Kegy

2014. július 09. 09:59

Egy felekezet, egy vallási közösség nem azzal jön létre, hogy az állam elismeri.

2014. július 09. 09:59
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

A tekintélyes testület kormánypárti többsége szerint a MET (Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség) hiába felel meg a törvényi elismerés összes formai feltételének, amit Balog Zoltán miniszter is kénytelen volt rögzíteni, Iványi gyülekezete nem bizonyította »a közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékát és annak hosszú távú fenntartására való képességét«. (...)

Szögezzük le tehát, az egyházi elismerés nem jog, hanem kegy.

És lehetne most azon élcelődni, hogy mi lett volna ha, mondjuk Jézusnak bizonyítania kellett volna együttműködési szándékát a Római Birodalommal. A tízezer fős tagságot, a nemzetbiztonsági kockázatot és egyéb kritériumokat most ne is említsük. A Mester beérte 12 tanítvánnyal, nem választott ügyintézőt sem képviseleti szervet, és arról sem nyilatkozott, hogy »tanai és tevékenységei nem sértik az ember testi-lelki egészséghez való jogát, az élet védelmét, az emberi méltóságot«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. szeptember 09. 16:00
"Iványi gyülekezete nem bizonyította »a közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékát és annak hosszú távú fenntartására való képességét«" Iványi gyülekezete állami támogatás nélkül is támogatta és támogatja a szegényeket, a hívei adományából. az a kérdés, hogy a Hitgyüli szekta, ami állami támogatásból sem támogatja a szegényeket, MIÉRT KAP ÁLLAMI TÁMOGATÁST??? - miért kedvezményezett?
Sulammit
2014. július 26. 01:33
"Gondolom, nem véletlenül írta meg Mikszáth a Különös házasságot.)" Jól gondolod. Nem véletlenül. De nem is -e célból. Nem beszélve arról a tényről, hogy a témát szabadon kezelte. Nagy botrány is volt belőle. Mert még éltek a szereplői és pont az ellenkezője történt, mint amit leírt a családról. Pereskedtek vele, jó hírük megsértéséért és rágalmazásért, mire ő az írói szabadságra hivatkozott. Lelkiismeret furdalás nélkül meghurcolt egy családot. (Dőry) Na és a katolikus papságot, ezt több regényében is igyekezett megtenni.
kgyula
2014. július 17. 23:02
Mindig "működött valahogy" a társadalom. Például a keresztyéség előtt is, a nagy francia forradalom idején is, meg a kommunista diktatúra alatt is.
Csomorkany
2014. július 17. 13:23
Szóval nem kívánok jogi szaktanácsokat adni a 120 éve élt kormánytöbbségnek :-) Annyit látok, hogy az ő szabályozásuk előtt is működött valahogy az ország, és ma meg sokkal rosszabbul működik. Ahogy a vén szabadkőműves G.B. Shaw mondta: tojást sem tudok tojni, mégis megmondom, ha záp.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!