A szóvivő szabadsága

2013. augusztus 09. 13:54

A szlogenek alapján nem lenne meglepő, ha beszédíró szoftver írná a szóvivői megszólalásokat. Tisztára olyannak látszik, mint egy nagykoalíciós Habony–Werber-megállapodás.

2013. augusztus 09. 13:54
Tóth Levente
NOL

„A magyar párt-, kormány- és/vagy miniszterelnöki szóvivő szerepe az elmúlt egy évtizedben viharos gyorsasággal degradálódott egy beszélő papagájéra. A szisztémát ellenzékben a Fidesz vitte tökélyre, de láthatóan azt a mai ellenzék is nehezen tudja meghaladni. Általában nem is akarja. A szóvivők mindkét oldalon naponta többször felszólítanak valakit, hogy azonnal mondjon le, fejezze be a hazudozást, rágalomkampányt, népnyúzást vagy bármi mást. Teljesen terméketlen és hatástalan nyilatkozatok, amelyekkel már egy beszédíró szoftver is minden további nélkül el tudná látni az összes pártot és a kormányt.

A szlogenek, sémamondatok alapján nem lenne meglepő, ha ez már ma is így történne. Tisztára olyannak látszik, mint egy nagykoalíciós Habony–Werber-megállapodás. Csinálni kell egy alapszöveget, annak meg kell írni a fordítottját, majd be kell helyettesíteni a neveket. Oszt lehet a kasszához fáradni. Égni viszont annak kell vele, aki felolvassa, elmondja: a szóvivőnek. Nem hálás szerep, nincs meg benne az intellektuális kiugrás lehetősége. Inkább afféle közéleti fekete mosogató, hálával tartozik érte a párt, ha ezt a feladatot valaki huzamosabb ideig zokszó nélkül végzi. A hála rosszabb esetben az, hogy még tovább erodálhatja magát ebben a szerepben, vannak azonban olyanok, akiket a poszt a párt élvonalába repít, másokról pedig a szóvivőségük után kiderül, hogy nem beszélő robotok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kohn Zervatív
2013. augusztus 17. 12:24
Húúúúh te felejted a magyart, vagy meg se volt soha? Gondolom szavazópolgár vagy, valahonnan a külhonból.
Az új MSzP: KMP!
2013. augusztus 11. 23:12
no mivan? besült szociknál a werber-fegyver? csak nem lelépett a roni?
kamasuka
2013. augusztus 11. 12:59
Inkább egy Tocsik-Szalainé-megállapodásra hasonlít (RIP TM).
waddysno
2013. augusztus 11. 10:52
bazmeg, menjé mán vissza az általános iskola 3. osztályába, és meg se kérdezd, hogy miért - dzsí! és még te osztod az észt, nemá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!