Fico túl sokat képzel magáról

2014. március 30. 17:53

Láthatóan úgy indult neki az államfőválasztásnak, hogy a választók róla, a pártjáról és a kormányról fognak egyszerre véleményt mondani. Komoly hiba!

2014. március 30. 17:53
Hangácsi István
VS

- A közvélemény-kutatások szoros eredményt jósoltak a szlovákiai elnökválasztás második fordulójában, viszont Robert Fico miniszterelnök már az első fordulóban is rosszabbul szerepelt, mint várták. Mennyire volt meglepő, hogy a független, civil jelöltként indult üzletember, Andrej Kiska 59:41-re győzte le a regnáló kormányfőt?

- Szlovákiában megfigyelhető egy olyan trend, miszerint a politikában előnyt élveznek azok a pártok és politikusok, akik hatékony kampánnyal, de általában minimális politikai múlttal rendelkeznek. 2002-től erősödött fel ez a trend, azóta három párt került be a így a parlamentbe (egy már azóta megszűnt), és úgy tűnik, hogy Andrej Kiska is ezt a trendet használta ki. Egy nagyon jól kiépített háttér-támogatói rendszerrel rendelkezik, 2006 óta karitatív tevékenységet folytat a Jó angyal nevű nonprofit szervezetével. A lakosság körében ismert volt e téren, de mint politikus teljesen fehér folt volt. Elsőként és egyetlenként mondhatja el magáról, hogy politikailag független és civil jelöltként sikerült legyőznie félmillió szavazattal Robert Fico kormányfőt. (...)

- Ha már Ficónál tartunk: hogyan élhette meg a regnáló miniszterelnök, hogy egy relatíve ismeretlen, jobboldali hátszelű üzletember ilyen egyértelműen le tudta győzni az elnökválasztáson? Fico korábbi nyilatkozataiból kitűnik-e, hogy bízott a győzelemben?

Pontosítanám, Kiska rendelkezik jobboldali attitűdökkel is, de közelebb áll az európai értelemben vett szocialista értékrendhez – ez pont hiányzik a SMER-ből. A kormánypártból évek alatt szépen kifakultak a kezdetekben még jelen lévő szociáldemokrata értékek, Kiska talán ezt ismerte fel. Mindemellett győzni tudott olyan, eddig biztos Fico- és SMER-bástyának tűnő területeken (ha nem is mindenhol magabiztos fölénnyel) is, mint Közép-Szlovákia. Robert Fico láthatóan úgy indult neki az egész államfőválasztásnak, hogy a választók róla, a pártjáról és a kormányról fognak egyszerre véleményt mondani – ez komoly hiba volt. Egyrészt mintha Fico lenne az a középpont, amelyet ha bármilyen negatívum ér, az kihat mindenre.

Túlságosan sokat képzel magáról, túlértékelte saját támogatottságát és mozgósítási potenciálját. Másrészt láthatóan nem tudta megértetni a választókkal, miért akar a ciklus közepén, karrierje csúcsán továbbállni és egy a kormányfőhöz képest hatásköreiben súlytalan államfővé válni. Fico csakis Kiskával foglalkozott mindkét fordulóban, ezzel saját maga hozta helyzetbe a független jelöltet, médiafelületet és végső soron támogatókat szerezve neki – hatalmas hiba!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. március 30. 21:34
Fico csak egy miniszterelnök, így érthetetlen, hogy mitől is képzel ennyit magáról. Bezzeg az ismeretlen szerző nyilván jobban tudja! Érthetetlen, hogy miért nem lett belőle miniszterelnök.
celkereszt
2014. március 30. 20:04
Folytatódik az Orbán-átok. Akivel parolázik, az előbb-utóbb bukik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!