EZT KOMOLYAN KELL VENNI − Meddig terjeszthetünk hülyeségeket?

2014. augusztus 13. 12:11

Mi van, ha egy hoax-paródia az ellentétébe fordul át, és maga is hoax-szá válik, és a hülyeséget, a hiedelmet, a babonát kezdi terjeszteni a fogalmatlanabb emberek körében? Itt válik a játék, az irónia, a vicceskedés veszélyessé.

2014. augusztus 13. 12:11
Rajcsányi Gellért
Mandiner

 

Vajon mit gondolnának rólunk őseink, ha tudnák, hogy van egy olyan, akár zsebben is elférő eszközünk, amivel megismerhetjük az emberiség összes elérhető tudását − és mégis csak arra használjuk, hogy meztelen nőket, aranyos kiscicákat nézegessünk, vagy végtelen és értelmetlen vitákat folytassunk rajta?

Ez a lakossági internet(ezés) velejét összefoglaló, mémként terjedő okosság jutott az eszembe a minap − kiegészítve azzal, hogy az ősöreg és posztmodern babonák is újraélednek és megállíthatatlanul terjednek a világhálón. Ez a jelenség persze nagyjából egyidős a polgári használatú internet megjelenésével, de a közösségi hálók terjedése a babonaság újabb hullámát hozta el. Hiszen ha a monitoron futó üzenőfalainkon a kormányfőtől Mari néniig, a szomszéd Jóskától az újságokig, az összeesküvés-hívőktől a szkeptikus tudósig mindenki szinte egyenértékű hírforrás, hírszerkesztő, médium és kommentátor egyben, akkor az ősi vagy éppen a modern világ túl bonyolult jelenségei miatt megjelenő hiedelmek is új erőre kaphatnak.

A jelenség abszolút nem magyar sajátosság, sőt, egy-egy hoax pillanatok alatt körbefuthat a glóbuszon: ilyen volt például a Mars bolygó „kettős naplementéjét” ábrázoló, egyébként a Star Wars jelenete által ihletett kamu fotó, amit tömegek hittek el még a Tumblr felvilágosultnak hitt mikrobloggerei közül is.

De ez még csak egy ártalmatlan marhaság. A hoaxok és babonák terjedése egy bizonyos pontig vicces. Például addig, amíg mi magunk nem esünk bele egy ilyen sztori csapdájába. És persze lehet ezzel viccelődni is − aztán az vagy sikerül, vagy nem. Az Index minapi konteónapját pont ennek a jelenségnek szentelték. Volt jól sikerült anyag is, mint például a konteógenerátor, amit itt, a blogon is közöltünk. De volt olyan ál-konteós cikk (Évek óta embereket mérgezek), ami viszont, úgy tűnik, végső soron pont a céljával ellentétes hatást ér el széles tömegek körében. Közöltek egy kamuinterjút egy nem létező pilótával, amiből „kiderült”, hogy a repülőgépekből veszélyes anyagokat szórnak az emberekre − ez egyébként maga a chemtrail összeesküvés-elmélet.

A vicces kedvű indexesek viszont nem számoltak azzal, hogy sokak számára nem jön át a cikk egyébként igen halovány iróniája. És hiába a cikk végéhez fűzött, sötét alapon megjelenő szájbarágós magyarázat, hogy ez egy fiktív interjú − és hiába a cikk elejére utólag odabiggyesztett újabb magyarázat, hogy ez egy összeesküvés-elméleti napra készült írás −, a cikk maga önálló életre kelt. Ami nem csoda, hiszen vajon hány magyar van tisztában például magával a „konteó” szó jelentésével? És mi lehet az aránya az értő, alapos olvasóknak, akik tényleg eljutnak a cikk végén lévő magyarázatig és értelmezik is azt?

Csak az Index-cikket magát 31 ezren lájkolták eddig. Inkább nem tippelem meg, hogy közülük mekkora az aránya azoknak, akik szó szerint elhitték az interjúban olvasottakat, hiszen ezt írja az újság. Az Index nem számolt azzal, hogy ami egy fővárosi online szerkesztőségben egy napig viccnek számít, az bizony nagyon nem így jön le a szerkesztőségen kívüli, Index-humort − és még sok minden mást − nem értő, pontosabban máshogy értő, másként értelmező, más világképpel rendelkező lakosság körében. Különösen akkor, ha már rég véget ért a konteó-nap, a szöveg maga meg úgy önmagában ott marad a neten. Úgy tűnik, az online újságírók sem értik a népet.

És azzal sem számoltak, hogy a Facebook újabb és újabb megosztásain, illetve például a Hir.ma nevű hírportálszerűség cikkszemléjén (ahol egy szóval sem írták le, hogy ez egy kamuinterjú) keresztül annyi áttéten jut át az egyszeri magyar olvasóhoz az eredetileg viccnek szánt írás, hogy a hoax-paródia az ellentétébe fordul át. Maga is hoax-szá válik, és a hülyeséget, a hiedelmet, a babonát kezdi terjeszteni a fogalmatlanabb emberek körében. Itt válik a játék, az irónia, a vicceskedés veszélyessé. Az összeesküvés-elméletek sorát komolyan vevő, a paródiának szánt, de aztán komolynak értelmezett hoaxokból téves hitet és hamis tudást merítő tömegekből aztán ilyen figurák nőhetnek ki, természetesen elkötelezett híveket maguk köré gyűjtve.

A hir.ma oldalán azt látom, az Indextől átvett, kivonatolt cikket 15 ezren osztották meg.

Jöjjön egy pár lakossági vélemény az „embereket mérgező pilótáról” a Hir.ma Facebook-oldaláról és azok továbbosztásai alól.

„Ő MONDJA !!!”

„Vajon él még ?”

„És ki mozgatja a rugókat?”

„Most már magyar is az illető ????? Eddig csak külföldiről olvastam !”

„elég hihetetlen , hogy valakik azt az országot mérgezik , ahol ő maguk is élnek ...de én már semmin nem csodálkozom...”

„Ehhez nem kell net-tv-média,köztudott mi folyik ebben a rohadt ....korhadt velejéig romlott világban.”

„Ezt az év átverésének titulálták a faceen - persze, hogy van mögötte valós dolog - csak figyelem elterelés volt...”

„! ! !”

„Akkor is kevés, nagy a csend még mindig! DE MEDDIG????????????????”

„egy percig nem csodálkozom----gyógyszergyár,és amit még nem tudunk”

„Szerintem ez egy marhaság. Tudatos hülyítése a népnek. Csak még az nem derült ki, hogy mi az a nagy disznóság amit ezzel akarnak leplezni.”

„Add tovább, hogy minél többen tudjanak róla.”

„EZT KOMOLYAN KELL VENNI”

Szóval a média felelőssége, satöbbi. Ezt tényleg komolyan kell venni.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2016. április 25. 16:13
Általában csípem RG eszmefuttatásait, de ez most több szempontból is félrement. Az emberi hülyeségen nincs mit komolyan venni. Ha valaki egy így becsomagolt cikkből szűri le a chemtrail újabb megerősítését az már elveszett az emberiség értelmesebb fele számára. Másrészt a konteók ellen a legjobb fegyver az irónián keresztüli diszkvalifikálás. Ezeket az elméleteket nem lehet megcáfolni észérvekkel, csak gúnyolódni rajtuk. Szerintem teljesen rendben van, amit az index csinált, a hülyékkel meg nem kell foglalkozni.
atila68
2014. szeptember 06. 22:34
Szily Hülyécske László megmondta; Ő azt ír amit akar, felelőssége nincs. Ennyit erről.
august
2014. augusztus 19. 01:00
"Maga is hoax-szá válik, és a hülyeséget, a hiedelmet, a babonát kezdi terjeszteni a fogalmatlanabb emberek körében." Ezt kikérem magamnak az összes tisztességes ember nevében. Ha én valamit elhiszek, ami az újságban megjelenik, nem én, mi vagyunk "fogalmatlanabbak", hanem az újságírók egy aljas disznó banda, akik munkájuk céljával - az információk terjesztésével - szemben aljasul félrevezetik a bennük okkal bízó olvasókat. ----------- :) Kicsit sarkítva... Ilyenkor kellene föllépni az emberi jogi szervezeteknek is, a tájékozódáshoz való jog hol is vagyon a mai világban, amikor az igazság megismeréséhez való jogot bedobják a médiatenger közepébe, és ha az egyén alkalmas rá, megvannak hozzá az eszközei, és azt ki tudja hámozni az információtömegből, és értelmezni tudja, akkor nem válik hoax-szá bármit is jelentsen.. Régebben voltak a hírek, kölön fejezetben.. Aztán volt a többi média termés.. Ma már hírek sincsenek, legalább is olyanok, amiket 100%-is biztosra lehet venni..
KannibálTatárÚr
2014. augusztus 19. 00:59
"Maga is hoax-szá válik, és a hülyeséget, a hiedelmet, a babonát kezdi terjeszteni a fogalmatlanabb emberek körében." Ezt kikérem magamnak az összes tisztességes ember nevében. Ha én valamit elhiszek, ami az újságban megjelenik, nem én, mi vagyunk "fogalmatlanabbak", hanem az újságírók egy aljas disznó banda, akik munkájuk céljával - az információk terjesztésével - szemben aljasul félrevezetik a bennük okkal bízó olvasókat. Az ilyen eseteket az ügyészségnek kell kivizsgálni és a tetteseket példás módon megbütetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!