Kárpátalja: Bekavarhatnak mindenkinek

2014. szeptember 14. 14:25

Moszkva Keleten és Nyugaton is nehézségeket okozhat az ukrán vezetésnek. Egyúttal nyílt állásfoglalásra kényszerítheti az Orbán-kormányt.

2014. szeptember 14. 14:25
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Autonóm köztársaságként akarja elismertetni Ukrajna Kárpáton túli területét a Ruszin-magyar Kongresszus. Ez derül ki abból az interjúból, amit az oroszországi Izvesztyija közölt szeptember 13-ai számában. Pjotr Gecko, a ruszin nemzeti mozgalom vezetője, az úgynevezett Kárpátaljai Rusz Köztársaság névleges miniszterelnöke bejelentette: már a jövő héten azzal a kéréssel fordulnak a magyar parlamenthez, hogy ismerje el Kárpátalját, mint autonóm köztársaságot. Ennek alapját egy 1991-es népszavazás adja, amelynek keretében az itt élők 70 százaléka támogatta a kezdeményezést.

Az általában súlytalannak tekintett, egyes feltételezések szerint az orosz kormánykörök támogatását élvező szervezetnek nem a mostani az első próbálkozása az autonómia követelésével. Mindazonáltal a jelenlegi kiélezett ukrajnai helyzetben az orosz kormányhoz közel álló lapban megjelent interjúból az is következhet, hogy Moszkva Keleten és Nyugaton is nehézségeket okozhat az ukrán vezetésnek. Egyúttal nyílt állásfoglalásra kényszerítheti az Orbán-kormányt, s mindenkit, aki a témával kapcsolatban eddig csak szónokolt, és kínosan egyensúlyozott az ellenérdekelt felek között. 

Gecko biztosra veszi, hogy a magyar parlament – általa közelebbről meg nem nevezett két pártja, amely több mint 70 százalékos képviselettel rendelkezik, ezért vélhetően a FIDESZ–KDNP-re gondol – támogatni fogja az indítványt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2014. szeptember 14. 20:39
Egy 2008-as cikk: http://www.origo.hu/nagyvilag/20081026-ruszin-autonomiat-kovetelnek-karpataljan.html
Akitlosz
2014. szeptember 14. 20:17
Magyarország elemi érdeke, hogy minden eszközzel támogassa a ruszinok ez irányú törekvéseit. De nem nézem ki a magyar kormányból az ehhez szükséges bátorságot, határozottságot.
Csigorin
2014. szeptember 14. 18:50
Az otlet egyebkent hatarozottan jo. Karpatalja autonomiajat nem lehet Donyeck autonomiaja nelkul tamogatni, itt az ideje hogy allast foglaljunk egyertelmuen, es a jo oldalra alljunk. Az pedig nem az usa.
Rudy
2014. szeptember 14. 18:34
"Ami pedig az autonómiát illeti, az rossz az ukránoknak- ergo jó Oroszországnak." Értem én... de talán azt kéne megvizsgálni nekünk, és a Kárpát-aljai magyaroknak mi a jó? Szerintem azt kéne mindenek előtt szorgalmazni. A többi meg nem a mi dolgunk. Végre ki kéne maradni a nagyhatalmi játszmák hatásköréből... Nem olyan nehéz, csak egyszer az életben kéne bebizonyítani, hogy a sok szervilis mamaeluk helyett, egy talpraesett kormányunk van! Nézd meg Ficó nyilatkozatát - utálom - de teljesen igazat adok neki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!