Kkv, a közös nevező

2014. június 12. 14:31

Azaz, a kkv-k támogatása alatt mindegyik oldal mindig csak a haveri cégeknek kifolyatott támogatásokat, pályáztatási előnyöket stb. értette, míg a nem haveri cégekből az utolsó fillért is megpróbálják kitaposni.

2014. június 12. 14:31
bell
Kapitalizmus

Azaz, a kkv-k támogatása alatt mindegyik oldal mindig csak a haveri cégeknek kifolyatott támogatásokat, pályáztatási előnyöket stb. értette, míg a nem haveri cégekből az utolsó fillért is megpróbálják kitaposni. Miért? Ennyire gonoszak?

Nem teljesen erről van szó. A követelőzésre szocializált társadalom osztogatásra szocializált politikai osztályának rengeteg adópénzre van szüksége. Egyrészt etetni kell a saját gazdasági hátteret, másrészt forrásokat kell teremteni a szociális demagóg pénzszóráshoz, a paternalista állam működőképességének legalább a látszatához. (A centrális erőtér nem minden eleme újdonság ám.)

Honnan lehet pénzt szerezni? Egyik lehetőség a lakosság adóztatása. Ennek sikeréhez kreativitásra és ostoba, vagy elhallgattatott ellenzékre van szükség. Ebben az esetben ugyanis úgy kell adóztatni, hogy a lakosság osztogatásnak érezze.

A másik lehetőség az itt működő multik megadóztatása. Sajnos ez nehéz ügy, ők ugyanis sokkal jobb alkupozícióban vannak a hazai vállalkozásoknál. A multik azáltal, hogy versenyeztetik a feltörekvő államokat a »Vajon hova építsük a gyárunkat?« kérdéssel, ki tudják alkudni maguknak a legjobb adókulcsokat, sőt, még némi állami támogatást is kipréselnek, munkahely-teremtés címén.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ebcsont
2014. június 12. 14:57
Az írás legfontosabb hiányossága, hogy csak egyetlen tényezőt nevesít meg a problémák forrásaként. Nagy vonalúan elfelejtkezik megemlíteni a "vegyes harcértékű" munkaerőt, vagy a öngyilkos céges hitelezési rendszert, amit a bankok zúdítottak a nyakunkba. És igen, ha mindez nem lenne elég, akkor még mindig ott vannak a politikusaink oldaltól függetlenül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!