Néhány megjegyzés Csaba László tanulmányához

2013. november 14. 16:38

A hazai devizaalapú hitelezés leggyengébb pontja az volt, hogy a forintban nem hitelképes ügyfeleket devizaalapon látszólag hitelképessé változtatták.

2013. november 14. 16:38
Bánfi Tamás
Pénzügyi Szemle Online

2. A 261. oldalon olvasható állítás így folytatódik: »...a közös valutát teremtő bankok - az EKB és a kereskedelmi bankok egyaránt - nemzeti határoktól és a nemzeti költségvetés állapotától függetlenül teremthetnek és teremtenek is hitelt és pénzt. Vagyis a költségvetési politika fegyelme az általános pénzügyi - és korántsem csak az árszintet érintő - stabilitás peremföltételévé válik.«

A nemzeti pénzügyi stabilitás szempontjából nemcsak a költségvetési politika fegyelme a kritérium, hanem a magángazdaság és a háztartások (lakosság) viselkedése is. Két példát említek. A hazai devizaalapú hitelezés leggyengébb pontja az volt, hogy a forintban nem hitelképes ügyfeleket devizaalapon látszólag hitelképessé változtatták. Ha az ügyfél a bevételét adó hazai valutában hitelképtelen, akkor nincs olyan varázspálca, amivel őt hitelképessé lehet tenni. Ezt csak a hitelközvetítők erőszakossága, a banki hitelképességi kritériumok elavultsága, a banki döntéshozók szándékos (korrupció) vagy tudatlanságból eredő tévedése, a bankok piacnyerő érdeke, valamint az adósságot vállaló ügyfelek önkritikátlansága csinálhatta meg. Vagyis a bankok „túlhitelezték« a lakosságot, ami a pénzügyi stabilitást kikezdte. Egy másik, ellentétes irányú probléma, ha a bankok a magángazdaságot (a reálszférát) »alulhitelezik«, ami a reálgazdaság működését gyengíti és fokozatosan leépíti. A hazai bankok, különösen a külföldi anyabankok itthoni leánybankjai nem nagy lelkesedéssel hiteleznek a mikro- és kisvállalkozási (mkv-) szektorban, aminek oka lehet az mkv-szektor működési kockázata, de a bankok sértődöttségét sem lehet kizárni.

A közös monetáris politika negatív hatású is lehet. A valutaunióban a monetáris politika egységes voltából adódóan lényegében azonosak a kamatkondíciók, így Görögországban a görög ügyfelek a görög bankoktól hasonló feltételekkel vehettek fel hitelt, mint Németországban a német ügyfelek a német bankoktól. A görög következmények közismertek (természetesen nem kizárólag az egységes monetáris politika miatt), ha viszont az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája Görögországhoz igazodna, akkor a német gazdaságot korlátozná, végső soron tönkretenné.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2013. november 15. 06:51
Bizony-bizony.A bankok celja csupan az volt,hogy milliardok szazait tegyek zsebre profitkent.A bedolt? hitelek mellett is horribilis nyereseget tettek zsebre,vittek ki az orszagbol,erdekes modon,egyetlen bank sem ment csodbe. Szamoltak ok elore a veszteseggel?,ezek utan bankoknak nevezni oket,felettebb furcsa. Eddigi tevekenysegukert,emberek szazezreinek tonkrteteteleert felelniuk kell,a becsapottak kartalanitasaval. Remeljuk,hogy a jogegyessegi nyilatkozat reven igazsag szuletik es emberek szazezrei vegre orvoslast nyernek es talpra allhatnak vegre.
KannibálTatárÚr
2013. november 14. 20:36
"Egy másik, ellentétes irányú probléma, ha a bankok a magángazdaságot (a reálszférát) »alulhitelezik«, ami a reálgazdaság működését gyengíti és fokozatosan leépíti." Normális körülmények között a reálgazdaság nyeresége betétként megy a bankokba, tehát nem a bankok finanszírozák a gazdaságot, hanem a vállalatok a bankokat. Csakhogy ma a gazdaság zsidóútra tért (ez hasonló dolog a gazdaságban, mint evésnél a cigányút), ezért folyamatos fejlődés helyett csak útkeresés, nyögés van.
Gregorius
2013. november 14. 20:10
Én ezt hámoztam ki. Vegyük, hogy valakinek 2005-2006-ban szüksége volt x összegű kölcsönre. Előbb kiszámolták forint alapon, és a kérelmezőtől kérték a rendszeres jövedelem igazolását, majd közölték, hogy ez, így sajnos nem megy, ha viszont frankban veszi fel, akkor a deviza stabilitása (alapkamat...) miatt a törlesztőrészlet lényegesen alacsonyabb lesz, amire az igazolt jövedelem már elég. A kérelmező meg boldog volt.
bolá
2013. november 14. 18:05
Az egyik 'kedvencem' a Bánfi. Most lusta vagyok megkeresni, úgy rémlik, hogy pont a penzugyiszemle.hu-n, de lehet, hogy itt a mandin is, olvastam tőle arról, hogy nincs semmi baj a devizahitelekkel. És akkor ez tanszékvezető a gazdasági egyetemen. Csodálkozunk, hogy itt tart a gazdaság?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!