Magyarázatot kellene adniuk a skanzenezőknek

2013. február 11. 10:30

Az alulról szerveződő szövetkezet az eredményt visszaosztja a termelői, fogyasztói közösségeknek, családoknak, így a tevékenységek teljes haszna helyben marad. Interjú.

2013. február 11. 10:30
Ángyán József
Világgazdaság Online

Mitől versenyképes egy-egy gazdaság?

Az európai birtokrendszer a versenyképességét – szemben a dél-amerikai modellel – nem az egyes gazdaságok méreteinek növelésével vagy a nagy integrátoroknak egyoldalúan kiszolgáltatott, úgynevezett fürtök kialakításával, hanem e kisebb mozaikok szövetkezésével, közös beszerzési, tárolási, feldolgozási és/vagy értékesítési, de akár a helyi közösséggel együtt szervezett fogyasztási vagy hitelszövetkezetek, önkéntes társulások létrehozásával képes igen hatékonyan biztosítani. Az alulról szerveződő szövetkezet ugyanis a teljes vertikum eredményét visszaosztja az azt létrehozó termelői, fogyasztói közösségeknek, családoknak, így a tevékenységek teljes haszna hozzájuk kerül, helyben marad. Nálunk is ezért volt olyan hatékony és sikeres a háború utáni kommunista hatalomátvétellel szétvert Hangya szövetkezeti rendszer.

(…)

Néhányan az ön véleményét skanzenteremtő szándékú ötletnek minősítik.

Az európai és saját hagyományainknak is megfelelő gazdaságszerkezetet többen minősítették nagyívűen versenyképtelen skanzennek. Ha ez valóban így lenne, akkor Európában már valószínűleg régen meg is szűnt volna a mezőgazdaság, ám ez láthatóan nem így van. Olyannyira nem, hogy például a kisparaszti gazdálkodást soha fel nem adó, ugyanahhoz az európai közösséghez tartozó, velünk együtt csatlakozott Lengyelország állattenyésztése még saját hazai piacainkról is kiszorította azt a magyar állattenyésztést, amely állítólag a versenyképesebb, nagy, szakosított, iparszerű állattartó telepekre szorult vissza. És akkor Franciaország, Németország vagy éppen Dánia említett méretekkel jellemezhető »versenyképtelen skanzen-mezőgazdaságáról« vagy falvainak, vidékének állapotáról már ne is beszéljünk. Erre azért a nagybirtokos skanzenezőknek egyszer végre értelmes és hihető magyarázatot kellene adniuk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2013. február 11. 14:36
az öregnek megint igaza van.A központi szöveggel meg az bajom, hogy azok fogják eldönteni kaphatok-e állami földterületeket, akik most is bérlik.Tehát Magyarán ki vagyok zárva.Az meg, hogy nem éri meg?Mégis ki mondja ezt?Pár hektáron komoly mennyiségek teremnek, és máris nem kell 7500ft-ért megvenni mázsáját.Emberek elment az eszünk?Túl sok a gyalázatos szándék én úgy látom. Tehát Ángyán for president.
almafa
2013. február 11. 12:17
Ez a kép megér egy pillantást. Birtokszerkezet Ausztriában és Magyarországon: http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=246355&kid=180597&sort=
Claypool
2013. február 11. 12:05
Elmondok egy példát.... Egy ismerős vidéken gazdálkodik már jó ideje... Több lábon próbál megállni, állatokat is tart, és kb negyven hektáron lucernával foglalkozik.. Ezt jó esetben háromszor vághatja egy évben.... A földdel óriási mákja van , kevesebb mint tíz hektár a sajátja, a többit bérli , vagy állagmegóvásért cserébe művelheti , míg az eredeti gazdája nem kezd el rajta valamit csinálni! Most rideg tartású állatokban gondolkodik, ehhez sikerült szarért húgyért egy nagyobb telekhez jutnia! Él, a családja nem éhezik, bár tavaly is bukott többször , elsősorban az özönvíz szerű esők miatt! Tehát van egy családfő , aki gazdálkodik,a szinten tartás mellett minimális fejlesztésekre is futja, mindez negyven hektáron,amiből tíz az övé! Szerintem ez a mai viszonyok közt nem rossz /persze ez nem csak napi nyolc óra munkával/ , és azt is gondolom , hogy bár igazából egyik elképzeléshez sem áll közel ez a történet,inkább egyedi,semmire sem ment volna azzal ha nem lenne a környékén sok megműveletlen földterület ami magánkézben van!Azoknak az embereknek ,akik ilyen Csányi és Simicska magánbirtokok által körülölelt területen élnek, esélyük sem lesz ilyen virágzó minigazdaságot összehozni , mint a barátomnak!Mivel egyre több és egyre nagyobb birtokok,birtokrendszerek jönnek létre , sok a barátomhoz hasonló tehetséges , és szorgalmas ember számára csak a zsellér sors jut majd! Mehet traktorosnak , vagy állatot gondozni Csányi Vivaldi-t hallgató teheneihez!
ebcsont
2013. február 11. 11:35
Magyarországon a heterogén természeti adottságok miatt nincs olyan, hogy ideális birtok méret. Ha ezt tételt elfogadjuk, akkor már láthatóvá válik az is, hogy se a dél-amerikai modell, se az Ángyán féle modell önmagában nem túl hatékony. Tehát Magyarországon csak a heterogén birtokméreteken alapuló mezőgazdaság lehet életképes. Ebből következik az is, hogy ez egy álvita!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!