Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Matolcsy: matt a pókernek

2014. március 14. 13:02

A Sakk és póker című könyvet, amely műfaját tekintve a szerelmes titkárnői napló, a bankáros-összeesküvős ponyva és a sztálinista apologézis sajátos keveréke, eredetileg úgy mutatták be, mint dokumentarista tényregényt.

2014. március 14. 13:02
Gomperz Tamás
hvg.hu

A mű epekedő-heroikus hangvételét jól érzékelteti az a részlet, amikor az imádott férfi találkozik a tanácstalan minisztériumi pénzügyesekkel. Klasszikus jelenet: a lángész elkápráztatja a tudósokat. Utóbbiak csak nyomogatták a kalkulátort, de az addig ismert matematika alapján nem jött ki az egyenlet. »A miniszter ekkor elővett egy A4-es lapot, és a költségvetés főbb számait 5 perc alatt összeállította. Úgy oldotta meg a problémát, hogy az a költségvetés kitűzött hiányát sem módosította. A jelenlévők tekintetében először a csodálkozással vegyes döbbenetet láttam. Kis idővel később, miután a megoldás logikáját is megértették, viszont már a megkönnyebbülés sóhajai hallatszottak. [Ezen a ponton belép a zenei kíséret] Örültek, hogy olyan miniszterük van, akire pénzügyszakmai kérdésekben támaszkodhatnak. Idővel aztán azt is megtapasztalták, hogy a számok azok, amikben Matolcsy György igazán tévedhetetlen, amikre mindig pontosan emlékszik!«

Lásd még 7 százalékos növekedés.

Szóval, látjuk magunk előtt a Rettenthetetlent, aki egyesíti magában James Bond és Albert Einstein legjobb tulajdonságait: az egyik kezével a közgazdaságtan új rendszerét skicceli fel, a másikkal lekaratézza az ellenséget. Póker, harc, tudomány, felrázva, nem keverve.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. március 14. 16:17
gombperc gólt kapott a kopkában!
brabant89
2014. március 14. 14:15
"A bátorság visszatérő fogalom ebben az eposzban. Amikor beütött a krach, az Igazi Férfi szóbeli intervenció keretében, bátran a szerelmes titkárnőre fogta az egészet. All in. A kis csacska spekulált, nem a Goldman Sachs. Ilyenek a mi ünnepelt hőseink. Kemények, mint a szüreti széklet."
kamasuka
2014. március 14. 14:06
-Kijöttük a gödörből? Kijöttünk. -Visszafizettük a szocik által felvett 2010-2013 között kifizetendő IMF hitelt? Kifizettük. -3% alá került a hiány? 3% alá került. -Van gazdasági növekedés, no nem negatív irányba, mint a szocik alatt, hanem pozitív? Van. -Épül, szépül az ország? Épül, szépül. -Kikerültük a TDE alól ahová a szocik alatt kerültünk, de csak a Fidesz kormány kapta érte a keperészt, mintha ő vitte volna oda? Kikerültük. Csökken a munkanélküliség? Csökken. -Adócsökkentést meglépték? Meglépték. -Közben nem döglöttünk bele? Nem döglöttünk (még ha a hazai és külföldi erők mindent megtettek annak érdekében, hogy beledögöljön az ország, árulták a hazát ezerrel). -További adócsökkentés lesz? Elképzelhető lesz a 9%os határ? Bizony, bizony elképzelhető. stb. Akkor meg nem mindegy, hogy ha talán, talán, talán, talán tényleg úgy is történt, ahogy a csaj írja? Dehogynem. Picit, de tényleg picit sajnálom a devizahiteleseket és akik akkor éppen külföldre utaztak volna, de leszarom is egyben, mert nem tétel. Ezeknek ráadásul többnyire semmi sem jó. Ahányszor egyes üzleti körök az elmúlt négy évben a forintot támadták ugyanazok kérésére és megsegítésére, akik most Matolcsy ellen pampognak, ez a tétel simán, mint simán, Simon Simoron elvész köztük. Ráadásul ki volt akkor az MNB elnöke? Ugye-ugye, Herr majomutánzatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!