Mire való a devizatartalék?

2013. augusztus 10. 11:33

Csínján kell tehát bánni a nemzetközi tartalékokkal!

2013. augusztus 10. 11:33
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Időről időre felmerül, hogy Magyarország nemzetközi tartalékait, amelyet a közbeszédben devizatartaléknak neveznek, mire is lehetne vagy kellene használni. Vagy legalább a több mint tízezermilliárd forintos állomány egy részét fordítsuk a gazdaságpolitika céljaira! Éppen hogy kijön a gazdaság a recesszióból, elkelne hát a financiális segítség, egyébként pedig az új devizahiteles mentőcsomagnál – konverzió esetén – úgyis szükség lesz rá.


Ideje szétoszlatni a fenti tévhitet. A pénzügyi stabilitás egyik fontos mutatója egy ország devizatartalékainak szintje. Azonban a devizatartalék nem az ország vagyona, hanem egy gyorsan felhasználható puffer, amihez hozzá lehet nyúlni, ha szükség van nagyobb mennyiségű devizára. A devizatartalék nemhogy nincs „állami tulajdonban”, de nem is közösségi pénzeszköz, amelyet korlátlanul fel lehetne használni. Uniós szinten is szabályozott, hogy a jegybanki tartalékokkal mit lehet kezdeni. Fontos kiemelni, hogy ez nem olyan vagyonalap, amely direktben felhasználható. (...)

Csínján kell tehát bánni a nemzetközi tartalékokkal! Összességében ugyanis mind a devizatartalék jellege, mind a devizatartalék szintje, mind pedig az európai uniós szabályozás meglehetősen nehézzé teszi, hogy forrásként lehessen erre a jegybanki eszközre tekinteni, amely nagy szabadsággal felhasználható a gazdaságpolitika céljaihoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. augusztus 11. 04:58
Forint leértékelésével megnő az infláció,gyenge forint sokat fizetsz kevés árúért.Egy ország fizető eszköze minél erősebb az ország gazdasága is erős,,szoci gondolkozás a forint ócsítása,nézzük meg a nyugati országokat mindig erős volt a pénzük ezzel a gazdaságuk is élen járt .Soha ne higgyük el hogy a forint leértékelése jó az országnak,inflációt gerjeszt,rossz hatással van a gazdaságra,gazdaság az ország motorja.
narancsos-kaméleon
2013. augusztus 10. 20:02
"...nemzetközi tartalékokkal" Mi az, hogy nemzetközi tartalék? Ki találta ki ezt a baromságot?
kjkj945
2013. augusztus 10. 16:06
http://mno.hu/migr/elvert-aranytartalek-csak-az-afrikai-orszagokat-elozzuk-meg-388905 ""A 62 tonna eladott arany akkori és mostani ára között unciánként 520 dollár a különbség, vagyis jóval több, mint a dupláját érné most a készlet. Az eladás azonban nem csak az árfolyam-különbözet miatt, hanem azért is hibás döntésnek számít, mert az egyes országok a stabilitás és az értékálló biztonság miatt döntenek az aranybefektetések mellett. Az arany értéke ugyanis abban rejlik, hogy a külföldi értékpapíroknál lényegesen kevesebb kockázatot rejt, és vészhelyzet esetén bármikor készpénzzé váltható, sőt kölcsön felvételekor fedezetként is szolgálhat. ""
mép
2013. augusztus 10. 14:40
Lényegét abban látom, hogy 0,5 % kamatért átadjuk a devizatartalékot azoknak, akik kölcsönként 6 - 7 % kamatért visszadják ugyanezt a pénzt nekünk. Rosszul látom ? Feleségem számláján le van kötve 300 eFt, miközben folyószámlája állandóan -300 Ft körül jár. Ki jár jól vele ? Szerintem átverés. Csak jól elködösítik árfolyamvédelemmel, stb. Tegyük fel, devizatartalékainkból kifizetjük adósságunkat, és úgy gazdálkodunk, hogy ne legyen szükség hitelre. Mitől kellene féltenünk ekkor árfolyamunkat ? A kínai példát sajnos nem tanuljuk meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!