Lófej az ágyban, avagy: hatékony adóbehajtás

2012. november 13. 14:10

A kellemetlenségen túl, mérhetetlen az az erkölcsi rombolás, amit ez a macska-egér játék okoz.

2012. november 13. 14:10
bell
kapitalizmus.hvg.hu

Valamelyik Matolcsy-csomag egyik tétele az adóbehajtás hatékonyságának a növelése, amitől sok milliárd bevételtöbbletet remélnek. Hogy működik ez a gyakorlatban? Ha esetleg valaki azt gondolná, hogy ez egyszerűbb, átláthatóbb adószabályok felállításával, frappánsabb szervezettel és modernebb informatikai háttérrel történik, az téved.

A hatékony adóbehajtás a következő módon megy. Valós történet:

Korrekt Kft.-nél adóellenőrzést tart a NAV. Ügyintéző rutinosan tapogat a vállalkozás könyvelési csakrapontjain, de a cég, nevéhez híven, igyekezett mindent szabályosan csinálni, az ügyintéző tehát nem talál semmi hibát. Ekkor megteszi ajánlatát.

- Hölgyeim és Uraim, ne raboljuk egymás idejét, mutassanak nekem öt hibás számlát, amire én megbüntethetem önöket 5 millió forintra. Alternatív lehetőség az, hogy beköltözik ide egy pitbull természetű NAV-os csapat, és atomra szétszedi a céget.

Hogy-hogy nem, írnak neki öt rossz számlát és letejelik a büntetést.

Kézenfekvő a kérdés, ha olyan szabályos a cég, miért mentek bele ebbe a játékba? Nos a vállalkozó praktikus ember, és igyekszik értelmes döntéseket hozni. Pontosan tudja, hogy ilyen agyonbonyolított szabályok között a legjobb indulattal sem lehet hibátlanul dolgozni és ha a pitbull természetű csapat talál valamit, akkor csak rosszabbul járhat. Ez ugyebár egy »lófej az ágyban« típusú ajánlat volt.

A még ennél is praktikusabb vállalkozások üzleti terveiben eleve szerepel egy NAV büntetések nevű tétel, mert az a magyar üzleti környezet legbiztosabb pontja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. november 14. 09:03
A történet gyakorlatilag állami korrupció. Amennyiben valóban megtörtént - kétlem, de hogy jellemző lenne, az majdnem kizárt - akkor ettől már csak egy lépés, hogy megkérje az illető a vállalatot, hogy legyenek szívesek vigyék el a 10 éves roncs asztali Samsung számítógépét a szervizbe, és "javítsák fel" az IBM legújabb típusú laptopjává...
realista
2012. november 13. 21:17
A probléma gyökere az, hogy a törvényeket direkt úgy alkotják meg, hogy beletervezik a kiskapukat (és ez nem csak az adózásnál van így). A főszabály az átlagpolgárnak szól, míg a kiskapu a bennfenteseknek, azaz az "elit"-nek, meg a haveroknak. Na de ez nem új, mert már az ókorban is megmondták hogy "amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek".
I.Preskin
2012. november 13. 16:43
Miért is a nagy prüsszentyű a lu másik oldalán ? http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/16/majdnem_a_gdp_tizedevel_tartoznak_a_cegek/ Tanulság: lófejből is lehet halászlét csinyáni.
Boli
2012. november 13. 16:33
Hiába no, a tehetséget meg kell fizetni. 8. a Fradi... Másra úgysem kellett! :)) http://atlatszo.blog.hu/2012/11/08/a_szerencsejatek_250_millio_forintot_adomanyozott_a_fradinak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!