Az Orbán-kormány és a nemzeti érzés

2013. március 15. 13:23

Magyarnak lenni, az többek között azt kellene, hogy jelentse: figyelembe vesszük, milyen hatással vannak cselekedeteink a magyarok közösségére.

2013. március 15. 13:23
Rónai András
Komment.hu

»Nem az az igazán szomorú, hogy gonosz a Fidesz, hanem az, hogy milyen eredményes. Különösen kirívó az egyetemisták példája. Az ember azt gondolná, hogy 2012-ig mint kedves, jóravaló, törekvő fiatalokra gondolt rájuk a magyarok többsége, azok is, akik nem jártak egyetemre. Valahogy így: többet-kevesebbet ugyan, de tanulnak azért, hogy jó munkájuk legyen és azzal nemcsak maguknak, hanem netán a többieknek is hasznára legyenek. Amikor kiderült, hogy nem minden egyetemista tűri csendben a felsőoktatás szétverését, hirtelen az is kiderült, hogy ezek bizony (hm, majdnem) mind 8-10 évig lustálkodnak és buliznak a rendes emberek pénzéből, aztán meg pattannak külföldre. Szomorú látni, hogy ezt az aljasságot milyen sokan szajkózzák újra - és még szomorúbb, hogy milyen kevesen vannak, akik »nem érintettek« (mintha a felsőoktatás szétverése nem érintene minden magyar embert már középtávon), és a Facebookra beírt »veletek vagyunk« üzeneteken túl is tesznek valamit. Vagy egy másik, ehhez közeli példa: talán nem volt annyira nyilvánvalóan gonosz húzás, amit annyira nyilvánvalóan ártatlan csoport szenvedett el, mint amikor az egyetemre felvételizni kívánókkal az utolsó utáni pillanatban közölték, hogy szevasz, amire akár éveken keresztül készültél, az mostantól egyáltalán nem úgy van. Mégsem láttunk elsöprő szolidarítási hullámot. A magyar társadalom gyakorlatilag magukra hagyta az érintett családokat, mintha a nemzet nyomasztóan nagy része oda sem figyelt volna, vagy azt gondolta, hogy ez az ő gondjuk – vagy belefolyt abba a vitába, hogy hát aki egyetemet végez, az jobban keres, fizessen csak a hasonlesője. Csoda, ha ezek után annyi fiatal ábrándozik arról, hogy külföldre megy?

Fene tudja, volt-e és mikor valami ténylegesen létező, működő, ható összetartó erő a magyar társadalomban. A rendszerváltáskor? Előtte, amikor együtt lehetett utálni a komcsikat? Ennél vagy annál a választásnál, amikor jól elkergettük az éppen aktuális rohadékokat? Az biztos, hogy nem kizárólag az Orbán-kormány rombol: sok helyen csak láthatóvá teszi az együttérzés, az összetartozás hiányát. Az egyetemisták elleni ellenszenv talán nem volt jellemző korábban, de bizonyos csoportokat már régóta hajlamosak vagyunk látványosan kirekeszteni a honfitársi együttérzésből. Már régen elkészült a frappáns válasz arra, ha valaki a hajléktalanok iránti együttérzésre szólít fel: »akkor fogadj örökbe egyet« - mintha a probléma nem az egész társadalom szégyene, megoldása pedig közös feladat lenne, hanem egyéni hóbort volna egyáltalán észrevenni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citizen queen
2013. március 16. 12:26
"Mégsem láttunk elsöprő szolidarítási hullámot." Az emberek megunták, hogy mindig olyanok irányában akarnak belőlük szolidaritást kicsikarni bal-libék, akik saját magukért vajmi keveset készek tenni. Másrészt amikor majd' mindenki a felszínen maradásért küzd, akkor nem másokért aggódnak elsősorban, hanem a saját családjukért, szűkebb környezetükért, és magasról nem érdekli őket pl. a homokosok házasodási joga.
citizen queen
2013. március 16. 12:19
Tendenciózus csúsztatások csinos kis halmaza a cikk: "Azt lehetetlen kimérni, hogy kinek mennyi a sara abban, hogy mára elképzelhetetlenné vált közös dolgaink megbeszélése sértődés és hisztéria nélkül. Az viszont jól látszik, hogy a kormány a különböző társadalmi csoportok közötti szolidaritásnak bármikor nekiront, ha szükségesnek látja. ... Ha az az ötlet támad valahol, hogy a rokkantnyugdíjakon talán lehetne valamit spórolni, hirtelen az összes rokkant gyanússá válik: na bizonyítsd csak be, hogy nem egy trükköző élősködő vagy - ti többiek meg csak nézzétek gyanúval ezeket, mert ki tudja, talán lopnak tőletek. A munkanélküliek, a hajléktalanok nem együttérzést és segítséget érdemelnek, hanem mélységes megvetést, mert a rendes embereket pumpolják és zavarják a látványuk által. Sorra kerültek már a cigányok; a homoszexuálisok és azok, akik nem házasodnak össze; a közgazdászok, a jogászok és a filozófusok; a szórakozó vágyó fiatalok; azok a megátalkodottak, akik legalább a nyugdíjuk egy részét nem bíznák az államra" Az a baj szerzőkém, hogy tényleg elfogyott a zseton egyrészt, másrészt az a modell, ami a módszerváltás 23 éve alatt ment, miszerint egyes társadalmi csoportok berendezkedtek arra, hogy életük végéig állambácsi tartja majd el őket különböző segélyekkel, egyszerűen nem fenntartható. Tetszettek volna az előző kormányoknak nem a lovak közé hajítani a gyeplőt, hanem valamit megpróbálni a különböző ügyeskedések felszámolásában - pl. a rokkantnyugdíjakkal való visszaélések esetében. És ezzel nem azt mondom, hogy minden rokkantnyugdíjas simlis ügyeskedő, de bizony van köztük jópár olyan, aki kihasználta a kiskapukat. Amiket ideje most már bezárni.
korona
2013. március 15. 20:19
"Magyarnak lenni, az többek között azt kellene, hogy jelentse: figyelembe vesszük, milyen hatással vannak cselekedeteink a magyarok közösségére." Hogy van ez? ...milyen hatással vannak CSELEKEDETEINK a MAGYAROK KÖZÖSSÉGÉRE? Tehát ŐK NEM magyarok? Kik? Orbánék? Vagy a cikk írója? Mintha egy angol nyilatkozna valamelyik gyarmati népéről. Ezt magyarázza már meg nekem valaki!
korona
2013. március 15. 20:06
Bár a mondanivalóval egyetértek. Igen. Úgy kellett volna. És ezután is úgy kellene, de olyan magaslatokat ért el az önzés, amilyen színteken régen volt - talán. Mindenki csak kizárólag önmaga érdekét nézi, csak önmaga útját látja, ha meg nem, akkor keserűen kell tapasztalnia, hogy bizony kevesen vannak a vele egy gondolaton lévők. Nem lehet visszatérni a történelemben, csak előre. A régi receptek már nem érvényesek. Új megoldásokat kell találni. Igen, de hogyan, amikor mindenki olyannyira önző, hogy már egyre több családban is hiányzik a gondviselés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!