Az MMA botránya és az állam figyelő tekintete – Bátorfy Attila cikkére

2012. december 17. 12:38

Ami körülöttünk most zajlik, az kultúrateremtési kísérlet a rezsim beágyazódása érdekében.

2012. december 17. 12:38
Nagy Gergely
Tranzit

„Ami körülüttünk most zajlik, az kultúrateremtési kísérlet a rezsim beágyazódása érdekében. Az alkotmányozás megünneplésére („tiszteletére“) rendezett Hősök, királyok, szentek című kiállítás látványosan az volt. A kormányzat a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) akarta látni önmaga apoteózisát, historikus művek tükrében, az alkotmányozást (az Alaptörvényt) a magyar történelem sorsfordító, nagy eseményeinek sorába emelve. Ha hosszú távra akarunk berendezkedni, ahhoz nem elég a parlamenti többség, ahhoz a történeti-kulturális igazolások rendszerét is meg teremteni.  Ilyen az iskolai irodalomkönyvek átírása, a sokat emlegetett Wass-Nyirő-Tormay hármasnak a Nyugat irodalmi tradíciójával egyenrangúvá tétele. Ilyen a Kerényi-sorozat is. Az Alaptörvény díszkiadása számára megrendelt képzőművészeti alkotások sora is, amelyek nemcsak a díszkötetbe kerülnek be, hanem a kezükbe kapják érettségiző gyerekeink is, s bemutatják őket az MNG-ben és  orszászerte egy utazó kiállítás keretében.

Én ebbe a sorba illeszkedőnek látom mindazt, ami ma a kultúra intézményeiben zajlik. Az állam bevonul: a kormányerők kulcskérdéssé tették az intézmények birtoklását. Az MNG-t és a Szépművészetit összevonják, múzeumi központot álmodnak, közben a Nemzeti Színházat, az Operaházat és a Műcsarnokot fétis-helyszínekké avatták, az Opera élére maga a miniszterelnök nevezett ki biztost.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
farkatlan kutya
2012. december 17. 20:40
"Ami körülöttünk most zajlik, az kultúrateremtési kísérlet a rezsim beágyazódása érdekében." Az, de nagyon-nagyon szánalmas.
farkatlan kutya
2012. december 17. 20:40
"Ami körülöttünk most zajlik, az kultúrateremtési kísérlet a rezsim beágyazódása érdekében." Az, de nagyon-nagyon szánalmas.
trabantkombi
2012. december 17. 19:11
Olyan jó látni, hogy mindenhol az a néhány elmebeteg idióta okádja a komcsizó, zsidózó, ballibbező, mélymagyarkodó, nemzeti agyhalott baromságait, amíg a másik oldalon folyamatosan változó és megújuló szereplők bizonyítják a többség igazát! Már nincs sok hátra, ezért lesznek egyre agresszívebbek a felcsúti sztálin pribék vérebei! Egyre mélyebbre zuhannak a hazugságaikban, egyre átlátszóbbak! A többség pedig egyre elszántabb! 2014!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vén Csataló
2012. december 17. 18:28
Feketével nincsen semmi gond, amit elsősorban pont az SZDSZ-árvák egyre hisztérikusabb öklendezése jelez. Fekete nem tökéletes, ahogy egyikünk sem az. Pont olyan hiú és pont olyan akaratos, mint bármelyik ellenfele. Most volt Solti györgyről film a tévében Olyan akaratos volt, hogy Londonban a gúnyneve "ordító koponya" volt. A művészek világában csoportmunka az ilyen. Kicsit sem hohcdemokratuikus, mert akkor soha, de soha semmi nem készüléne el vagy jönne létre. A művészek ilyenek, ezt számonkérni, vagy hibának felróni egyenesen röhej lenne, ha nem egy tervszerű mocskolódáscunamit kellene végignézni. Az SZDSZ-árvákat tömörítő önjelölt művészslepp pedig nyugodtan befoghatja a pofáját, mert 22 év alatt a csúcsteljesítményük egy baromi drága, de használhatatlan óriáshomokóra a Dózsa György úton. Ennyit sikerült összehozni, meg persze a szir-szar művészethelyettesítő, blöffnek is ócska performanszokat meg az "installációnak" titulált trágyadombokat, amihez még anyagismeretre sincs szükség, csak jó erős ragasztóra a Praktikerből. Ez a beltenyészet ennyit tud és ezért szopja lelkesen egymás farkát. Ezeknek 22 év alatt egyetlen valóban világhírű művészt sem sikerült kitermelniük magukból, fasorba sem vagyunk akár a román, akár a lengyel kortárs művészethez képest. Úgyhogy őrségváltás van,, ebbe nem kell több lóvét önteni. Hát ezért a vonyítás, aminek egyetlen haszna, hogy most az is világossá válik, hogy az ún. jobboldalon ki az, aki valójában befurakodott libsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!