Jelszavak, végveszélyben?

2014. május 04. 09:32

Küzdünk régi jelszavaink szavatossági idejével. Könnyebb úgy elvileg, távolra szólóan szolidárisnak lenni, mint a közvetlen közelemben lévővel, akiben könnyen találhatok taszító tulajdonságokat is.

2014. május 04. 09:32
Lendvai Ildikó
Népszava

„Magyarország híresen szolidáris ország, ha a világ más táján, az ország más városában árvízről, természeti katasztrófáról van szó. Ilyenkor még a legszegényebbek is adakoznak, sőt legtöbbször az ő szívük szólal meg először. De a szomszéd elhanyagolt gyereke, a mosdatlannak ítélt hajléktalan, a munkanélküli, akit az én adómból etetnének, pláne a cigány, aki még a végén ellopja az uborkámat (vagy ha nem ő, hát a fajtájabéli), az más. Ő sokak szerint maga tehet a sorsáról.

Nem mondtam újat azzal, hogy mindnyájunknak van jobbik és rosszabbik énje. De az már nagy kérdés, hogy a hatalom vagy a szellem emberei, a közvéleményformálók melyikre játszanak. Ez a kormány a társadalmi különbségek növelésével, rokkantak, munkanélküliek, hajléktalanok vagy csak valamilyen értelemben »mások« stigmatizálásával a rosszabbikra játszott és játszik. Az eredményét látjuk.

Begubózott ország, magukra hagyott emberek. Utáljuk a gazdagot, mert gazdag, utáljuk a szegényt, mert szegény. A miniszterelnököt végképp nem akarom még azért is felelőssé tenni, hogy ki mit írogat kommentárként az ő Facebook oldalára, de a diagnózishoz ez is hozzásegít. Amikor Orbán Viktor mosolyogva egy szép darab húsvéti sonkával fényképeztette magát, voltak, akik sonka híján saját sanyarú sorsukat hányták a szemére. Nem sokat késett a hívek részvétlen válasza: »Megérdemlitek a sorsotokat, sok irigy kommunista, még szerencse, hogy fogyóban vagytok.«

Sokan most kóstolgatjuk a polgári engedetlenség, a kordonbontás ízét a német megszállás készülő emlékművénél. Ez is fontos, nagyon fontos. De a leghatékonyabb polgári engedetlenség, a legeredményesebb kordonbontás az embereket és társadalmi csoportokat elválasztó kordonok lebontása, a mesterségesen legyengített szolidaritás feltáplálása. Mert ha a szolidaritás tényleg végveszélybe kerül, akkor mi magunk vagyunk végveszélyben. Nemcsak a baloldal, az ország is. Az oly sokat emlegetett nemzet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2014. május 05. 09:59
Hogy mik vannak! Ildi nénje ráébredt a valóságra, és rájött, hogy a "Világ prolijai egyesüljetek", meg "Fel fel, ti prolijai a földnek" jelszavak végveszélybe kerültek. Amógy meg, láthatóan viszket a balosok megmondó asszonyának a segge, nagyon hiányzik neki a nyilt szinen való ugatás a semmiről. Be szép is a világ :))
Cafka Margit
2014. május 05. 01:54
Ahányszor meglátom ezt a vénasszonyt, mindig feltör belőlem külvárosi neveltetésem vulgáris szókincséből néhány igen cizellált gyöngyszem...
leech
2014. május 04. 23:46
Kádár is "megtért " a halála előtt ! Botoxlady , nem akarod követni ? Valld be a komcsi gyilkosok bűneit , a saját bűneidet , amit a Magyarság ellen elkövettél , azután vonulj vissza és várd az elmúlást . Nekünk pedig : Szebb Jövőt !
packó_
2014. május 04. 21:48
Érdekes lett volna, ha Göbbels valamelyik samesza ilyen karriert fut be Adenauer Németországában, mint Lendvai Ildikó a rendszerváltás Magyarországán. Pedig különbség nincs, igaz Ildikó, emlékezzünk csak a Tiszatájra. Vagy a Mozgó Világra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!