Tiszteletet a történelemnek!

2014. október 28. 08:59

Lázár János ünnepi szavaiban ismét lejátszotta „a magyarokkal szemben adóssága van a világnak. … ezt a nemzetet a külvilág mindig csak hitegette a bajban,” mert „fontosabbak voltak a kereskedelmi érdekeik” kezdetű lemezt.

2014. október 28. 08:59
Lőrinc László
hvg.hu

Egy: tények a védőbástya eredeti, törökkori prototípusáról:

- A végvárak többe kerültek, mint ami adóban a magyar királyságból összesen befolyt a kincstárba. Az ők (»Habsburgok«) birodalmi pénze nélkül a 16-17. századi török elleni küzdelem sikertelen lett volna.

- A magyarországi végvárakban különböző nemzetek sarjai (horvátok, szlovákok, szerbek és nyugatiak is szolgáltak). Kőszeg várát például a horvát Jurišić/Jurisics, ausztriai főnemes az I. János magyar (!) király szövetségeseként (!) odaérkező török ellen védte, az ő (»külföld«) zsoldjukban (1532).

- A törököt végül ők űzték ki innen, minimális mi részvétellel.

- Bécset (őket) 1683-ban a törökkel szemben nem mi, hanem ők (lengyelek) mentették fel, miközben Thököly magyarjai a töröknek segíteni siettek oda.

Mindez semmit nem vesz el a mi törökverőink, például Dobó István érdemeiből, csak a mi-áldozatiság hazugságából. (Dobó különben hős katona és kapzsi üzletember volt: éppen »kereskedelmi érdekei« miatt került összetűzésbe magyar szomszédaival, akiknek pont az ők, vagyis a Habsburg király kelt védelmére.) (…)

Öt: néhány tény az ártatlanságunkról:

- Az ők sokszor cserbenhagyott bennünket. Igaz. De nem többször, mint ahányszor mi hagytuk cserben magunkat. A „törökvezető” I. Jánosról vagy Thökölyről már tettünk említést. De minden korszaknak megvoltak a hasonlói. Első és második világháborús veszteségeink mögött részben magunk álltunk: önként rontottunk a Szovjetuniónak, és üzentünk hadat az Egyesült Államoknak. Utólag meg sértve érezzük magunkat, hogy nem védett meg minket Amerika, saját állampolgárainak élete árán.

- A külvilág nem hagyott bennünket cserben többször, mint ahányszor mi másokat. Legutóbb éppen ez a kormányzat csavartatta ki a táblákat az eltiport Tibet békés és öntudatos polgárainak kezeiből, mikor a nálunk parolázó zsarnokaik ellen tüntettek. Ez a kormányzat tanúsított közönyt az ex-szovjetek által fenyegetett Észtországgal és a megtámadott Ukrajnával szemben, követséget bezárva, gázvezetéket elzárva. Pedig egyik esetben sem kockáztatott volna egy atomháborút. Itt tényleg csak a (vélt) »kereskedelmi érdekekről« volt szó.

Most jön majd az, hogy ez más, mert mi egy kicsi, életéért küzdő ország szoktunk lenni. Ebben van részigazság; mindenesetre a dualizmus külpolitikáját meghatározó politikusaink nem sok együttérzést mutattak a jogfosztott csehek, vagy a bekebelezett bosnyákok iránt. Most pedig, abban a pillanatban, amikor először megtehetjük, hogy egy igazi nagyhatalom tagállamaként lépjünk fel, azonnal kipróbáljuk a nagyhatalmi árulást: az EU-t arra ösztökéljük, hogy hagyja magára az életükért küzdő országokat. Biztos ezek után, hogy éppen Lázár János hivatott ma történelmi adósságtörlesztést és tiszteletet követelni?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2014. október 28. 13:22
Ezzel szemben ténykérdés, hogy a Habsburg udvar koncepciós eljárásokban vegzálta a magyar tiszteket, nemeseket. A várakba nem azért raktak külföldi zsoldosokat, mert magyar katonát nem kaptak, hanem mert ellenségként kezelték a magyar alattvalókat. Ennek fényes példája, hogy a nem magyar zsoldosok ugyanúgy fosztogatták a falvakat, mint a török. Két pogány közt... Ráadásul a várfeladásokat is javarészt ezekhez a külföldi zsoldosokhoz köthetjük. Magyarország felszabadítása pedig nem emberbaráti cselekedet volt, hanem az egyik hódító kiverte a másikat. Aztán jött az Újszerzeményi Bizottság és kisemmizett régi nemesi családokat, hogy a saját újgazdagjait kitermelje, elszakították a Határőrvidéket és Erdélyt, Temesbe nem engedtek magyarokat költözni, stb. Elmész te a P-be, Lőrinc!
Vén Csataló
2014. október 28. 13:20
Önként üzentünk volna hadat a Szovjetuniónak? Igazi vérbolsi toposz. Önként cselekszik-e az az ember, akit hátrányok kilátásba helyezésével zsarolnak ha esetleg nem lenne hajlandó cselekedni? Fura fogalmai vannak ennek a libsi takonynak az önkéntességről...
ormányos csillós
2014. október 28. 13:19
tipikus,fajtajelleges, magyarellenes, hazug zsidó gyűlöletbeszéd.
Vén Csataló
2014. október 28. 13:16
Mit jelent a "minimális mi részvétellel." mondatrész? Nem beszélni jól magyar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!