Bemutatkozik a Szent Angéla ferences iskola

2014. március 20. 12:04

Mi alapvetően azt gondoljuk, hogy a gimnáziumnak erősnek kell lennie az általános műveltségben. Mi ezen belül a humán vonalra tettük a hangsúlyt.

2014. március 20. 12:04
Bécser Róbert
Magyar Kurír

Ma a szülői iskolaválasztást az a vélekedés jellemzi, hogy csak a legjobb jó. Mi a véleménye erről?

Mindig az adott gyermek számára kell a lehető legjobbat kiválasztani. Közepes képességű gyereknél nem szerencsés, ha versenyistállóba kerül. Meg kell nézni, hogy az iskola mit nyújt, és milyen az adott intézmény specializációja. Mi alapvetően azt gondoljuk, hogy a gimnáziumnak erősnek kell lennie az általános műveltségben. Mi ezen belül a humán vonalra tettük a hangsúlyt. Magas óraszámban oktatunk nyelvet, angolból és olaszból anyanyelvi tanárunk van. Nagyon sok külföldi programot szervezünk, főleg német és olasz viszonylatban. Az alsós osztályaink rajz és ének tagozattal működnek. A gyerekek szép dolgokat hoznak létre, de a létrehozott művészi alkotás mellett az a fontos, hogy a művészet a gyereket neveli, lelkét, látásmódját alakítja.

A szülők gimnáziumválasztásában meghatározó, hogy mennyire készít fel az intézmény a felvételire. Minél nagyobb osztálylétszámokkal dolgozik egy iskola, a normatíva miatt annál jobb az anyagi helyzete. Az egyetemi felvételi miatt viszont a specializált kiscsoportok, a fakultációk lennének működőképesek. A kettő szembemegy egymással. Nálunk viszonylag nagy, harminc feletti osztálylétszámok vannak, de igyekszünk nagyon sokszor bontani őket. Ehhez próbáljuk megteremteni a feltételeket, a padlástér-beépítéssel több kisebb termet hoztunk létre, tavasszal pedig majd újabb három tantermet tudunk felavatni.

Hogyan határozza meg feladatát az iskola?

Pedagógiai programunkban azt fogalmaztuk meg, hogy iskolánknak erősnek kell lennie az általános műveltség megalapozásában, és hogy felnyissa a gyerekek szemét a teremtett világ megismerésére és szeretetére. Örülnénk, ha diákjaink - Szent Ferenc módjára - a tapasztalati valóság mögött megsejtenék az ajándékozó Istent. Hitvallásos iskola vagyunk. A tudás mellett a gyerekeket a hitre szeretnénk eljuttatni. Az iskola címerében olvasható fides et sapientia – hit és tudás: a két leghangsúlyosabb feladatunk.

Működésük húsz éve alatt milyen hitéleti gyakorlat alakult ki iskolájukban?

Függetlenített iskolalelkészünk feladata, hogy folyamatosan jelen legyen a gyerekek között, szervezze-irányítsa a lelki életet. A napot mindig szentmisével kezdi valamelyik osztály. Az általános iskolai egyházi énekes osztály rendszeres szerepet vállal a liturgiában. Minden osztály kap egy szabad napot, amikor elmehetnek valamilyen lelki programra, ami nagyon népszerű szokott lenni. A gyerekek a tanulás rovására szívesen élnek lelki életet. Nyáron három hittantábort szervezünk. Ezen az ifjúsági találkozókhoz hasonlóan kiscsoportos beszélgetések és előadások vannak az általános iskolásoknak és gimnazistáknak egyaránt. Tizenkettedik osztályban Assisibe zarándokolunk.

Milyen a ferences jelenlét az iskolában?

Ebben a legfiatalabb iskolánkban a legszerényebb a ferences jelenlét, mindössze hárman vagyunk a tanári karban ferencesek. Mi nem a szaktantárgyakon keresztül vagyunk leginkább jelen. Az iskolalelkész vagy az igazgató nagyobb hatással tud lenni, mintha csak egy tantárgyat tanítana. Ezzel egy Nyugat-Európában meghonosodott és bevált modellt követünk: kulcsfontosságú lelki és vezetői pozíciókban ferenceseket állítunk. De az is erősíti jelenlétünket, hogy a tanári kar fele vagy ferences öregdiák, vagy más módon kötődik a rendhez.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!