Alapvető emberi jogokat sért az Országos Vérellátó Szolgálat

2014. május 19. 11:14

Egyéb kockázati tényezők hiányában egy monogám bejegyzett élettársi kapcsolatban élő férfi pár esetében a fertőzések kockázata pontosan ugyanannyi, mint egy monogám házasságban élő férfi-női pár esetében.

2014. május 19. 11:14
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Liberálisok

A tájékoztató vitatott szövege azt a határozott állítást fogalmazza meg, hogy a férfiak közötti nemi kapcsolat – tekintet nélkül annak természetére, körülményeire, minőségére, az abban résztvevő személyek szexuális szokásaira, magatartására, egészségi állapotára, bármely más személyes körülményükre – eo ipso jelentősen fokozza a vérrel átvihető fertőzések kockázatát, a kockázat forrása tehát önmagában az a körülmény, hogy a nemi kapcsolat két férfi között áll fenn.

Ezt az állítást azonban sem orvosi, sem más tudományos kutatás vagy vizsgálat nem igazolja, és az nem is igazolható. Egyéb kockázati tényezők hiányában egy monogám bejegyzett élettársi kapcsolatban élő férfi pár esetében a fertőzések kockázata pontosan ugyanannyi, mint egy monogám házasságban élő férfi-női pár esetében. A véradás szempontjából fontos kockázat forrását nem a nemi kapcsolatban lévő emberek nem szerinti megoszlása jelenti, hanem az egészségi állapotukkal, életvitelükkel, szexuális szokásaikkal stb. összefüggő és a tájékoztatóban felsorolt egyéb tényezők, amelyek tekintetében azonban teljességgel irreleváns a nemi kapcsolatban lévő személyek nemi összetétele.

Az emberi méltóságot különösen súlyosan sértővé teszi a tájékoztató itt tárgyalt kitételét a tájékoztató fejlécén alapelvként kiemelt, – egyébiránt helyes – kijelentés, mely szerint »Csak egészséges ember adhat vért betegnek.« A szövegrészek együttes jelentése ugyanis minden más értelmezési lehetőséget kizáróan az, hogy azok a férfiak, akik más férfiakkal létesítenek bárminemű nemi kapcsolatot nem egészségesek. A tájékoztató szerint csak egészséges ember adhat vért. Ebből azonban az is következik, hogy az egészséges ember adhat vért, a contrario a nem egészséges ember nem adhat vért. A férfiakkal nemi kapcsolatot fenntartó férfiak a tájékoztató szerint nem adhatnak vért, következésképpen a tájékoztató szerint a férfiakkal nemi kapcsolatot fenntartó férfiak nem egészségesek. A tájékoztató szövegének ez az indirekt állítása elfogadhatatlan, és ellentétes nemcsak az Alaptörvény rendelkezéseivel, de az egész hatályos magyar jogrendszerrel, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénnyel elfogadta és »normális« kapcsolatként elismerte az egynemű párok együttélését.

Természetesen tudatában vagyok annak, milyen rendkívül fontos, mások alkotmányos jogait is szem előtt tartó érdekek fűződnek ahhoz, hogy az egészségügyi ellátásban felhasznált, donortól származó vér ne jelentsen semminemű veszélyt vagy kockázatot azokra nézve, akiknek arra szükségük van. Ennek biztosításához azonban nincs szükség arra, hogy a lehetséges donorok egy csoportját – tekintet nélkül bármilyen más körülményre – kizárólag szexuális irányultságuk okán eleve kizárják a lehetséges donorok köréből.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustármag
2014. május 20. 07:32
Hogy ez mihez nem ért?
Ángyán Páván
2014. május 20. 00:12
Vegyenek le tőle egy akó vért, oszt öntsék a klotyóba.
Ángyán Páván
2014. május 20. 00:11
»Csak egészséges ember adhat vért betegnek.« A buzik betegek. Egyébként mióta alkotmányos jog a véradás? Drogosok, frissen tetováltak sem adhatnak.
mr.Marcang
2014. május 19. 23:13
Mi van elvtárs? Csócsálgatunk itt a törvényhelyek között? Diszkriminálgatunk itten az emberek között? Mindenféle létező, vagy nem létező körülményekre hivatkozgatunk? Azoknak az emberi méltósága ugye le van szarva, akik: - Intravénás (injekciós) kábítószert használnak. - Nemi kapcsolatot folytatnak pénzért vagy kábítószerért cserébe. - Gyakran váltogatják szexuális partnereiket. - Nemi kapcsolatuk van olyan személlyel, akire a fentiek bármelyike vonatkozhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!