A költségvetés kockázatai a következő években

2013. február 13. 12:19

A devizatartalékok 2009 és 2011 között bekövetkezett jelentős növekedése önmagában is fokozza az MNB eredménye negatívvá válásának kockázatát.

2013. február 13. 12:19
Pulay Gyula
Pénzügyi Szemle Online

„A devizatartalékok 2009 és 2011 között bekövetkezett jelentős növekedése önmagában is fokozza az MNB eredménye negatívvá válásának kockázatát, hiszen minél nagyobb a devizatartalék mértéke, annál nagyobb összegű lehet a devizatartalékok kihelyezésének kamatbevétele és a devizatartalékokat finanszírozó források kamatkiadásainak különbözete.

E költségvetési kockázatra már az Európai Bizottság 2012. őszi előrejelzésében is felfigyelt. A Bizottság előrejelzése ugyanis azzal számolt, hogy az MNB a 2013. évben veszteséges lesz, és ezért a központi költségvetésnek 2014-ben a GDP közel fél százalékának (150 milliárd forintnak) megfelelő térítési kötelezettsége keletkezik. Emiatt a bizottság előrejelzése szerint 2014-re GDP 3,5%-ára emelkedik a magyar államháztartási hiány.

Kockázatok a jegybanki tartalék körül

Nekünk is fel kell hívnunk a figyelmet két további, a fent elemzett helyzetből eredő kockázati tényezőre. Az első az, hogy a devizatartalékokat csak kisebb arányban lehet majd az irányadó vagy annál is alacsonyabb jegybanki kamattal kamatozó forrásokból finanszírozni. Például a központi költségvetés betétállománya csökken, a készpénzállomány ismét mérséklődni kezd, a kereskedelmi bankok forintlikviditása szűkül.

A másik kockázatot növelő tényező az, hogy a devizatartalékok növekedésére egy olyan időszakban került sor, amikor a forint árfolyama viszonylag gyenge volt. Következésképpen a devizatartalékok átlagos beszerzési árfolyama megnőtt. Ez pedig azt eredményezi, hogy deviza eladásával az MNB már csak viszonylag kisebb árfolyam-nyereséget tud realizálni ahhoz a helyzethez képest, amikor devizatartalékának meghatározó részét az erősebb forint-árfolyamon beszerzett deviza tette ki. Ugyanakkor mérsékli a veszteségessé válás kockázatát az irányadó jegybanki kamat mérséklése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. február 13. 14:08
Ez nem normális. 2008-ban pontosan láttuk mihet vezet a nem elegendő tartalék. Államcsődhöz. Addig van biztonságban az állam és a forint, ameddig elegendő az MNB tartaléka. Ha pedig az zavarja, hogy a tartalék devizában van, akkor természetesen nincsen kifogásom ellene, hogy aranyat vegyenek helyette, az valóban sokkal biztonságosabb tartalék, mint a deviza. A szemét Surányi eladta az MNB így az ország aranytartalékát. Hiba volt, sőt bűn. Amelyik, bármelyik jegybankelnök aranyat vásárol az ország számára kap tőlem egy virtuális piros pontot.
luga
2013. február 13. 12:41
Mit számít ez Simornak? A kormánytól független MNB veszteségeit a magyar költségvetésnek kell megtéríteni.
pitypang1125
2013. február 13. 12:39
Na az egyik a devizatartalékot félti, a másiknak meg az a baja hogy túl magas! Kutya legyek ha értem, hogy a nagy pénzügyi zsenik nem ugyan azt tanúlták a közgázban, hogy 3-4 felé beszélnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!