Jobb- és baloldali antikapitalista mítoszok

2014. március 17. 11:43

Mára az egykor, a jóléttel együtt vágyott kapitalizmus olyan elutasítottságot tudott elérni, amilyet Kádár János anno álmaiban sem mert remélni.

2014. március 17. 11:43
bell
Kapitalizmus blog

Sokszor halljuk még, hogy a piac nem mindenható, nem old meg egy sor problémát. Úgy van.

A piaci verseny nem oldja meg az emberiség minden problémáját (nem tudom, ígért-e ilyet egyáltalán valaki a piac nevében?), a piac “csak” a gazdasági, és az azokhoz kapcsolódó járulékos problémákat oldja meg. Jelen korban nekünk ezek megoldása elég jelentős előrelépést jelentene.

Összegezzük akkor!

Mivel is vádolják a kapitalizmust a kritikusai? Csupa olyan problémával, amelyeken eddig egyedül a kapitalizmus, a szabad piacgazdaság tudott javítani.

Azon kívül a kapitalizmussal szemben, elrettentő példaként, sorra olyan társadalmi-gazdasági problémákkal küszködő országokat hoznak fel, ahol egyébként súlyosan korlátozzák a piac szabadságát, és ostoba állami beavatkozásokkal torzítják azt. Argentína csődtömegét például rendre a kapitalizmus számlájára szeretik írni, pedig ha az állatorvosokhoz hasonlóan létezne a közgazdászoknak lova, akkor arra minden bizonnyal az argentin gazdaságpolitika lehetne a legalkalmasabb.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atatürk
2014. március 17. 19:24
Tartok tőle, hogy a kommentelők nagy része gyermekem, vagy unokám korosztályába tartozik. Ennek nincs semmi értékalapú következménye, legfeljebb az, hogy nehéz "Bell" közel kétszáz éves idősorát elemezni akkor, ha személyes tapasztalat (átélés) csak az idősor utolsó húsz évéről van, lehetséges (pláne hazánk eseményeiről). Alig van jelentősége, de korom miatt (nem tehetek róla) életem első tizenöt évében alapvetően egy gleischaltolt média híreit "ettem" (beleértve a "Szabad európa" rádió adásának nagy részét is). Szóval nekem a "kapitalizmus" egy ördög volt, mindaddig, amíg némi tér nyílt ismeretek megszerzésére és gondolkodásra (ez értelmezésemben a másokkal való megosztás utáni következtetéseket jelenti). Szóval a "kapitalizmus" a XX. század első nagy háborújában képes volt (midíg érdekesek a kritikus szituációk) az USA potenciáljának (nevetségesen kis hányadban) a nyugati hadszíntérre vezérlésében (itt nem a kb 2 - 3 millió katonáról szól a történet, ezt bármely zsarnok el tudta volna rendelni, hanem a fegyverzet, hajók stb). Luddendorf ettől (is) zúgott be és az addig ténylegesen a határain kívül harcoló Németország feladta. A Keynes által is megénekelt (Őt is persze lehet vitatni) béketárgyalások a "kapitalizmus" című intézmény helyett valami egészen mást, a gazdasági alapok ismeretének teljes hiányát mutatják. (Azaz azt az iszonyú baromságot, amit összehordtak nem lehet "kapitalistaként" értelmezni, maximum egy kora középkori hódítás szemléletével). Aztán a "sárkányvetésből" kikelt az a valami, amit "második" világháborúnak nevezünk, akkor az USA (alapvetően a kapitalista alapokra építve) a semmiből csinált elképesztő haderőt, kifejezetten a "verseny" innovatív hatásaira alapozva.(megjegyzendő, hogy a hagyományos fegyverzeten túl arányaiban összevethető ráfordítással kifejlesztette a használható magfegyvert, azaz minimum másfél háborút vívott meg...). Ja, hogy ezt politikailag is használta... az egy másik ügy. Aztán - valszínű, hogy ezért tudunk kommentelni, blogolni - egy Reagen nevű elnök elkezdett egy GAZDASÁGI háborút (lehet csillagháborúnak is nevezni..) Közvetlen következménye (rendszerváltás), hogy az összes kommentelőt, meg blogírót nem csukják börtönbe (kissé erős, de a lényeget tartalmazza). Szóval azt hiszem a blognak és Bellnek sok igaza van (pláne nem kell beülni a hazai politika populista kapitalizmus értelmezéseinek, szerintem a felét sem olvasták annak, amit kellett vona)[a tudás ellentéte nem a nem tudás, hanem a rosszul tudás]. A kapitalizmus szerintem nem rendszer, hanem eszköz ahhoz, hogy a kb. 7 milliárd ember képes legyen jólétét növelve megélni, a politika pedig ezt hatékony (és valszínűleg értelmesen korlátozó módon) eszközt felhasználni.
Box Hill
2014. március 17. 16:05
Fejlett kapitalizmus nincs fejlett szakszervezetek nélkül. Magyarországon a szakszervezetek még mindig a kommunista korszak rabszakszervezetei. Nem tanulták meg az érdekvédelem különböző formáit. Amíg a szakszervezeti vezetők a munkaadók pénzén élnek és nem a tagdíjakból, addig kár a kapitalizmust szidni, a munkás szidja csak saját magát, mert nem képes lecserélni vezetőit.
kjkj945
2014. március 17. 16:02
1. nem szüntette meg a szegénységet; 2. kizsákmányolást jelent; 3. nagy jövedelmi és vagyoni különbségeket eredményez; 4. erőfölénnyel való visszaélést jelent. 1. növelte 2. böszme, brácsa 3. böszme brácsa 4. böszme brácsa
röviden
2014. március 17. 15:49
Bell úr erősen a látszatok embere. Leegyszerűsített világképében csak egy dolog nem szerepel: a jövő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!