Csak azért is utolsók vagyunk! Angolból is.

2013. október 10. 13:56

Remélem legközelebb azt is megtudhatjuk Rajcsányitól, hogy miért megy nehezebben az angol a délszlávot beszélő bolgároknak, mint a nyugati szláv anyanyelvű szlovákoknak.

2013. október 10. 13:56
Miohun
Átlátszó oktatás

Nemrég írtunk a kormány nyelvtanulással kapcsolatos szerencsétlenkedéseiről, amik úgy tűnik azóta is visszhangokat keltenek egyesek tumblr-világában.

Rajcsányi Gellért például felfedezte, hogy míg kontinenstársainak legtöbbje simán bemondhat egy-egy rokon nyelvet, amit valamilyen fokon beszél (cseh a szlovákot stb.), addig mi bezzeg, hüpp-hüpp, mégsem mondhatjuk, hogy makogunk kicsit finnül vagy votyákul. Így a felmérés, kérem, csal, mondhatni kettős mércét alkalmaz. Azaz nagy a baj, de nem tehetünk róla. Annyira.

Mondjuk hogy a germán nyelvek kölcsönös érthetőségénél mire gondolt a szerző, azt megtippelni sem merem, mert ez azért igen összetett jelenség. De nem is lesz szükség tippelgetésre.

Ugyanis.

Megnéztem, hogy a Rajcsányi által is idézett Eurobarometer felmérés szerint mekkora arányban beszélnek angolul az emberek az egyes európai országokban.

Voilà.

Surprise, surprise.

Remélem legközelebb azt is megtudhatjuk Rajcsányitól, hogy miért megy nehezebben az angol a délszlávot beszélő bolgároknak, mint a nyugati szláv anyanyelvű szlovákoknak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Taxin
2013. október 10. 18:11
Oroszból sem vagyunk világelsők, pedig negyven éven át tizenhat évig tanulták a deákok, oszt legfeljebb annyira jutottak hogy tavaris ucsityelnyica szivodnya nyikto nye átszuszvuet.
ottapont
2013. október 10. 17:21
Ez a 'csakazértis utolsók vagyunk és vegyétek végre tudomásul, hogy a magyarnál hülyébb nincs!' féle hozzáállásról jut eszembe, hogy például Kanadában heti öt napban naponta egy órában tanítják az angoloknak a franciát, a franciáknak az angolt. Mindezt óvódás kortól. Az eredmény pedig az, hogy az angolok nem képesek egy épkézláb francia mondatot összerakni, a franciák meg nem is akarnak. Kivétel akad ugyan, de ez a jellemző. Az efféle örök dorongok mint ez a blogger tudnak ezekről a dolgokról?
radala
2013. október 10. 17:04
Hát ez rém kellemetlen. Roppant mód érdekelne ergé véleménye, mert sajna engem tegnap tök meggyőzött arról, hogy igaz, amit gondol, de lám sajna nem igaz. Ami biztos (illetve, amit én így hiszek) az az, hogy nagyon sok magyar baromira fél idegen nyelven beszélni és a kelleténél sokkal jobban frusztrálja az, hogy tökéletlenül tud beszélni. Kéne a kérdőívhez egy kontroll kérdés, mondjuk Ért-e ön a focihoz? Ért-e ön a politikához/gazdasághoz? Az így kijövő eredményekkel normalizálva megtisztíthatnánk esetleg a legendás magyar szerénységtől (kishitűségtől) az adatsort...
Horst_Tappert
2013. október 10. 15:28
Bocs, a link (31. és 33. oldal) http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_386_en.pdf Hja, arról már nem is beszélve, hogy a kutatás a FOLYÉKONYAN beszélt nyelvekről szól, azaz lehet itt szidni a 2010-óta bevezetett oktatási változtatásokat, az igazi nagy zseniken kívűl kevesen tanulnak meg 3 év alatt ilyen magas szinten egy idegen nyelvet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!