Mindenkinek vagy senkinek: mit gondoljunk a levélben szavazásról?

2013. november 10. 16:17

A jelenlegi szabályozás jelentősen eltérő terheket, költségeket ró a választójogukat gyakorolni kívánó, külföldön tartózkodó magyar állampolgárok két különböző csoportjára.

2013. november 10. 16:17
Mráz Attila
A TASZ jelenti

„A Választási eljárási törvény a levélben szavazás lehetőséget kizárólag a szavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgároknak tartja fenn, és közülük sem akárkinek. Kizárólag az a magyar állampolgár adhatja le szavazatát levélben az országgyűlési választásokon, aki nem rendelkezik állandó magyarországi lakcímmel. Ezt a gyakorlatban azt jelenti, hogy többnyire a közelmúltban állampolgárságot szerzett, Magyarországon lakcímmel soha nem is rendelkezett szavazók élhetnek ezzel a lehetőséggel – azonban a választások napján turistáskodó, vagy éppen külföldön tanuló illetve dolgozó, de az anyaországgal valószínűsíthető kapcsolatban álló polgártársaink nem. Ők az eddig megszokott módon, Magyarország nagykövetségein és konzulátusain adhatják le szavazatukat.(...)

Semmilyen ésszerű indokot nem találunk, amely igazolná a választópolgárok e két csoportjára háruló eltérő terheket. Ilyesfajta indok hiányában pedig a különbségtétel önkényes. Semmi akadálya nincs annak, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok is hozzájussanak szavazási levélcsomaghoz, amelyet aztán a magyarországi lakcímmel nem rendelkező szavazópolgárokhoz hasonló módokon juttathatnának el a Nemzeti Választási Irodába. Ahogy az az önkényes megkülönböztetésekkel élő, ám nem figyelmetlenségből eredő jogalkotás esetében jellemző, a jogalkotó nem hagyott más lehetőséget, mint hogy azt feltételezzük: az államhatalom képviselőinek (vélt) politikai érdekei állnak a szabályozás mögött. (...) 

Alkotmányjogi panaszunknak azonban nem az a végső célja – és nem is az a várható eredménye –, hogy a levélben szavazás egyébiránt nem igazán szerencsés, a visszaélésekre megannyi lehetőséget adó intézménye tovább terjedjen. Ehelyett egyfelől az a célunk, hogy a jogalkotót ráébresszük: nem alkalmazhat diszkriminatív szabályozást egyes választópolgárok politikai részvételének megnehezítésére; a részvétel minden azonos helyzetű állampolgárnak megközelítőleg azonos terhekkel kell járjon. Azaz vagy mindenki szavazhasson külföldről levélben, vagy senki. Másfelől azonban arra ösztönözzük a jogalkotót: amennyiben a választópolgároknak – helyesen – kevéssé költséges, a részvételt megkönnyítő eszközöket kínál, akkor ezt úgy kell tennie, hogy a választási eljárás tisztaságának garanciái ne sérüljenek. Mivel a jogalkotó maga is elismeri, hogy a levélben szavazás kockázatos eljárás, ezt senkinek nem szabadna lehetővé tennie. Más megoldásokkal kell elérnünk, hogy minden állampolgár egyenlő választójoga biztosított legyen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. január 16. 16:41
Kizárólag a pénzért szavaznak az orbán fideszre, hiszen 2004-ben a fideszesek sem szavazták meg a kettős állampolgárságot, mivel összesen 1,5 millióan szavaztak igennel és az nem mind fideszes volt. Ha 2,7 millióan szavaztak volna, ahogy 2010-ben 2,7 millióan szavaztak a fideszre, már akkor meglett volna. Miután az erdélyiek megszavazták, hogy náluk ki költse el az adójukból a közpénzt, ha becsületesek lennének, belátnák, hogy semmi közük ahhoz, hogy más adófizetők közpénzét ki költse el, de semmi más nem érdekli őket, mint a pénz, amit alanyi jogon megkapnak, míg a magyar adófizetők csak rászorultság igazolása esetén. Az erdélyiektől hátrányosan megkülönböztetik az itthon élő és a kint dolgozó magyarokat egyaránt.
Fahrenheit 451
2014. január 16. 16:41
A lényeg, hogy a Magyarországon élők szavazhassanak ugyanúgy, mint eddig, a külföldön élő magyarokra pedig egyforma feltételek vonatkozzanak, bármilyenek is azok.
Fahrenheit 451
2014. január 16. 16:41
Magyarországon élő magyar állampolgár ugyanúgy szavazhat mint eddig. Külföldön élő magyar állampolgárnak lényegtelen, hogy még hány és milyen állampolgársága van, szavazhasson egyformán levélben és ha a szavazóbizottságnak kétségei merülnének fel, ugyanúgy megnézheti a rendelkezésére bocsátott listát az állampolgárokról, ahogy vélhetőleg ezt most ugyanúgy ellenőrizheti az erdélyi levélben szavazók esetében is, de felőlem regisztrálhatják is őket, csak ez ne azt vonja magával, hogy a Magyarországon élőknek is regisztrálniuk kelljen, mert az fölösleges nehezítés, vájkálás. Most így háromféleképpen kellene szavazniuk a magyaroknak, elég lenne, ha az itthoniak személyesen szavaznának, a külföldön élők meg levélben. Nem értem, hogy ezt miért nem lehet felfogni.
Fahrenheit 451
2014. január 16. 16:41
Én akkor kezdtem ide intenzívebben írni, amikor kétségbeesve tapasztaltam, hogy itt a fórumon a nagy átlag a mentális retardáltság jeleit mutatja, ami netán az ország egészére jellemző, ezeket a szavazásokat, meg meneteléseket is tekintve. Kevesebbet vitatkozom velük, mióta rájöttem, - lassan maguk is elárulták -, hogy ez a többség egyszerűen öreg és szenilis. Mondjuk, ez is elkeserítő, hogy elöregszik a nemzet, az aggkori elbutulásig, ha a fiatalok nagy része külföldre kényszerül, de mindez legalább talán nem genetikai alapokon nyírja ki az országot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!