Nem csak a netadóról fogunk konzultálni

2014. október 31. 16:33

Előbb véleményvezérek, újságírók lehető legszélesebb körével megbeszéljük, milyen témákról szóljon a párbeszéd, majd reményeim szerint aktuális kérdések egész sorában kérdezzük meg az embereket.

2014. október 31. 16:33
Deutsch Tamás
Deutsch Tamás
Hír24

Mai hír, hogy Orbán Viktor önre bízta a netadóval kapcsolatos nemzeti konzultációt. Nem volt elég visszajelzés a százezres tüntetés?

A reggeli órákban kért fel telefonon a miniszterelnök, hogy legyek a társadalmi párbeszéd koordinátora. Szabad kezet kaptam a technikai megvalósításban, ezért úgy döntöttem: nem csak a netadóról fog szólni a konzultáció. Előbb véleményvezérek, újságírók lehető legszélesebb körével megbeszéljük, milyen témákról szóljon a párbeszéd, majd reményeim szerint aktuális kérdések egész sorában kérdezzük meg az embereket. (…)

A büdösbogarazás előtt elítélte az internetadó ötletét.

Szerintem ez egy alapjaiban elhibázott elképzelés, úgy szakmailag, mint politikailag. Szembemegy az internet minél szélesebb körű elterjedésének elvével, szembemegy a rezsicsökkentés filozófiájával. Politikailag az öntökönszúrás klasszikus esete.

Vissza-visszatérően vehemensen kritizálja a saját pártja legvitatottabb intézkedéseit. Mintha a munkamegosztásban az ön szerepe lenne bizonyítani, hogy a Fidesz igenis egy demokratikus párt, ahol van belső kritika, önreflexió.

Talán furcsán hangzik, de az élet legfőbb területein én egy nagyon fegyelmezett ember vagyok. A politika egy csapatmunka, és én fegyelmezett csapatjátékos vagyok. Az voltam a sportban is, az vagyok a politikában is. Igyekszem elkerülni, hogy beleragadjak az örök kritikus, az oktondi pocok szerepébe. Úgy gondolom, megvan bennem az ehhez szükséges arányérzék, amely döntő részben nem tanítható. Jól kiválasztom azokat a helyzeteket, amikor van súlya az önkritikának, hogy ne koptassam el.

A múlt heti strasbourgi közmeghallgatás kapcsán nem koptatta nagyon az önkritika eszközét, bevédte a Fidesz sokat kritizált médiapolitikáját. Úgy gondolja, hogy alaptalan az európai aggodalom a magyar sajtószabadság miatt?

Semmilyen sajtószabadság miatti aggodalom nem alaptalan a mai világban. Nap mint nap jelennek meg az újságírók független működését negatívan érintő hatások a világ modern demokráciáiban: tulajdonosoktól való függés, a politika legkülönbözőbb beavatkozási szándékai. Szerintem nem jobb vagy nem rosszabb a helyzet nálunk, mint Spanyolországban vagy Hollandiában. (…)

Miről fog szólni az elkövetkező négy év?

Amit a közbeszédben előszeretettel »konszolidációnak« hívnak, nos olyan szerintem nem lesz. Ez ugyanis az ellenérdekelt hatalmi-, üzleti- és lobbicsoportokkal való vitáink feladását jelentené azon az áron, hogy a békesség kedvéért mindent visszacsinálunk. Kinek jó, kinek rossz hírem van: nem alkuszunk meg. (…)

Valószínűleg nem a Rogán-lakóparkkal meg a Szíjjártó-villával kapcsolatos pökhendi magyarázkodásokra gondolt.

Soha nem volt a Fidesz hiba nélküli. De jelen pillanatban minden feltétel adott ahhoz, hogy az általunk fontosnak tartott elképzeléseket megvalósítsuk. A közbizalom megvan, ennek megtartása csak rajtunk múlik. Az életben nagyon kevés ennél kedvezőbb helyzet van. Gesztusokban, empátiában van még hová fejlődnünk. A nagy test a politikában nem nagy élvezet, hanem nagy felelősség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
indiáner
2014. október 31. 18:24
Vissza kell hozni a többkulcsos személyi jövedelemadót. Addig nem nyugszanak, amíg nem fáj nekik valami. Ez ilyen mazochista népség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!