Az ítélkezési hiba is a függetlenség része

2014. augusztus 03. 13:03

Azt gondolom, hogy a bíró integritása nem elsősorban a külső körülményeken múlik, hanem a hivatásrend tagjainak belső tartásán. Engem soha nem rendített meg, ha bármely politikai oldal véleményt nyilvánít a bíróságok munkájáról vagy konkrét ügyekről. Interjú.

2014. augusztus 03. 13:03
Handó Tünde
NOL

Azt teljesen kizártnak tartja, hogy politikai megrendelésre születnek ítéletek? De korábban egy szegedi bíró arra is utalt, hogy nem kell megrendelés, mert a bírók maguktól igazodnak az »elvárásokhoz«.

Nagyon bízom benne, hogy ilyesmi nem fordulhat elő, ha viszont mégis találkoznék efféle jelenséggel, igen határozottan fellépnék ellene. Meggyőződésem, hogy a bírói hivatásrend tagjai rendkívül elhivatott és öntudatos emberek. Ezt mutatja az is, hogy – az ügy tárgyától, esetleges következményeitől függetlenül – bátran az Alkotmánybírósághoz vagy az unió bíróságához fordulnak, ha véleményük szerint alaptörvény-ellenes vagy az EU normáival ellentétes jogszabályt kellene alkalmazniuk. Gondolja, hogy ebben a körben bármilyen beavatkozási kísérlet titokban maradna? E tekintetben nyugodt vagyok, s inkább attól tartok, hogy a média vagy a közvélemény befolyásolhatja a bírákat, mert a tárgyalótermen kívüli nyilvánosságot nem mindig tudjuk jól kezelni.

Ami viszont tény: az aktuális hatalom időnként »feladja« a megrendelést a bíróságoknak. Ezt tudják kezelni?

Azt gondolom, hogy a bíró integritása nem elsősorban a külső körülményeken múlik, hanem a hivatásrend tagjainak belső tartásán. Ugyanakkor tudomásul kell vennünk, hogy a politikai közéletben kinek milyen feladatai vannak. Engem igazából soha nem rendített meg, ha bármely politikai oldal – adott esetben kormányzati szereplő – véleményt nyilvánít a bíróságok munkájáról vagy konkrét ügyekről. A politikusok – leginkább a választóiknak üzenve – politikai nyilatkozatokat tesznek, és ez a közélet természetes része. Problémát legfeljebb az okozna, ha a közvélemény azt érzékelné, hogy folyamatosan igyekeznek befolyásolni az igazságszolgáltatást. A hatalmi ágak elválasztásának elvéből egyébként az következik, hogy konkrét ügyekbe senki nem szólhat bele, a bíróságok működésébe pedig csak az alaptörvényben foglalt keretek között avatkozhat be bárki. Ezt a Nyitott bíróság program keretében az idén is igyekszünk a fiatalokban tudatosítani, így felnőhet egy új generáció, amelynek tagjai már tudni fogják: attól, hogy a politikusok üzennek, az igazságszolgáltatás még a maga útját járja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. augusztus 04. 10:30
Az elnökasszony személye a legnagyobb kétely a bíróságok függetlenségének megítélésében...
Ászok
2014. augusztus 03. 21:46
Az ítélkezési hiba igen, de az ön kinevezése már nem a bírói függetlenség része
kispufi
2014. augusztus 03. 21:44
á, nem prekoncepciózus kérdések ezek, az ítéletek az elvárásokhoz igazodnak, kopaszigáti Molnár Gyusza meg nemhogy szabadlábon, de mindjárt ismét polgármester lesz. mégis, kinek az elvárása?
kurbitalis
2014. augusztus 03. 20:39
"inkább attól tartok, hogy a média vagy a közvélemény befolyásolhatja a bírákat" Na, ne viccöljünk! És amikor Stohl Buci Andrew tárgyalására bevonult a Nemzeti Színház fél társulata, élén Alföldivel? És amikor a cigánygyilkosok perében az egyik vádlott teríteni akart, a tárgyaláson megjelent Gyurcsány, és a vádlott hirtelen visszavonta a hajlandóságát? És amikor 2006-ban az oktalanul és törvénytelenül letartóztatott emberek felett statáriális ítéleteket hoztak a rendőrök hamis vallomása és okirat hamisítások alapján? Másodfokon mindegyiket felmentették!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!