Orbán nem stratéga, hanem kalandor

2013. május 04. 10:10

A magyar miniszterelnök „majd mi megmutatjuk”-szindrómában szenved, miközben alapvetően félreismeri az ország mozgásterét. Ez a magatartás már eddig is igen sokba került az országnak. Interjú.

2013. május 04. 10:10
Inotai András
Népszava

Mintha háború dúlna a hazai közgazdászok többsége és a kormány között is. Miközben látszat »bölcsek tanácsát« hoztak létre, a tanácsaikat nem hallgatják meg, érdemi egyeztetés nincs. Meddig tartható fenn ez a »harci helyzet«?

Ez jó kérdés. Ennek a kormánynak az egyik legnagyobb hiányossága, hogy semmiféle gazdaságpolitikával nem rendelkezik, pedig ellenzékben 8 évük volt arra, hogy kidolgozzák. Nincsenek háttér-, illetve hatástanulmányok, vannak viszont néhány óra alatt összetákolt törvények, fél oldalas följegyzések alapján. Egyetlen hajtóereje van a miniszterelnöknek: a hatalom minden áron való megtartása és megszilárdítása. Ennek rendelik alá a közigazgatást, a gazdaságot, a kultúrát, a társadalom egészét. Előbb-utóbb azonban a gazdaság bosszút áll. Ennek a társadalomra gyakorolt hatásai pedig beláthatatlanok. Olyan károkat okozhat, amelyeket legkevesebb egy évtized alatt lehet csak rendbe hozni. A XXI. században, ha valaki egy évet kihagy, vagy 5 évig csak a romokat takarítja el, az gyakorlatilag lemarad a világtól. Ezt a hátrányt hihetetlen erőfeszítésekkel, türelemmel és erős társadalmi összetartással lehet csak ledolgozni. Ilyet egyelőre nem tudok elképzelni Magyarországon.

Elvileg ezt kétharmaddal meg lehetne oldani?

Eddig azt tapasztaltuk, hogy ez a kormány alkalmatlan arra, hogy szembenézzen a saját felelősségével. Képtelen önkritikus fordulatra, helyette minden problémára a »szabadságharc« erősítésével, újabb és újabb, az országot sanyargató ellenségek kreálásával válaszol. Ennek a kormánynak is az a fő hiányossága, ami 100-200 évre visszamenőleg az elődeinek: sosem néztek a térképre, provinciális volt a gondolkodásmódjuk és nem tudtak számolni.

Mégis csak 9 éve tagjai vagyunk az európai klubnak és papírforma szerint sikerült teljesíteni mára a legfontosabb számszaki követelményeket. Lehet mondani, hogy az Orbán-kormány hazudozó, de az unió is megosztott és a magyar kormány stabilizálhatja a helyzetét. Vagy nem?

Hadd kezdjem onnan, hogy sokan kiváló taktikusnak vélik Orbán Viktort. Nos, azt aki 2010-ben, a görög válság-dráma első felvonásakor azzal megy ki Brüsszelbe, hogy 7 százalékos költségvetési hiány árán 4 százalékos gazdasági növekedést produkál, én nem nevezném nagy taktikusnak, inkább kalandornak. Tervét természetesen lesöpörték Brüsszelben. Ha lett volna egy pontosan kidolgozott gazdaságpolitikai koncepció Orbán kezében, mondjuk egy 4 százalékos hiányt, 2 százalékos növekedés mellett el lehetett volna fogadtatni. A magyar miniszterelnök azóta is a »majd mi megmutatjuk« szindrómában szenved, miközben alapvetően félreismeri az ország mozgásterét, mind annak korlátait, mind az ebből adódó lehetőségeket. Ez a magatartás már eddig is igen sokba került az országnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2013. május 04. 19:27
Amig Gyurcsány a gumilövedéket akarta A Demokratikus karta csak a tökét vakarta!
silvester
2013. május 04. 16:57
Ti nem az ország pénztárcáját féltitek a magatokét siratjátok,nem hízhat tovább,a pénzcsap újra lett cserélve,nem folyhat és még csak nem is csöpöghet a lé,felétek.Ezt siratod metszett.
slomovicz
2013. május 04. 16:13
Tulajdonképpen két érzés "dúl" bennem!! Az első- az "ásít- legyint- továbblapoz" érzése. A másik, hogy- mi a szarból tartja még mindig fent magát, ez a Népszara? Azt meg, csak úgy- általában kérdezem- hogy a fenébe lehet még, a kukából kipofázni, ahova a nép kihajította ezeket???? Felnyílt a fedél??? Na mindegy. 2014-ben ismét ki kell Öket dobni, hogy végre TISZTESSÉGET tanuljanak! Megpróbáljanak, rendes magyar polgárrá válni. Mert miért nem lehet- itt úgy élni mint ausztriában? CSAK Ezek miatt! Ezek voltak, az idő többségében hatalomban. Na- legalább ennek vége. Le kell Öket szrni. Hiba komolyan venni, szóbaállni velük. :-) Olyankor "partnerekké" válnak. Hiba lenne.
Peter8811
2013. május 04. 15:34
Ti kurvára ismertétek az ország mozgásterét addig mozogtatok a térben és időben, hogy 22.000 milliárd hiányt sikerült összehoznotok pikkpakkra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!