Jézus-szindróma 1. Miért költöztem Moldvába?

2014. augusztus 11. 12:18

A történet arról szól(na), hogy a csángók elfeledett székelyes hagyományait mentsük meg az enyészettől. Ne hagyjuk, hogy az egyre erősödő román nacionalista hatások teljesen befolyásolják, ezáltal még inkább talajvesztetté váljanak.

2014. augusztus 11. 12:18
Tatár Ágota
Főtér.ro

„A történet arról szól(na), hogy a csángók elfeledett székelyes hagyományait mentsük meg az enyészettől. Magyar gyökereiket, hovatartozás-tudatukat, ne hagyjuk, hogy az egyre erősödő román nacionalista hatások teljesen befolyásolják, ezáltal még inkább talajvesztetté váljanak.

Eddig a szándék.

Ettől még egyetlen román iskolában tanuló gyermek sem fogja csillogó szemmel hallgatni a Bóbitát Weöres Sándortól, Kányádi feketerigója hidegen hagyja őket, Ady maximum egy manelistát jelent számukra.

Könnyebb, kényelmesebb elfogadni, ha a román tanár kijelenti a vaskos igazságot és egyenesen megtiltja nekik, hogy magyarórára járjanak, hiszen a »többnyelvűség problémát okoz a kognitív fejlődésükben, jelentősen gátolja a tanulási képességeiket«.

Ez van most, 2014. augusztusában, valahol Moldvában, messze az országúttól, messze a világtól. És ez lesz majd akkor is, ha már nem én tanítok ott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. augusztus 11. 23:31
Hatalmas tisztelet Ágotának! De tény, hogy egy (néhány) fecske nem csinál nyarat. Amíg nincs magyar érdekképviselet, amíg szótlanul tűrjük a nemzetiszocialista románok megaláztatásait, hogy tiltják a magyar nyelvű oktatást, a magyar nyelvű misét, amíg a magyar kormány „nemzeti” hozzáállása csak a dohányboltok cégérén látszik, addig nem várható érdemi javulás. És az idő vészesen fogy…
Laci bá
2014. augusztus 11. 23:22
Szerintem ez a kiscsaj összevissza ír, mert csalódott vagy, elkényeztetettebb és gyerngébb mint hitte volna. Én úgy látom, hogy vállalt valamit, amiről fogalma sem volt, és aztán jól pofára esett. Ez nagyfokú naivitásra és tudatlanságra vall. Amit pedig a romániai viszonyokról ír az enyhén szólva is romantikus túlzás. Menjen el egy borsodi zsákfaluba tanítani, és ugyanezeket a viszonyokat találja. Nem kell ehhez balkán, csak szegénység és elmaradottság, no meg egy jó adag kislányos romantikus szédelgés (a szerző részéről, amikor belevágott). Egyáltalán van ennek tanári/tanítóji végzettsége, vagy csak úgy szerencsét próbálni ment oda, mert tud magyarul. Tényleg... És hogy is jön ide Jézus?
almafa
2014. augusztus 11. 16:58
Itt a napló 2. része: http://foter.ro/cikk/20140806_tatar_agota_jezus_szindroma_2_hogyan_lehet_megszokni_romaniat
Ouroboros
2014. augusztus 11. 16:58
„a román tanár kijelenti a vaskos igazságot és egyenesen megtiltja nekik, hogy magyarórára járjanak, hiszen a »többnyelvűség problémát okoz a kognitív fejlődésükben, jelentősen gátolja a tanulási képességeiket«.” A román tanárnak elvenni a diplomáját, és búcsúajándékul egy Tove Skutnabb-Kangas-cikkgyűjteményt nyomni a kezébe. Ennél kártékonyabb, ódivatúbb, hazugabb baromságot kevés tanár engedett meg magának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!