Féltudásról és felelősségről

2013. február 28. 16:57

A végeredmény a tömegkultúra és a média kritikájának reflektálatlan és sokszor önellentmondó felöklendezése lesz. Ettől nem lenne jobb a médiaoktatás.

2013. február 28. 16:57
Bátorfy Attila
Brotherhood of the Baby Powder

„Az ELTE BTK diáklistázása kapcsán megszólalt már boldog-boldogtalan, s a nemrégiben a Mandineren hozzászóló Bakó Beáta, egykori médiaszakos hallgató miatt én is kénytelen vagyok beállni a szörnyülködők sorába. Teszem ezt azért, mert két bekezdésen keresztül állít butaságokat, és nem is az a baj vele, hogy ő elhiszi, hanem az, hogy túl sok diplomás ismerősöm lájkolta a cikket (nem, nem lesz ezért hammeri unfriend).

(...)

A végére hagytam a poént, hiszen az ELTE, és ahogy most látom, a PPKE médiaszakára is ráférne a frissítés. Bakó most azt gondolja, hogy számos név kicserélésével több lenne a jobbközép, konzervatív, keresztény, nemzeti kultúraelmélet, pedig be kellene látnia, hogy ugyanoda lyukadna ki, mint most. Hiányolhatná Spenglert, Ortega y Gassetet (ő jobb vagy bal akkor?), T.S. Eliotot, miközben Enzensbergert megkapta, de a lényeg akkor is a tömegkultúra kritikájához vezetne, és igazából majdnem mindegy, hogy valaki azért háborog-e, mert a prolik betették a lábukat az Ő könyvtárába (Kodaj Dánieltől kölcsönözve), vagy, mert a rádióból jazz szól Schönberg helyett. A végeredmény a tömegkultúra és a média kritikájának reflektálatlan és sokszor önellentmondó felöklendezése lesz. Ettől nem lenne jobb a médiaoktatás.

Ha jól látom, nem történt változás a médiaszakokon abban a tekintetben, hogy kizárólag a médiatartalmakkal (szöveggel, képpel, filmmel) foglalkoznak, azzal - az elég konzervatív dologgal - viszont nem, vagy alig, hogy a médiatartalmak miből születnek, ki finanszírozza meg, miért finanszíroz valaki médiatartalmat, és az honnan invesztál, milyen üzleti modellek vannak, mi tartja el a médiaipart, az abban dolgozó újságírókat, operatőröket, szerkesztőket, bemondókat? Így történhet meg, hogy a médiaszakról kikerülő hallgatók jelentős része úgy gondolja, hogy a médiatartalmak csak úgy maguktól születnek, és hüledeznek, ha nincsen kortárs képzőművészettel foglalkozó műsor a Tv2-n (»pedig annyi pénzt harácsoltak már össze, hogy megtehetnék!«). Vagy így eshet meg, hogy három éve egy összegyetemi médiakonferencia szerevezésekor komolyan felmerülhetett hallgatók részéről, hogy legyen egy olyan kerekasztal, aminek a témája: van-e létjogosultsága a bulvármédiának?

Ez nem jelenti azt, hogy a magyar médiatartalmakat egy ilyen tudás birtokában elnézőbben kellene értékelni, mert ettől még, ami rossz, az rossz is marad, ami eddig etikátlan volt, az etikátlan is marad. Viszont segíthetne megérteni, hogy a médiaiparban nem egy halomnyi pénzéhes gazember, manipulátor dolgozik, akiknek minden vágyuk, hogy szellemileg tönkretegyék az állampolgárokat annak érdekében, hogy mindent el lehessen velük hitetni és mindent el lehessen nekik adni. De lehet, első körben elég lenne az is, ha a médiaszakokon nyomatékosabban oktatnák a médiahatás-elméleteket, és akkor Bakó Bea saját magán látná igazolva a szelektívhatás-elméletet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2013. március 18. 21:23
Qurva boldog volnék, ha a végzett média szakosok 200 szónál többet ismernének, tudnák, hogy hol kérdésre ban- ben, hová kérdésre ba- be illik, ha nem tévesztenék állandóan a helységet a helyiséggel, ha nem Nemzet Szocialista Pártot mondanának hanem Nemzeti Szocialistát,ha a hangrendet tiszteletben tartanák, ha nem beszélnének siralmas közhelyekben: taláros testület, a demokrácia lábbal tiprása, sárdobálás, megszorító csomag,elzavarni Orbánt, londoni elemzők, mélyszegénység, kamatvágás, alpesi valuta stb.Ortega még várhat.Előbb meg kéne tanulni magyarul beszélni, és színes, érzékletesen írni. Sajátos elsivárosodásnak vagyunk tanúi és elszenvedői.
Antigoné
2013. március 04. 11:19
Márpedig igenis mindent el akarnak hitetni és mindent el akarnak adni az elbutított "médiafogyasztónak". Kár a szerecsent mosdatni, nem lesz belőle Hófehérke.
MérlegElőd
2013. március 01. 13:02
Ez azért így ebben a formában... Nem az iskolákban keletkeztek eddig a bajok. A bajok az életbe való kikerüléskor keletkezett, amikor el kellett döntenie szerencsétlen ex diákoknak, hogy melyik posztkommunista maffiacsoport sajtójához vállaják őt munkára. Ott aztán természetesen elsődleges elvárás a párthűség. Még ma is. Sőt!
Fakutya őrnagy
2013. március 01. 01:09
Médiagecik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!