Atomközelben

2014. január 22. 08:24

Nekem az atommal alapvetően semmi bajom sincsen. Közvetlen baráti körömben is vannak atomok.

2014. január 22. 08:24
Uj Péter
Népszabadság

„Már középiskolás koromban megkedveltem az atomot a maga bohém, a többség számára talán kissé szokatlan hullámtermészetével, az icikepicike, de nagyon-nagyon sűrű kis magjával, az ütődötten kerengő elektronjaival, hogy akkor további kvarkokról, egyebekről ne beszéljünk. (...)

Lassan visszatalálunk a megszokott, kellemes, közéleti abszurd–idióta csapásra, amelyen otthonosan érezzük magunkat, engemet atomenergiával riogatni nem lehet. (...) A paksi bővítés címen emlegetett népszínmű engem a sodromból kihozni nem tud. A csúcspolitika újra bizonyítja, hogy kizárólag kiscsoportos óvodások értelmi és érzelmi színvonalán képes megvitatni bármilyen kérdést. Bumm. Van ebben újdonság? Nincs. Tessék továbbhaladni. Hányszor játszottuk már ezt, istenem?! Aki néhány éve még lelkesen pártolta, és ment volna Putyinhoz aláíratni rögtön, nemzeti érdekből, az most óbégat, demokráciadeficitezik, oroszmegszállásozik, aki meg akkor rohant a NATO-hoz, EU-hoz, hogy itt az oroszokkal mutyizzák össze a komcsik az új Szovjetuniót, az most nemzeti szuverenitásról, bomba üzletről hadovál, teljesen komolyan vehetetlenül.

Most még arra kéne valami nem triviális megoldást találni, hogy az ország szuverenitását hogy a túróba csökkenti, ha tökig eladósodik az oroszok felé, teljes energiatermelésének 90 (95?) százaléka orosz technológiához, orosz nyersanyaghoz és orosz tőkéhez kötődik?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. január 22. 13:11
Döbbenetesen hibátlan.
Valodi
2014. január 22. 11:39
A magyar választópolgárok nem adtak felhatalmazást Paks bővítésére, sem a tisztaszén-technológia bevezetésére. A kormány tárgyalásokat folytat az oroszokkal Paks bővítéséről és a japánokkal a tisztaszén-technológia bevezetéséről. A közvéleménynek joga van tudni mindkét terv valamennyi részletéről. A paksi bővítést 3-6000 mrd forintra becsülik. Mire elkészül, a legdrágábban termelő erőmű lesz, soha nem garantálható biztonsággal. A valaha olcsó atomenergia árát a Fukusima után bevezetett biztonsági intézkedések és a kimerülő uránkészletek emelik az égbe, míg a zöldáram Paks 2024-re tervezett átadására jóval olcsóbb lesz az atomáramnál. A megvalósításhoz az országnak nincs tőkéje, a hitelből épített erőmű árát árammal törleszthetjük. Ez akár fél évszázados függőséget jelent az oroszoktól. Ezt a forgatókönyvet már ismerjük, a Fidesz által is ellenzett Bős-Nagymarosi vízlépcső példáján. Egyszer elég volt belőle, köszönjük, nem kérjük. A környezetbarátnak hazudott tisztaszén-technológia, a föld alatt begyújtott szénrétegek felmérhetetlen veszélyt jelentenek a felszín alatti vízkészletekre, a környezetre. Az elgázosított szén eltüzelésével szembemegyünk a globális klímaváltozás fékezésére tett vállalásainkkal, ezzel unokáink jövőjét fenyegetjük. A Paksra elköltendő ezermilliárdokból nem tíz év, hanem jóval rövidebb idő alatt egy olyan megújuló energiamix és egy több lábon álló, közösségi tulajdonban működtetendő energiarendszer hozható létre, ami elérhetővé teszi az ország energiaönállóságát. Nemet mondunk az atomenergiára, nemet mondunk a szénre, igent a megújulókra. Igent mondunk gyermekeink, unokáink jövőjére! Budapest, 2013. december 7. Az Élőlánc Magyarországért elnöksége
tóth mária
2014. január 22. 11:21
egysegelem, a te zsenided sajnos nem tudjuk überelni. már kertész is megmondta a frankót! ne idegeskedj, szép napot!
kjkj945
2014. január 22. 10:18
nolup! nol up? no! down!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!