Ezért nem jó a gazdaságnak a kétharmad

2014. április 01. 14:48

Orbán Viktor nincs egyedül azok között, akik szerint az erős és kevéssé korlátozott végrehajtó hatalom a gazdasági siker kulcsa. De vajon igaza van?

2014. április 01. 14:48
Szűcs Ferenc
Index

„Az erős és kevés korláttal sújtott döntéshozás különösen vonzónak tűnhet, amikor egy országnak sok erőforrást kell egy jól definiálható célra összpontosítania. Ennek a legjobb példája a háború, amikor a demokratikus államok is erősítik a végrehajtó hatalom jogköreit és centralizáltabb hadigazdaságot hoznak létre. De ha a hadigazdaságban a végrehajtó hatalom gyorsabban tud reagálni a kihívásokra, miért nem tartották meg a demokratikus államok ezt a berendezkedést a háborúk végeztével? Miért nem érte végül mégis utol a Szovjetunió az USA-t?

Sok közgazdász szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy békeidőben nem olyan egyszerű és jól definiált célok szerint kell a kormánynak döntenie, mint háborúban. Ilyenkor nem a reagálási sebesség a legfontosabb, hanem az, hogy minél több információ és szempont megjelenjen a döntéshozatalkor.

A modern kapitalizmus bonyolult körülményei között a jó válaszok vitákban születnek meg, amiknek kedvez, ha a végrehajtó hatalom korlátok között működik. Egy ilyen környezetben a vita és az érdekegyeztetés nem egyenlő a viszállyal és a széthúzással. Míg háborúban a gyenge hatalom késlekedése katasztrófához, addig békében kiérlelt és a különböző érdekek közötti összhangot megteremtő döntésekhez vezethet.(...)

Magyarország a rendszerváltást követő évtizedekben feliratkozott a – bár lehet, hogy sok problémával küzdő, de – stabil demokráciák közé, ahol a végrehajtó hatalomnak, ha többsége is van a parlamentben, oda kell figyelnie a kisebbségi véleményekre, amik sokszor javítják a döntések minőségét. Magyarország versenyelőnye sokkal inkább ennek a rövid, de létező demokratikus tapasztalatnak a megóvásából és fejlesztéséből, mintsem a minél erősebb kormányzati felhatalmazásból ered.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locassen
2014. április 01. 17:39
"A modern kapitalizmus bonyolult körülményei között a jó válaszok vitákban születnek meg, amiknek kedvez, ha a végrehajtó hatalom korlátok között működik." 1. A végrehajtó hatalom végrehajt, ez inkább a törvényhozásra kéne vonatkozzon. 2. A demokráciákban sem a közpolitikai diskurzus az, amitől jobbak, vagy racionálisabbak lesznek a döntések. Szerintem két másik komponens az, ami számít: az egyik a félelem a választópolgári szankcióktól (ami nem mindig jó, de pl. ezért nincsenek háborúk errefelé, tehát ez az, ami csökkenti a hazárdjátékra való hajlandóságot). A másik meg a megfelelő elitrekrutáció. Ha kontraszelektált az elit, akkor tökmindegy hogy vitatkoznak-e vagy sem, ahogyan két bolond üvöltözéséből a faluvégen nem jön ki értelmes dolog, úgy két vagy több félművelt részelit kakaskodása sem visz sokkal előbbre. Ellenben ha az elitrekrutációt nem az urambátyám-elv határozza meg, hanem a meritokrácia, akkor igazából a demokrácia sem nagyon kell, ld. Kína v. Szingapúr.
S0ma
2014. április 01. 16:07
Minden attól függ, adott pillanatban milyen állapotban egy állam gazdasága. Csődből indultunk 2010-ben. A magyar ballib médiumok és a külföldi "látnokok" , valamint a belföldi "jóakarók" tegyék már szívükre a kezüket és sorolják már fel, mi épült ebben az országban a "lelátón", a rohadt drága utakon és a kormányzati negyeden kívül? Pedig ott dúlt a gyurcsányi és szadeszmadöf demokrácia!
marko11
2014. április 01. 15:51
A gazdaságot, a glob. kapitalizmust néhány hatalmas multi, óriás bank uralja. Ezekkel szemben gyenge államnak esélye sincs.
ördöngös pepecselés
2014. április 01. 15:30
"Magyarország versenyelőnye" ha teccettek volna a versenyelőnyt nem bissau guineai útlevelekre konvertálni akkor más lenne az arányok fekvése
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!