A demokrácia leépül, az autokrácia felépül

2013. április 27. 10:25

A következő évtized mutatja majd meg, hogy a fülkeforradalom terve sikerül-e, s Magyarország hasonlóan rosszkedvű, komisz kis autokratikus rendszer lesz-e, mint amilyen a XX. század nagy részében volt.

2013. április 27. 10:25
Radnóti Sándor
Galamus

„A demokrácia leépül, az autokrácia felépül. Egyik jól látható célja az elitcsere, amely az oktatás centralizálásán, az egyetemek megszorításán, a jelenlegi elit semmibevételén keresztül úgy valósul meg, hogy az új elittel szemben semmilyen minőségi követelményt nem támasztanak. Elegendő a politikai hűség, a kritikátlan szolgálat.

A hideg polgárháború fenti jellemzése kétfajta félreértésbe ütközik. Az egyik a nyugati interpretáció, amelynek egy radikális része hajlamos a Magyarországon kialakult közállapotokat a fasizmussal, vagy legalábbis a »systematische Faschisierunggal« azonosítani, ahogy az legutóbb a többek között Elfriede Jellinek által is aláírt »Stiftet Aufruhr!« című petícióban volt olvasható. A másik az a magyarországi interpretáció, amely – tekintve, hogy az egyik nap nem különbözik lényegesen a másik naptól, nem volt forradalom, sem Aufruhr, nem vezettek be szükségállapotot – legföljebb hibákat, baklövéseket lát, de nem rendszerszerű változást. Ezért gúnyolják hivatásos rettegőknek a rendszerkritikusokat azok a kormánypárti újságírók, akik jó lelkiismeretüket egy-két »működési zavar« bírálatával vásárolták meg.

Meg kell azonban érteni, hogy egy olyan »fülkeforradalom«, amely a választási fülkékben kapott rendkívüli felhatalmazást, amelyet jogfosztásra, ellenőrizetlen hatalomgyakorlásra, hatalomkoncentrációra és egy szűk középosztály gyarapodására használ fel, nem beszélhet és nem viselkedhet, és nem is gondolkodhat teljes forradalmi nyíltsággal. Éppen ezért rendkívüli a tehetetlenségi nyomatéka. Bármilyen radikális átalakításokat hajt végre, beleütközik a kiépült struktúráknak, a bürokratikus ethosznak, a polgárok szabadságszeretetének, a nyugatias magyar kultúrának, az EU elvárásainak és sok más egyébnek az ellenállásába. Nem alkalmazhatja a megfélemlítés eszközeit – a »forradalmi terrort« – teljes nyíltsággal; számítania kell tehát a megfélemlíthetőségre, illetve a XX. századi magyar történelemben többször is megkövesedett politikai ösztönre, amely az állapotok megváltoztathatatlanságának érzületére egykedvű, passzív reménytelenséggel reagál. A következő évtized mutatja majd meg, hogy terve sikerül-e, s Magyarország hasonlóan unalmas, provinciális, rosszkedvű, komisz kis autokratikus rendszer lesz-e, mint amilyen a XX. század nagy részében volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. április 27. 20:05
A demokrácia, és az autokrácia nem ellentétes fogalmak kedves Sándor. Nos, ön egy balfasz!
Axxtro
2013. április 27. 14:32
Magyarország azért volt unalmas, provinciális, rosszkedvű, komisz kis autokratikus rendszer a XX. század második felében, és a huszonegyedik század elején, mert pont olyan össze-vissza hazudozó, a saját felelősségüket is az ellenfélre kenő posztkommunista szemétládák irányították, mint a szerző és hasonszőrű barátaik. Most is azért ilyen rossz a híre, mert a posztkommunista ellenzék, kihasználva a nyelvi egyediséget, és az ebből adódó korlátozott ellenőrizhetőséget, külföld számára jól érthető hazugságokkal és rágalmakkal látja el a nyugat sajtót. Magyarországon akkor lesz igazi demokrácia és jólét, ha ez a saját hazájára támadó aljas posztkommunista csürhe, véglegesen a befejeződő rendszerváltás áldozata lesz, és megszűnik a szellemi, erkölcsi mocsok, és hazugság áradat exportálása. A 2010 előtti állapotok, sem demokratikusak, sem liberálisak nem voltak, mint azt a saját magukat felszentelt posztkommunista hazudozók utólag beállítani próbálják. Egy bolsevista alapokra eszkábált posztkommunista disznóól volt, ezt pedig semmilyen Galamuszos hazudozó nem fogja tisztára mosni.
kjkj945
2013. április 27. 12:45
alamu ss rad ((Lukács György tanítványa, az úgynevezett „Lukács-óvoda” tagja)) http://libertarian.blog.hu/2013/04/10/autokraciat_a_zsidokert akkor hogy is van ez???
kamasuka
2013. április 27. 12:26
Srácok, nyerni kell 2014ben. Bár szerintem ha Zuglóban új választást írnának ki, nektek ott se teremne babér. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!