13

2014. május 26. 18:15

Mekkora relevanciája van egy választásnak, amelyen a polgárok 13 százaléka vesz részt?

2014. május 26. 18:15
Molnár Norbert
Új Szó

„Ezzel a részvételi arannyal nem a politikai palettának üzent a nép. De még csak nem is az Európai Uniónak. Szlovákia lakossága a felmérések szerint hosszú ideje Európa-párti, sőt, a leginkább az az Európai Unióban. Mégis, minden alkalommal a legalacsonyabb a részvétel az európai parlamenti választásokon. Érdektelenség? Inkább kényelem.

Addig volt tétje az Uniónak, amíg fel nem vettek oda bennünket. S mivel egyik napról a másikra nem lett több a fizetés, magasabb a munkanélküli-segély, elvesztette Brüsszel az igazi báját. Jó, hogy ott vagyunk, gondolja a honpolgár, de neki ettől még nem jobb. Aki meg kimegy Brüsszelbe, és nemcsak a 13 képviselő, hanem holdudvaruk is, szóval azoknak jobb lesz, de ez már úri huncutság, erről döntsenek maguk az urak.

Az Unió sem tesz semmit azért, hogy tudatosítsa a szavazó, mégiscsak bele kellene szólni az ottani történésekbe. A pártok és a sajtó is a görbe uborkáról elmélkedik, amely ugyan az agyament brüsszeli döntések mintaképe, de az ilyenek száma elenyésző a fontos döntések mellett. Miközben a pártok a kampányban sem arról beszéltek, miért fontos Brüsszel, hanem az euroszkeptikusok hangját meghallva folyamatosan fröcsögtek, az Uniót szapulták, vagy tették nevetségessé. Így a szél a saját arcukra is ráhordta a nyálat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. május 26. 20:42
Elvileg elegendő, hiszen a szavazás jog és nem kötelesség. Gyakorlatilag pedig attól függ, hogy mit akar a hatalom. Ha az az érdeke, akkor a 10%-os részvétel is elegendő, ha pedig úgy áll érdekében, akkor a 49%-os részvételnél is "érvénytelen" a szavazás.
paraklétosz
2014. május 26. 19:42
"Így a szél a saját arcukra is ráhordta a nyálat.” - Tenmagad pediglen Új-ságpapírral törölgeted.
USsange
2014. május 26. 18:47
Szanyi reggel már azt hazudta a rádióban, hogy 14% szavazott. :)
Monkey4you
2014. május 26. 18:43
Mindegy, hogy a választók hány százaléka megy el választani, attól a ponttól kezdve, hogy mindegyik képviselöhely foglalt, nem számít, hogy 74% szavazott, vagy csak 13%!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!