Szalonképtelenség

2013. március 11. 11:01

Hiába van ’89 óta demokrácia, szabadság meg internet, úgy látszik, a civil kurázsihoz ma még nagyobb kockázatvállalás és elszántság szükséges.

2013. március 11. 11:01
Melecske Ákos
Közbeszéd

Teljesen jogos lemondani bármilyen rendezvényt, ha a szervezőket előtte többször megfenyegetik. Gyurcsány Ferencet meghívni vagy nem meghívni egy felvidéki közéleti rendezvényre pedig stílus kérdése, a Komáromi Szalonnak ugyanolyan joga van hozzá, mint Belusovovának orosz nacionalistákkal cseverészni Csacán. Személyesen Gyurcsány Ferencnek egy másodpercnyi nyilvánosságot sem adnék, de az ő részvételével zajló, komáromi kettős állampolgárságról szóló vita rendkívül érdekes és pikáns lett volna. Valószínűleg mind egyetértünk abban, hogy győztesen nehezen került volna ki belőle. (…)

Nem jó irányba mutat, hogy ilyen fenyegetős, agresszív jelenségekből egyre több van. Budapesten és Debrecenben agresszív fociszurkolók érzik kompetensnek magukat, hogy a felsőoktatási reformról vitázzanak. A közbeszéd színvonala egyre alacsonyabb lesz, az értelmesebbek inkább nem fognak foglalkozni vele, kevesebb bátrabb és eredeti kezdeményezés lesz. Kinek volna kedve az ügyes-bajos dolgai mellett fenyegetésekkel, internetes shitstormokkal foglalkoznia?

Így egyre jobban megerősödik az emberekben az az érzület, hogy ők csak a helyi történések passzív figyelői (és elszenvedői), semmint aktív alakítói. Zsarnokjelölteknek ideális terep. Hiába van ’89 óta demokrácia, szabadság meg internet, úgy látszik, a civil kurázsihoz ma még nagyobb kockázatvállalás és elszántság szükséges, s nemcsak a mindenkori hatalommal, hanem az emberi hülyeséggel szemben is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2013. március 11. 11:53
A demokráciában mindenki hozzászólhat mindenhez,tehát nem értem ,hogy miért baj az,ha fociszurkolók kompetensnek érzik magukat a felsőoktatásról vitázni?Vagy a demokrácia olyan,hogy vannak akik kompetensek mindenbe beleszólni,és vannak akik csak szavazhatnak?Ezek szerint a jó demokrácia az lenne,hogy a kompetensek mindenbe beleszólhatnak és szavazhatnak róla,a nem kompetenseket pedig szavazni sem kell engedni!
Berecskereki
2013. március 11. 11:32
„Személyesen Gyurcsány Ferencnek egy másodpercnyi nyilvánosságot sem adnék, de az ő részvételével zajló, komáromi kettős állampolgárságról szóló vita rendkívül érdekes és pikáns lett volna. Valószínűleg mind egyetértünk abban, hogy győztesen nehezen került volna ki belőle.” Amennyiben lehetségesnek tartjuk ezt az állítást, akkor már csak egy lépés, hogy a „Kinek az érdekét szolgálja az elmaradás?” kérdésre válaszoljunk, s ebből eredően eljuthatunk oda is, hogy ki tartja fenn és milyen formában azt a radikalizmust, amely az ilyen és ehhez hasonló eseteket meg akarja akadályozni.
ördöngös pepecselés
2013. március 11. 11:31
"Hiába van ’89 óta demokrácia, szabadság meg internet, úgy látszik, a civil kurázsihoz ma még nagyobb kockázatvállalás és elszántság szükséges, s nemcsak a mindenkori hatalommal, hanem az emberi hülyeséggel szemben is.” a hülyeség diadala amikor egy hülye szerző nézi hülyének a környezetét
Antigoné
2013. március 11. 11:28
Ez gyengécske volt, Melecske! A "zsarnokjelölt" különösen tetszett, a közéleti aggódás mellé nagyon passzolt. Azért egy kicsit még gyakorolj, sehol sem vagy Tótawéhez képest!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!