Magyarország féltotalitárius állam

2014. november 07. 14:30

Machiavelli egy tehetetlen hülyegyerek volt Orbánnal összehasonlítva. Az ő taktikája tényleg hihetetlen és hajmeresztő.

2014. november 07. 14:30
Eörsi Mátyás
Eörsi Mátyás
Körkép.sk

Nem lehet gond az is, hogy Orbánnak nincs méltó ellenfele a megosztott ellenzékben?

Biztosan így van. Minden máshogyan nézne ki, ha az országban lenne egy megbízható és erős ellenzék. De ez részben Orbán ügyes politikájának a következménye. Olyan választási rendszert alakított ki, ami arra motiválta a politikai pártokat, hogy harcoljanak egymással és nem arra, hogy összefogjanak. Az új szabályok szerint ugyanis minden politikai párt, amelyik önállóan méretteti meg magát a választásokon, a választások előtt állami hozzájárulást kap. Nem sokat, 5 millió forint körül (15 ezer euró). Látnia kellett volna, hogy ez mit eredményezett! Hirtelen 20 ellenzéki pártunk lett, akik kölcsönösen küzdenek a választóért, az ellenzék pedig ezáltal teljesen szétmorzsolódott. Orbánnak több ilyen – cinikusan mondva – zseniális ötlete van arra, hogyan gyengítse meg az ellenzéket.

Tehát Orbán olyan, mint a modern Machavelli?

Machiavelli egy tehetetlen hülyegyerek volt Orbánnal összehasonlítva. Az ő taktikája tényleg hihetetlen és hajmeresztő.

Magyarország leállította a gázszállítást Ukrajnába. Ez nem az Orbán és Putyin közti titkos egyezség eredménye?

Ez az egyezség egyáltalán nem volt titkos. Hiszen az orosz Gazprom főnöke, Alexej Miller két nappal az ukrajnai gázszállítás leállításának döntése előtt látogatott Budapestre!

Arra a titkos politikai egyezségre gondolok, ami arról szólt, hogyan nyomást gyakorolni Ukrajnára. Orbán ezt hivatalosan annak szükségletével indokolta, hogy megakadályozza, hogy az oroszok korlátozzak a gázszállítást Magyarországnak.

Semmi kétségem afelől, hogy Miller egyenesen Putyin üzenetével jött Budapestre.

Ami úgy hangzott: segítsetek nekünk Ukrajnára nyomást gyakorolni?

Feltételezem, hogy igen. Természetesen, mivel nem voltam ott, nem zárhatom ki, hogy zsarolás is volt, miszerint, ha Magyarország nem állítja le a gázszállítást Ukrajnának, akkor maga is gázhiányba kerülhet Oroszországtól.

Egy ilyen zsarolás azonban megoldható. Szlovákia jelenleg ugyanilyen helyzetben van, és a nyugati szállítmánynak köszönhetően nincs veszélyeztetve.

Fico nem annyira merész, és nem akarja, hogy Putyin szolgájaként tekintsenek rá. Orbánnak ez nem számít. Hogy miért, azt tényleg nem tudom. Amikor Fico ellenzékben volt, Oroszországról nem beszélt. Orbán azonban ellenzéki politikusként teljesen máshogy nyilvánult meg, mint ma. Kifejezetten Putyin ellenes volt. Tehát ma van mit helyrehoznia. Csak emlékezzen vissza az orosz-grúz háborúra 2008-ból. Orbán akkor a az orosz agressziót a nyers hatalommal való imperialista visszaéléshez, valamint az 1956-os szovjet hadsereg Magyarországra való bevonulásához hasonlította.

(...)

Az oroszok elleni szankciókat ugyanabból az okból utasítják el?

Nem mondanám. Orbán esetében ennek szélesebb összefüggései vannak. Fico a szankciókat azért utasítja el, mert félti a szlovák gazdaságot. Soha nem beszélt a nyugati típusú liberális demokrácia végéről, vagy a keleti nyitásról, mint teszi azt Orbán. A magyar miniszterelnököt örömmel tölti el, ha ellentétes véleményen lehet, mint az EU maradék része. Ellensúly akar lenni. Nagyrészt az egójáról van szó.

Miért csinálja?

Az apja gyerekként verte. Saját maga mesélte egy régebbi interjúban, hogy pokol volt otthon az élete. Azt gondolom, hogy azóta maradt benne egyfajta dac, és a vágy, hogy bosszút álljon az egész világon.

Ez szomorú.

Ugyan, kérem! Hányan mentek át hasonlóan keserű dolgokon gyerekkorukban, és normálisak? Ha hallgatja Orbán beszédeit, rengeteg szó van benne a harcról, a háborúról. Úgy érzi magát a konfliktusban, mint hal a vízben. Békeidőben nem megy neki. Nagyon agresszív, és rendkívül éles eszű, ezt senki nem vonhatja kétségbe. Szívesen megnézném őt, amikor focizik. Biztosan nagy küzdő.

Lehetséges, hogy a keleti nyitásának az EU-ból való kilépés lesz az eredménye?

Miért tenné? Az EU-ban ugyan szenved, de egyúttal elbúcsúzhatna a korlátlan európai pénzügyi forrásoktól. Minden egyes Magyarországon befektetett forint az EU-ból ered, és az oligarchái keresnek ezen. Orbán nem buta. Tudja jól, hogy Brüsszel semmit nem tesz ellene, így inkább eltűri olykor a kritikát, és élvezi az uniós tagság előnyeit.

Orbán bejelentette a nyugati típusú demokráciától való elfordulást, és nyíltan csodálja az orosz és a kínai rezsimet. Ez tényleg elfordulás Magyarország demokratikus fejlődésében?

Nem tudom. Egyelőre ezek csak szavak, még ha azok a politikában nagyon fontosak is. Nem hiszem, hogy Magyarország ténylegesen letérhetne a demokratikus fejlődés útjáról. Másrészt viszont nagyon oda kell figyelni, ha egy EU tagország miniszterelnöke nyíltan kijelenti, hogy a nyugat süllyedőben van, és a keleti modelleket kellene követnünk. Egyelőre csak Amerikából érkezik reális visszajelzés. Az amerikai politikusok már nem rejtik véka alá a véleményüket, ha Magyarországról szólnak.

Meddig mehet el az Orbán-kormány? Tényleg valamiféle féltotalitárius rendszerré változtathatja Magyarországot?

Magyarország már féltotalitárius rendszer. Ha megnézi, milyen állapotban van a sajtószabadság, hogy az ügyészség csak a Fidesz által ösztönzött esetekkel foglalkozik, az ellenzéki beadványokat pedig sorra söpri le az asztalról, hogy a bíróság függetlensége csökken, akkor világos, hogy a szabadság megszűnése felé haladunk. Addig fog ez tartani, míg az emberek hisznek Orbánnak. Nem hiszem, hogy ez örökké tarthat.”

(Az eredetileg a Plus 7 dní című szlovák hetilapban megjelent interjút a Körkép.sk fordította le magyarra.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoles
2014. november 09. 00:53
Eörsi téged meg apád bolondgombával etetett, ezt még te mondtad régebben és valószínű, hogy ezért lettél ekkora barom állat..! Amúgy a tót újságírónak azzal is eldicsekedtél, hogy te bújtattad az utolsó köröm letépdelős ÁVH-s tisztet?
S0ma
2014. november 08. 22:57
Ez bolond! Egyetlen normális, igaz mondata nincs.
kerekes
2014. november 08. 22:47
Buta Ávós csemete!
Kamcsatka5
2014. november 08. 21:49
Tultenyésztet,beszédhibás apa kedvence.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!