiaközpontokban” egész csapatok dolgoznak azon, hogy az adott kör érdekeit belefogalmazzák a törvénytervezetekbe. A „kedves vezető” ezeket aztán kötelező szavazásra bocsátja, és utána mindenki nyomja az igen gombot - árulta el Ángyán lesújtó véleményét a jelenlegi politikai elitről." /alfahir/
Sulammit
2014. december 15. 15:01
Te szerencsétlen! Te azt hiszed, hogy mi azt hisszük, hogy itt a korrupcióról van szó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!