Ellentétes a közérdekkel a rendőrök kitakarásának kötelezettsége

2012. november 30. 16:52

Meggyőződésünk, hogy létezik olyan szabályozási forma, amely egyszerre védi a rendőrség jogos érdekeit, ugyanakkor nem korlátozza indokolatlanul a sajtó munkáját.

2012. november 30. 16:52
Weyer Balázs
Főszerkesztők Fóruma

November 26-án a Kúria jogegységi döntéssel tartósította azt az ítélkezési gyakorlatot, amely szerint a rendőrök és egyéb „nyilvános helyen vagy közterületen szolgálati kötelezettséget teljesítő“ személyeket ábrázoló álló vagy mozgó képeket a médiában csak az érintettek hozzájárulásával lehet közölni. Azaz a gyakorlatban a rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók és társaik akcióban készült képeit csak az arcok kitakarásával lehet publikálni, mivel életszerűtlen, hogy akció közben készült képek esetén az érintettek hozzájárulásának kikérésére mód legyen.

A Főszerkesztők Fóruma életszerűtlennek és a közönség érdekeivel ellentétesnek tartja ezt a gyakorlatot, amely nem csak megnehezíti a szerkesztőségek munkáját és a közfeladatot ellátó szervek munkájának ellenőrzését, de a nemzetközi gyakorlattal is ellentétes. A sajtó természeténél fogva sokat és gyakran tudósít olyan eseményekről, amelyen rendőrök és egyéb közfeladatot ellátó személyek is jelen vannak – jóllehet a rendőrök ezen eseményeknek a sajtó szempontjából mellékszereplői, óhatatlanul szerepelnek felvételeken. A mennyiségből fakadóan rendszeresen előfordul, hogy ki nem takart arcok tulajdonosai pénzbeni kártérítésért perlik az adott médiumot és azt az esetek többségében meg is ítélik nekik.

A Főszerkesztők Fóruma nem ért egyet ezzel a gyakorlattal, de tudomásul veszi, hogy a Kúria a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján erre az álláspontra helyezkedett. Az Egyesület álláspontja szerint a készülő új Polgári Törvénykönyvről lehetőséget teremt arra, hogy a magyar rendőrök arcát az európai gyakorlatnak megfelelően, az esetek döntő többségében ne kelljen kitakarni. Meggyőződésünk, hogy létezik olyan szabályozási forma, amely egyszerre védi a rendőrség és más érintett intézmények jogos érdekeit és az egyes rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók személyiségi jogait, ugyanakkor nem korlátozza indokolatlanul a sajtó munkáját az események hiteles és tárgyilagos rögzítésében, bemutatásában. Az új Ptk.-hoz kapcsolódó szakmai vitákban a Főszerkesztők Fóruma ilyen megoldásokra törekszik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. január 10. 19:14
Ez így van, mert ha a rendőröket kitakarják, akkor könnyen megfázhatnak. És a megfázott rendőr betegállományba kerülhet, s akkor pedig nem tudja tovább védeni a közrendet, ami pedig közérdek lenne.
Ppali
2012. december 02. 01:53
....miközben a Zoltán utcában ott volt egy jól felszerelt egység. És ezen az oldalon szállingóztak ki az épületből a tv-sek teljes nyugalomban, miközben elöl zajlott az "ostrom". Én meg hülye vagyok ugye......
Fakutya tizedes
2012. december 02. 01:11
Ja de.
Fakutya tizedes
2012. december 02. 01:11
A rendőrségi rádióban elhangzott hétfő éjszakai beszélgetés: 23 óra 30 körül Kinizsi 7 (Gíber László, a székházvédő egység parancsnoka): – ...Teljes létszámot kivonom az épületből, mert meg fogunk fulladni a füstben. (...) Nem fogunk megdögleni ebben a kurva épületben. Kinizsi 1 (Mittó Gábor alezredes, műveleti parancsnok): – Nyugtázom, annyi az utasítás, Laci, maradjatok még. Nem tudok mit tenni. Kinizsi 7: – Jöjjön be, aki ezt az utasítást kiadta, s dögöljön meg itt a szén-monoxidban. Megtagadom a parancsot, ha hadbíróság elé állít, akkor is, rohadjon meg az, aki ezt mondta. Kiviszem az összes emberemet innen. Benzinnel ránk gyújtottak mindent. Éjfél után Kinizsi 7: – A belső állományt kivontam, miután füstmérgezést kapott a fél állomány, s szerintem ott, a főkapunál benzinnel ránk gyújtották. Minden erőt kivontam, kívülről tudunk segíteni, ezt most már nem tudjuk tartani. Hungária 705 (a Készenléti Rendőrség egyik egysége): – A vízágyú beszorult, a legénység ki lett verve, az állomány nagy része megsérült. Parancsot végrehajtottuk, részben. Nem kaptunk támogatást. 1 óra 5 perc körül Ismeretlen V.: – Beszorultunk a bejárat mellett, segítséget kérek azonnal! Ismeretlen VI.: – Bentről valamilyen segítséget kérünk a tévészékházból, a főbejárat mellett beszorult kolléga azonnal segítséget kér. Kinizsi 7: – Nem tudunk segítséget adni, értsétek meg, el van barikádozva, nem férünk hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!