Volt egyszer egy Bibó (Kollégium)

2013. november 14. 09:58

A nyolcvanas években Bibó neve lett az az új konszenzus, amit a szocializmus hazugságai ellenében a tisztesség nevében fel lehetett mutatni. Egységesen, bal-jobb megkülönböztetés nélkül.

2013. november 14. 09:58
Krebsz János
Maszol

„Az európai társadalomfejődés értelme című utolsó, magnetofonba mondott művében például Bibó leszámolt a korábbi korszakok, történelemfilozófiák hasonlataival, amelyek a társadalom fejlődését valamiféle forradalmi folyamatnak, harcnak tekintik, ahol az erősebb legyőzi a gyengébbet, a nagy hal megeszi a kicsit. Európa történelme Jézustól és a római jogtól napjainkig éppen arról szól, hogy megpróbáljuk kiküszöbölni a társadalom életéből a félelmet és az erőszakot. Inkább tekintsük egy erdőnek a világot, ahol osztoznak az erőforrásokon a szereplők, egymásra utalva és együttműködésben tudnak életben maradni, ahol a lehullott lombból avar lesz… Ehhez képest retorikában és békemenetben azóta visszatértünk a harc, háború, ellenség fogalomkörhöz, ami bizonyára nagy illetlenségnek számított volna az egykori Bibó Kollégiumban. 

 
Egyfajta demokratizálódási folyamat Bibó szerint a történelem. Haladunk az egyenlőség irányába vargabetűkkel, visszaesésekkel, de abban egyetértve, hogy alapjában egyformák vagyunk. S nagyjából mindegy, hogy ezt Isten előtt gondoljuk így konzervatív módon, vagy felvilágosult baloldaliként teszünk erre racionális javaslatot. Ennek egyenes folyománya, hogy – Vörösmartyval szólva – a nagyobb rész boldogsága a tét. Ez a közösségi cselekvés alapja. Vajon ezt kétségbe lehetett-e vonni a Bibó Kollégiumban? 
 
A modern életforma igénye és a kóros nacionalizmus találkozásából vezette le Bibó a kelet-európai kisállamok nyomorúságát. Itt a kisember egyszerre magáénak tekinti hatalmas érzelmi hőfokkal a királyok és arisztokraták által létrehozott nemzeti történelmet, és roppant büszkeséggel hirdeti a fajtája nagyszerűségét. Természetesen a szomszédos népek rovására és ellenében. Nem a polgári erényeket helyezi előtérbe, mint a fejlett és sikeres demokráciák.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2013. november 14. 13:13
Hiányzik egy "Bibó-kollégium". Most már viszont a kapitalizmus hazugságai lehetne a téma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!