A borkóstolás nem blöff!

2013. július 04. 06:40

Igaz-e, hogy a profi kóstolók összezavarhatóak, a borverseny eredmények inkonzisztensek, és lehetetlen több tucat bort minősíteni néhány óra alatt?

2013. július 04. 06:40
Bányai Gábor Botond
Borigo

„Az elmúlt napokban és hetekben felröppent egy tanulmány a nemzetközi, majd a magyar sajtóban is, amely azt feszegeti, hogy tudomány-e a borkóstolás, illetve némi szenzációhajhászást sem hagy ki azon tekintetben, hogy persze az egész egy humbug… Nos, nem tudomány és nem humbug! Elöljáróban a tanulmány néhány fontosabb megállapítása: A profi kóstolók összezavarhatóak, a borverseny eredmények inkonzisztensek, lehetetlen több tucat bort minősíteni néhány óra alatt. A BORIGO különösen érintettnek érzi magát e témában, hiszen talán a legtöbb olvasóhoz eljutó tesztrovatot üzemelteti Magyarországon, éppen ezért úgy döntöttünk, készítünk e témában egy kis tanulmányt magunk is.

Most ez következik.

1. fejezet: Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a borkóstolás nem tudomány. Nem is lehet az, hiszen emberek próbálnak mérésszerű valamit csinálni, itt nincsenek műszerek. Más kérdés, hogy egy jó kóstolónak rengeteg tanulással, gyakorlással és nem utolsósorban önuralommal el kell jutnia oda, hogy szinte digitálisan tudjon mérést végrehajtani a bor megfelelő minősítése és a fogyasztó orientálása végett. (Újabb vita tárgya, hogy erre szükség van-e egyáltalán, de ebbe most nem mennénk bele…). A borítész szakemberek természetesen hibázhatnak, tévedhetnek, de ezt sok nagyságrenddel kevésbé teszik, mint egy amatőr vagy egy laikus. Ezeket a hibákat persze fel lehet fújni, de ez már bulvár ügy…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tyrker
2013. július 04. 21:27
Kivéve azt, amelyik például édes.
ÁrPi
2013. július 04. 11:40
Fél-blöff :-D , ha játszottál már Holdem Pókert legalább féltudományos matek megalapozottsággal.
hátakkor
2013. július 04. 09:58
a bor száraz!
ha dohányt árulsz DROGOT ÁRULSZ
2013. július 04. 08:59
dehogynem na jó az édeset meg szárazat meg lehet különböztetni egymástól de ennyi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!